Картите с памет често се използват като допълнително устройство в навигатори, смартфони, таблети и други устройства, оборудвани със съответното гнездо. И подобно на почти всяко устройство, използвано за съхраняване на потребителски данни, такова задвижване обикновено се запълва. Модерни игри, висококачествени снимки, музика може да отнеме много гигабайта за съхранение. В тази статия ще ви разкажем как можете да унищожите ненужната информация на SD картата в Android и Windows с помощта на специални програми и стандартни инструменти.

Почистване на картата с памет в Android

За да почистите цялото устройство от информацията, която трябва да го форматирате. Този софтуерен процес ви позволява бързо да изтриете всички файлове от картата с памет, така че не е нужно да изтривате всеки файл отделно. По-долу ще разгледаме два метода за почистване, подходящи за Android OS - използвайки стандартни инструменти и програма от трети страни. Нека да започнем!

Вижте също: Ръководство за случая, когато картата с памет не е форматирана

Метод 1: Почистване на SD карта

Основната цел на приложението SD Card Cleaner е да почистите системата Android от ненужни файлове и други боклуци. Програмата самостоятелно намира и сортира всички файлове на картата с памет в категории, които можете да изтриете. Той също така показва пълната работа на диска с определени категории файлове в проценти - това ще ви помогне да разберете не само, че няма достатъчно място на картата, но и колко много всеки тип носител заема пространство.

Изтеглете SD Card Cleaner от Play Market

 1. Инсталирайте тази програма от Пазарен пазар и тичам. Ще срещнем менюто с всички устройства, които се намират в устройството (като правило той е вграден и външен, т.е. карта с памет). Изберете "Външни" и кликнете върху "Старт" .

  Проверка на външно устройство в SD Card Cleaner

 2. След като приложението провери нашата SD карта, ще се появи прозорец с информация за нейното съдържание. Файловете ще бъдат разделени на категории. Ще има и два отделни списъка - празни папки и дубликати. Изберете желания тип данни и щракнете върху името му в това меню. Например, това може да бъде "Видео файлове" . Не забравяйте, че след преминаване към една категория можете да посетите други, за да изтриете ненужните файлове.

  Интерфейс след проверка на картата с памет в устройството за почистване на SD карти

 3. Изберете файловете, които искате да изтриете, след което кликнете върху бутона "Изтриване" .

  Няколко избрани файла да бъдат изтрити в SD Card Cleaner

 4. Предоставяме достъп до хранилището за данни на вашия смартфон, като кликнете върху "OK" в изскачащия прозорец.

  Прехвърляне на права за работа с съхранение на програмни файлове

 5. Потвърждаваме решението да изтрием файловете, като кликнете върху "Да" и така изтриете различните файлове.

  Потвърждаване на действията на потребителите

  Метод 2: Вграден Android

  Можете да изтривате файлове, като използвате стандартни инструменти от най-популярната мобилна операционна система.

  Моля, имайте предвид, че в зависимост от корпуса и версията на Android на вашия телефон интерфейсът може да е различен. Въпреки това, редът на действията остава важен за всички версии на Android.

  1. Отворете "Настройки" . Етикетът, който се изисква, за да отидете в този раздел, изглежда като съоръжение и може да се намира на работния плот, в панела на всички програми или в менюто за известяване (малък бутон от същия тип).

   Бутон "Настройки" на настолния Android

  2. Намерете елемента "Памет" (или "Съхранение" ) и кликнете върху него.

   Памет в менюто Настройки

  3. В този раздел кликнете върху опцията "Изчистване на SD картата". Уверяваме се, че важните данни няма да бъдат загубени и всички необходими документи ще бъдат запазени на друго устройство.

   Изчистете бутона за SD картата

  4. Ние потвърждаваме намеренията.

   Форматиране на потвърждението

  5. Ще се покаже лента за напредъка.

   Процес на форматиране

  6. След кратко време картата с памет ще бъде изчистена и готова за използване. Кликнете върху "Завършване" .

   Уведомяване за наличността

  Почистване на карта с памет в Windows

  Можете да изчистите картата с памет в Windows по два начина: като използвате вградени инструменти и използвате една от многото програми на трети страни. Следва да бъдат представени методите за форматиране на устройството в .Windovs.

  Метод 1: Инструмент за форматиране на USB диск за съхранение на HP

  Инструмент за форматиране на USB диск за съхранение в USB - Мощна програма за почистване на външни устройства. Той съдържа много функции и някои от тях ще бъдат полезни при почистването на картата с памет.

  1. Стартирайте програмата и изберете желаното устройство. Ако планираме да използваме USB флаш устройство на устройства с операционна система Android, тогава ще изберете файлова система "FAT32" , ако на компютрите с Windows - "NTFS" . В полето "Етикет за сила на звука" можете да въведете името, което ще бъде присвоено на устройството след почистване. За да стартирате процеса на форматиране, кликнете върху бутона "Форматиране на диска" .

   Меню за USB устройства за съхранение на дискове

  2. Ако програмата завърши успешно, в долната част на прозореца, където има поле за показване на информация, трябва да има ред "Форматиране на диска: Завършен" . Излизаме от HP USB Disk Storage Format Tool и продължаваме да използваме картата с памет, сякаш нищо не се е случило.

   Успешно завършване на форматирането в USB диск форматор

  Метод 2: Форматиране със стандартни инструменти за Windows

  Стандартният инструмент за маркиране на дисково пространство се справя със задачите си не по-лоши от програмите на трети страни, въпреки че съдържа по-малко функционалност. Но за бързо почистване ще бъде достатъчно.

  1. Отидете в "Explorer" и щракнете с десния бутон на мишката върху иконата на устройството, която ще бъде изчистена от данните. В падащия списък изберете опцията "Форматиране ..." .

   Отваряне на форматиращо устройство в Windows 10

  2. Повторете втората стъпка от метода "HP USB Disk Storage Format Tool" (всички бутони и полета означават едно и също нещо, само по метода по-горе, програмата е на английски и тук се използва локализиран Windows).

   Форматиране на менюто с настройки в Windows 10

  3. Очакваме известяването за завършването на форматирането и сега можем да използваме устройството.

   Известието от Windows за завършване на форматирането

  заключение

  В тази статия разгледахме SD Card Cleaner за Android и HP USB Disk Format Tool за Windows. Бяха споменати и обикновените инструменти на двете операционни системи, които ви позволяват да изчистите картата с памет, както и програмите, разгледани от нас. Единствената разлика е, че вградените в операционните системи инструменти за форматиране предоставят възможност само да изчистят устройството, плюс в Windows можете да дадете име на чиста и да определите коя файлова система ще бъде приложена към него. Докато програмите на трети страни имат малко по-широка функционалност, което може да не е пряко свързано с почистването на картата с памет. Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разрешите проблема.