Технологията NFC (Near Field Communication - Near Field Communication) позволява безжична комуникация между различни устройства на кратко разстояние. С него можете да извършвате плащания, да идентифицирате лицето, да организирате връзката "по въздуха" и много други. Тази полезна функция се поддържа от повечето съвременни смартфони Android, но не всички потребители знаят как да я активират. За това и кажете в днешната ни статия.

Активирайте NFC на вашия смартфон

Можете да активирате близкото поле за комуникация в настройките на мобилното си устройство. В зависимост от версията на инсталираната от производителя операционна система и черупката, интерфейсът на раздела "Настройки" може да се различава леко, но като цяло няма да е трудно да откриете и активирате функцията, която ни интересува.

Вариант 1: Android 7 (Nougat) и по-долу

 1. Отворете "Настройки" на вашия смартфон. Това може да стане с помощта на пряк път на главния екран или в менюто на приложението, както и с кликване върху иконата на зъбно колело в панела за уведомяване (завеса).
 2. В секцията "Безжични мрежи" докоснете "Още", за да получите достъп до всички налични функции. Задайте барабана в активно положение срещу насрещния параметър - "NFC" .
 3. Безжичната технология ще бъде активирана.
 4. Активирайте NFC за Android 7 и по-долу

Опция 2: Android 8 (Oreo)

В Android 8 интерфейсът за настройки е претърпял значителни промени, което улеснява откриването и активирането на функцията, представляваща интерес за нас.

 1. Отворете Настройки .
 2. Докоснете елемента "Свързани устройства" .
 3. Свързани устройства в Android 8

 4. Активирайте превключвателя пред елемента "NFC" .
 5. Активирайте NFC за Android 8

Технологията Near Field Communication ще бъде активирана. В случай че на вашия смартфон е инсталиран марков корпус, чийто външен вид се различава значително от "чистата" операционна система, просто потърсете елемента, свързан с безжичната мрежа, в настройките. Веднъж в съответната секция, можете да намерите и активирате NFC.

Активиране на Android Beam

Самото развитие на Google, Android Beam, ви позволява да прехвърляте мултимедийни и графични файлове, карти, контакти и страници на сайта чрез технологията NFC. Необходимо е само да активирате тази функция в настройките на използваните мобилни устройства, между които е планирано сдвояването.

 1. Следвайте стъпки 1-2 от горепосочените указания, за да отидете в секцията с настройки, където е активиран NFC.
 2. Непосредствено под този елемент ще се намира функцията за Android Beam. Докоснете го по име.
 3. Android Beam на Android 8

 4. Задайте превключвателя за състояние в активно положение.
 5. Активирайте Android Beam в Android 8

Функцията Android Beam и заедно с нея технологията Near Field Communication ще бъдат активирани. Направете подобни манипулации на втория смартфон и свържете устройствата един към друг за обмен на данни.

заключение

От тази малка статия научихте как да включите NFC на смартфон с Android, което означава, че можете да се възползвате от всички функции на тази технология.