Платформата Aliexpress е посредник между купувача и продавача, като предоставя на първия висококачествена и удобна услуга за онлайн пазаруване, а на втория с огромна аудитория от хора, които искат да харчат парите си за необходими и не толкова неща. Когато поръчваме какъвто и да е продукт, често се налага да изчакаме доста дълъг период от време, тъй като колетът отива от Китай и след това се обработва от Руската поща или държавната поща на вашата страна (ако не е избрана услуга за платена доставка). Знаейки приблизителното натоварване на пощенските станции (според Руската поща, поръчките с Али понякога представляват до 80% от всички колети в офиса) и общата скорост на тяхната работа, не е чудно, че следващата поръчка няма време да пристигне навреме. Какво трябва да направи купувачът в тази ситуация?

Разширяване на защитата за поръчки за Aliexpress

Преди да преминем към разглеждането на основната тема, ще ви разкажем важна информация, която трябва да се вземе предвид от всеки потребител, който не е твърде запознат с възможностите и правилата на този сайт. Защитата на поръчките се осигурява от самия AliExpress и продавачите са принудени да спазват това изискване. Състои се в това, че ако получите продукт с лошо качество, неработещ или изобщо не го получите, винаги има възможност да върнете изплатените пари изцяло или частично. До момента на получаване на поръчката (или до края на срока на нейната защита) парите, които сте платили за покупката, се държат от услугата и не се превеждат в портфейла на продавача, което спасява всички потребители от измами и проблеми с качеството на стоките.

Ето защо, при липса на колет за дълго време, можете да удължите срока Защита на купувача, и това трябва да се прави, като се вземат предвид не само правилата на услугата, но и триковете и техниките, които продавачите обичат да използват. В резултат на горното, преди да продължите да разглеждате начините за изпълнение на задачата, ви препоръчваме да се запознаете с важна информация по тази тема.

Характеристики на разширяване на защитата на поръчките

Времето, определено за защита на вашата поръчка, се определя въз основа на условията за доставка. Като правило се избира безплатна доставка, която отнема около месец средно. Ето защо най-често за не най-отдалечените градове на страната периодът на защита е определен на 1-1,5 месеца, за отдалечените градове - около 2 месеца. Въпреки това, като се вземе предвид международната пратка и не най-доброто обслужване на държавната пощенска служба, особено в празнични дни, доставката се забавя за по-дълъг период.

Максимален период на валидност Защита на купувача до 120 дни.

Понякога защитата на купувача вече е към своя край, а колетът не е бил там и не е. В такава ситуация трябва да поискате от продавача да удължи датата и това може да стане по различни начини: чрез откриване на спор, чрез писане на съобщение или чрез натискане на съответния бутон с искане за удължаване на защитата. Обикновено не е необходимо да се води спор за това, тъй като Aliexpress има „конфликтни“ акаунти в специален акаунт и ако нарушите вътрешните правила, може да блокирате акаунта си, докато по-лоялни потребители могат да го избегнат.

Не забравяйте, че трябва да имате време да кандидатствате за удължаване на защитата. Ако този период изтече, поръчката ще се счита за завършена и парите за покупката ще бъдат изпратени на продавача, а администрацията няма да може да промени нищо дори след като откриете спор. Разбира се, честните продавачи могат да се опитат да ви помогнат, но не всички китайци са съпричастни към такъв проблем.

Вариант 1: Подновете ръчно защитата на купувача

Когато все още имате достатъчен брой дни на склад, препоръчваме да използвате този метод. Под „достатъчно“ разбираме поне 1 седмица.През този период можете да се свържете с продавача и при липса на отговор да отворите спор. И така, нека да започнем от края: според правилата на услугата, след откриване на спор, продавачът трябва да ви отговори в рамките на 5 дни, в противен случай той се затваря автоматично и вашето искане е удовлетворено. Това е особено важно да се знае в ситуации, когато сте поръчали продукт, периодът му на защита приключва и празниците започват в Китай и продавачът пише на страницата си в магазина, че няма да приема поръчки и да отговаря на съобщения за определен период.

Честните и грижовни продавачи, преди да излязат на почивка, удължават предварително периода на защита на поръчката сами, но това не винаги се случва.

Ето защо, преди да поискате да удължите защитата на поръчката, първо се уверете дали в момента има празници, поради които продавачът няма да може да ви отговори. Информация за това е написана на началната страница на неговия магазин или вие в автоматично лично съобщение. Ако това е нормален ден, просто създайте заявка за подновяване.

 1. Отворете списъка с вашите поръчки и намерете тази, която искате да подновите.
 2. Списъкът с информация за покупката ще съдържа номер, отдясно на който има връзка Повече информация... Кликнете върху тази дума.
 3. Отидете на подробности за поръчка, за да създадете иск за защита на купувача в AliExpress

 4. Подробностите за поръчката ще се отворят. Намери линията „За да подновите защитата на купувача за тази поръчка, моля, кликнете тук.“... Кликнете върху връзката, маркирана в синьо.
 5. Бутон за отваряне на приложение за разширение на Buy Protection на AliExpress

 6. В прозореца, който се отваря, ще бъдете помолени да въведете броя дни, за които ще поискате удължаване. Посочете желания период, най-често той е 7-14 дни. Определете подходящата дата сами, проследявайки нейното местоположение според номера на песента.

  Прочетете също:

 7. Създайте приложение, за да удължите периода на защита на покупката на AliExpress

 8. В следващия прозорец ще научите, че в повечето случаи разглеждането на периода за подновяване отнема 2 дни и ако няма отговор от продавача, можете да отворите спор и да поискате възстановяване на сумата.
 9. Прието приложение за разширение за защита на купувача AliExpress

Метод 2: Лично съобщение до продавача

Не забравяйте, че вие ​​също винаги имате право да напишете лично съобщение до продавача и да се споразумеете за периода на подновяване. Ако това е наистина добър магазин, неговият представител ще ви отговори още на следващия ден (обикновено китайците отговарят сутрин) с предложение за договаряне на удължаване на срока или уведомление, че продължителността на защитата е удължена по ваше искане. Тази опция е особено удобна, ако използвате само приложението, където няма друг начин за удължаване на плащането. Трябва да пишете на английски, за да получите бърз отговор и да избегнете възможни затруднения при превода. Текстът на съобщението трябва да бъде нещо подобно:

Скъп приятел.

Времето за защита на поръчката ми почти изтече, но колетът все още е на път. Бихте ли удължили времето за защита за 14 дни?

Благодаря ти.

Трябва също да знаете, че различните мошеници имат изтичащ срок Защита на купувача напротив, ще бъде под ръка, така че те умишлено няма да отговарят на вашите съобщения. По правило това се отнася за много малки и нови магазини, но популярните магазини, които продават отдавна и имат голям брой абонати, няма да рискуват репутацията си, като удължават датата без проблеми.

Вариант 3: Отваряне на спор

Съветваме ви да прибегнете до този метод в екстремни случаи: когато продавачът откаже да отговори на вашите съобщения или остава много малко време и нямате време да се споразумеете за удължаване, използвайки предишните методи, които описахме. Можете да научите как да отворите спор и да излезете от него като победител от някои от нашите материали, като използвате връзките по-долу.

Прочетете също:

Нечестните продавачи могат да ви отговорят в лично съобщение, като ви помолят да приключите спора и се опитвате да убедите, че стоките определено ще дойдат. В никакъв случай не си падайте по тези трикове, изисквайте удължаване на периода на защита, защото този процес всъщност отнема много по-малко време и усилия, отколкото да напишете съобщение до вас. Ако той откаже да направи това, ще трябва да получите възстановяване на сумата за отсъствието на закупения продукт.

В тази статия научихте как да откриете спор в различни ситуации. Обучете се постоянно да проверявате и проследявате датите на доставка, за да имате време за удължаване Защита на купувача, след което вече няма да можете да докажете липсата на колет и няма да можете да върнете парите. Ако все още имате въпроси или не сте сигурни какво да правите в конкретна ситуация, попитайте за това в коментарите.