Създаването на 2D линии и примитиви, както и тяхното редактиране - е основата за работа върху чертеж в AutoCAD. Принципът на рисуване в тази програма е конструиран по такъв начин, че чертежът на предмети е взел колкото е възможно по-малко време и чертежът е създаден най-интуитивно.

В тази статия ще разгледаме процеса на изчертаване на прости обекти в AutoCAD.

Как да нарисуваме 2D обекти в AutoCAD

За максимално удобство на рисуването, изберете профила на работно пространство за рисунка и пояснение в лентата с инструменти "Бърз достъп" (в горния ляв ъгъл на екрана).

В раздела Начална страница намерете панела Draw. Той съдържа всички инструменти за стартиране на 2D чертеж.

Създаване на линейни сегменти и полилинии

Най-простият инструмент за рисуване е линия. С него можете да създадете едно парче, прекъсната линия, затворена или отворена линия. В този случай всеки от линейните сегменти ще бъде независим - той може да бъде избран и редактиран. Заключете крайните точки на сегментите с щракване с мишката. За да завършите изграждането - натиснете "Enter".

Полезна информация: Как да обединявате линии в AutoCAD

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-1

Инструментът "Полилен" ще ви помогне да изчертаете затворени и не-затворени линии, като комбинирате прави линии и дъгообразни елементи.

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-2

Кликнете върху началната точка на изграждането и погледнете командния ред. Избирайки "Arc" върху него, можете да нарисувате криволинейна фигура, като сте в режим на рисуване на полилинията. За да продължите линията с права линия, изберете Линейни.

Прочетете също Как да конвертирате в полилинии в AutoCAD

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-3

Чертежи кръгове и polyhedra

За да нарисувате кръг, кликнете върху бутона Кръг. В падащия списък на този инструмент можете да посочите начина за създаване на кръг - като използвате радиуса и диаметъра, позицията на крайните точки и допирателната. По подобен начин се изчертава сегмент от дъгата. Можете да работите с радиус, крайни точки, посока, център на кръг или като нагласите формата на дъгата на три точки.

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-4

Алгоритъмът за създаване на правоъгълник включва няколко стъпки. След като активирате този инструмент, трябва да зададете броя страни на формата, да изберете центъра му, като кликнете върху работната площ и да определите типа (описан или вписан в кръга).

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-5

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-6

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-7

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-8

Когато изучавате чертожни инструменти на AutoCAD, ще намерите бутони за изчертаване на сплайни, лъчи, безкрайни прави линии. Тези елементи се използват по-рядко от описаните по-горе.

Допълнителни инструменти за двуизмерно рисуване

Нека да се занимаваме с някои от инструментите, които често се използват при рисуването.

Свързването. С помощта на тях можете точно да определите положението на точките спрямо другите фигури.

Прочетете повече в статията: Как да използвам свързванията на AutoCAD

Огранно ограничение на движението на курсора. Това е отделен вид свързване, което ще помогне да се направи елемент в строго вертикални и хоризонтални линии. Той се активира със специален бутон в лентата на състоянието.

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-9

Степенно свързване. Докато в този режим можете да поставите точките на възлите на обектите само в пресечната точка на решетката. В лентата на състоянието включете дисплея на мрежата и щракване, както е показано на екранната снимка.

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-10

Показва вида линии. Активирайте тази функция, за да видите винаги теглото на линиите в чертежа.

risovanie-dvuhmernyih-obektov-V-AutoCAD-11

Други уроци: Как да използвате AutoCAD

Затова разбрахме основния набор от инструменти за двуизмерна рисунка. Чрез посещаването на други уроци на нашия сайт ще намерите информация за това как да създавате пълнежи и излюпи, да променяте типовете на линиите, да създавате текстове и други елементи на плоския чертеж.