След като инсталирате ново устройство в компютъра, много потребители се сблъскват с такъв проблем: операционната система не вижда свързаното устройство. Въпреки факта, че тя физически работи, тя не се появява в операционната система Explorer. За да започнете да използвате HDD (до SSD решението на този проблем също е приложимо), то трябва да бъде инициализирано.

Инициализация на твърдия диск

След като свържете устройството към компютъра, трябва да инициализирате диска. Тази процедура ще стане видима за потребителя и устройството може да се използва за писане и четене на файлове.

За да инициализирате диска, изпълнете следните стъпки:

 1. Започнете управлението на диска, като натиснете клавишите Win + R и въведете diskmgmt.msc в полето.

  Стартирайте програмата за управление на дискове
  В Windows 8/10 можете също да кликнете върху "Старт" с десния бутон на мишката (PCM) и да изберете "Управление на дискове" .

  Управление на дискове

 2. Намерете неиндиционираното устройство и кликнете върху него PCM (кликнете върху самия диск, а не върху областта с интервал) и изберете "Инициализиране на диска" .

  Инициализиране на дискове

 3. Изберете диска, с който ще извършите планираната процедура.

  Има два стила на дяловете за избор на потребители: MBR и GPT. Изберете MBR за устройството по-малко от 2 TB, GPT за HDD с повече от 2 TB. Изберете подходящия стил и кликнете върху OK .

  Изберете устройство и стил за инициализация

 4. Сега новият твърд диск ще има статус "Неразпределен" . Кликнете върху него и изберете "Създаване на прост звук" .

  Провеждане на просто създаване на обем

 5. Ще се стартира "Create Simple Volume Wizard " , щракнете върху "Next" .

  Създайте помощник за опростен том

 6. Оставете настройките по подразбиране, ако планирате да използвате цялото дисково пространство, и кликнете върху "Напред" .

  Избиране на размера на диска за инициализация

 7. Изберете буквата, която искате да зададете на диска, и кликнете върху "Next" .

  Изберете буквата на устройството, за да инициализирате

 8. Изберете NTFS формат, напишете името на томъка (това име, например "Local Disk") и отметнете квадратчето до "Quick Formatting" .

  Настройки на дисковете за инициализиране

 9. В следващия прозорец проверете избраните параметри и кликнете върху "Завършване" . Завършване на създаването на прост том

След това дискът (твърд диск или SSD) ще се инициализира и ще се появи в "Моят компютър" . Те могат да се използват по същия начин, както останалите устройства.