По едно и също време напредналите потребители на Yandex.Browser и други браузъри, базирани на същия двигател на Chromium, си спомниха подкрепата за технологията NPAPI, необходима за разработването на браузъри, включително Unity Web Player, Flash Player, Java и т.н. интерфейсът се появи за първи път през 1995 г. и оттогава се е разпространил в почти всички браузъри.

Но преди повече от година и половина проектът Chromium реши да изостави тази технология. В Yandex.Browser NPAPI продължи да работи още една година, като по този начин помага на разработчиците на игри и на базата на NPAPI приложения да намерят съвременен заместител. И през юни 2016 г. NPAPI беше прекъснат най-накрая до Yandex.Browser.

Мога ли да активирам NPAPI в Yandex.Browser?

Plugins в Yandex.Browser

От обявяването на Chromium за прекратяване на поддръжката на NPAPI преди прекъсването му в Yandex.Browser възникнаха няколко важни събития. Така че, Unity и Java отказаха да подкрепят и допълнително да развиват своите продукти. Съответно, оставянето в браузърите, които вече не се използват от сайтовете, е безсмислено.

Както беше посочено, " ... до края на 2016 г. няма да има един широко разпространен браузър за Windows с поддръжка на NPAPI ". Работата е, че тази технология е остаряла, престана да отговаря на изискванията за сигурност и стабилност, а също така не е много бързо в сравнение с други съвременни решения.

В резултат на това не е възможно да включим NPAPI по никакъв начин в браузъра. Ако все още се нуждаете от NPAPI, можете да го използвате Internet Explorer в Windows и Safari на Mac OS. Въпреки това няма гаранция, че утре разработчиците на тези браузъри ще решат да се откажат от остарелите технологии в полза на нови и сигурни партньори.