За обикновените потребители на Excel не е тайна, че в тази програма можете да извършвате различни математически, инженерни и финансови изчисления. Тази възможност се реализира чрез прилагане на различни формули и функции. Но ако Excel се използва постоянно за извършване на такива изчисления, реалният проблем става организацията на инструментите, необходими за това директно върху листа, което значително ще увеличи скоростта на изчисление и нивото на удобство за потребителя. Нека да разберем как да създадем подобен калкулатор в Excel.

Процедурата за създаване на калкулатор

Особено спешно, тази задача става, в случай на нужда, непрекъснато да се извършват същите видове изчисления и изчисления, свързани с определен вид дейност. По принцип всички калкулатори в Excel могат да бъдат разделени на две групи: универсални (използвани за общи математически изчисления) и тесни профили. Последната група е разделена на много видове: инженеринг, финансови, кредитни инвестиции и др. Това е от функционалността на калкулатора, който на първо място зависи от избора на алгоритъма за създаването му.

Метод 1: Използвайте макроси

На първо място, помислете за алгоритмите за създаване на персонализирани калкулатори. Нека започнем с създаването на най-простия универсален калкулатор. Този инструмент ще изпълнява елементарни аритметични операции: добавяне, умножение, изваждане, разделяне и т.н. Изпълнява се с помощта на макрос. Затова, преди да започнете процедурата за създаване, трябва да сте сигурни, че имате активирани макроси и панел за програмисти. Ако това не е така, тогава трябва да бъде активирайте макроси ,

 1. След като горните настройки са завършени, отиваме в раздела "Програмист" . Кликнете върху иконата "Visual Basic" , която е поставена върху лентата в полето "Code" .
 2. Отидете в редактора на макросите в Microsoft Excel

 3. Прозорецът на редактора на VBA се стартира. Ако централната зона е сива, а не бяла, това означава, че няма поле за въвеждане на код. За да активирате показването му, отворете елемента от менюто "Преглед" и кликнете върху "Код" в списъка, който се показва. Вместо тези манипулации можете да натиснете функционалния клавиш F7 . И в двата случая ще се появи полето за въвеждане на кода.
 4. Активиране на полето за въвеждане на код в редактора на макросите в Microsoft Excel

 5. Тук в централната част трябва да напишем кода на самия макрос. Тя има следната форма:

  Sub Calculator()
  Dim strExpr As String
  ' Введение данных для расчета
  strExpr = InputBox("Введите данные")
  ' Вычисление результата
  MsgBox strExpr & " = " & Application.Evaluate(strExpr)
  End Sub

  Вместо фразата "Въведете данни" можете да запишете всеки друг по-приемлив за вас. Той ще бъде разположен над полето на въвеждане на израза.

  След като въведете кода, файлът трябва да бъде презаписан. В този случай тя трябва да бъде запазена във формат, който поддържа макроси. Кликнете върху иконата под формата на флопи диск в лентата с инструменти на редактора на VBA.

 6. Въвеждане на код в макро редактора в Microsoft Excel

 7. Прозорецът за запазване на документа започва. Преминаваме към директорията на твърдия диск или сменяем носител, където искаме да го запазим. В полето "Име на файл" присвояваме на документа всяко желано име или го оставяме по подразбиране. Без успех, в полето "Тип файл" от всички налични формати, изберете заглавието "Работна книга на Excel с поддръжка на макроси (* .xlsm)" . След тази стъпка кликнете върху бутона "Запазване" в долната част на прозореца.
 8. Записване на файл в xlsm формат в Microsoft Excel

 9. След това можете да затворите прозореца на макро редактора, като кликнете върху стандартната икона за затваряне под формата на червен квадрат с бял кръст в горния десен ъгъл.
 10. Затваряне на прозореца на Macro Editor в Microsoft Excel

 11. За да стартирате изчислителния инструмент с макрос, докато в раздела "Програмист" кликнете върху иконата "Макроси" на лентата в полето "Код" .
 12. Отворете прозореца за макроси в Microsoft Excel

 13. След това се стартира прозорецът за макроси. Изберете името на макроса, който току-що създадохме, изберете го и кликнете върху бутона "Пусни" .
 14. Прозорец на Macro в Microsoft Excel

 15. След тази стъпка, създаденият калкулатор въз основа на макроса започва.
 16. Калкулатор, базиран на макроса, се стартира в Microsoft Excel

 17. За да се направи изчисление в него, напишете необходимите действия в тази област. Най-удобно е да използвате за целта цифров блок на клавиатурата, който се намира отдясно. След като въведете израза, кликнете върху бутона "OK" .
 18. Преминаването към изчисление в калкулатора въз основа на макрос е стартирано в Microsoft Excel

 19. След това на екрана се появява малък прозорец, който съдържа отговора на решението на дадения израз. За да го затворите, кликнете върху бутона "OK" .
 20. Резултатът от изчисляването в макро-базирания калкулатор е стартиран в Microsoft Excel

 21. Но вие ще се съгласите, че е много неудобно да превключвате на прозореца на макроси всеки път, когато трябва да извършвате изчислителни действия. Нека опростим изпълнението на началото на прозореца за изчисляване. За да направите това, докато сте в раздела "Програмист" , кликнете върху вече познатата икона "Макроси" .
 22. Отворете прозореца за макроси в Microsoft Excel

 23. След това в прозореца за макроси изберете името на желания обект. Кликваме върху бутона "Параметри ..." .
 24. Отворете настройките за макроси в Microsoft Excel

 25. След това прозорецът се стартира дори по-малко от предишния. В него можем да определим комбинация от клавишни комбинации, когато кликнете върху кой ще започне калкулатора. Важно е тази комбинация да не се използва за повикване на други процеси. Ето защо първите символи на азбуката не се препоръчват. Първият ключ на комбинацията се определя от самата програма на Excel. Това е клавиша Ctrl . Следващият клавиш се определя от потребителя. Нека да е ключът V (въпреки че можете да изберете друг). Ако този бутон вече се използва от програмата, друг клавиш автоматично ще бъде добавен към комбинацията - S hift . Въведете избрания символ в полето "Ключова комбинация" и кликнете върху бутона "OK" .
 26. Прозорец на настройките на Macro в Microsoft Excel

 27. След това затворете прозореца на макросите, като кликнете върху стандартната икона за затваряне в горния десен ъгъл.

Затваряне на прозореца за макроси в Microsoft Excel

Сега, когато въвеждате избраната комбинация от клавишни комбинации (в нашия случай Ctrl + Shift + V ), прозорецът на калкулатора ще бъде стартиран. Съгласете се, че е много по-бързо и по-лесно от всеки път да го наречете през прозореца на макросите.

Урокът: Как да създадете макрос в Excel

Метод 2: Прилагане на функциите

Сега нека разгледаме възможността за създаване на калкулатор с тесен профил. Тя ще бъде проектирана да изпълнява специфични, специфични задачи и се поставя директно в листата на Excel. За да създадете този инструмент, ще бъдат използвани вградените функции на Excel.

Например, създайте инструмент за преобразуване на масови стойности. В процеса на създаването му ще използваме функцията PREOB . Този оператор се отнася до инженерния блок на вградените функции на Excel. Неговата задача е да превърне стойностите на една измервателна мярка в друга. Синтаксисът на тази функция е:

=ПРЕОБР(число;исх_ед_изм;кон_ед_изм)

"Номер" е аргумент, който изглежда като цифрова стойност на стойността, която искате да конвертирате в друга мярка за измерване.

"Оригинална единица за измерване" е аргумент, който определя единицата за измерване на количеството, което трябва да бъде преобразувано. Тя се определя от специален код, който съответства на определена единица за измерване.

"Крайната единица мярка" е аргументът, който определя единицата за измерване на стойността, в която се преобразува оригиналното число. Също така е посочено използването на специални кодове.

Трябва да разработим тези кодове, тъй като ще ги имаме по-късно при създаването на калкулатора. По-конкретно, ние се нуждаем от кодовете на единиците маса. Ето техния списък:

 • g - грам;
 • kg е килограм;
 • mg - милиграм;
 • lbm - английски лири;
 • ozm -унция;
 • sg - шлака;
 • u е атомната единица.

Трябва също така да се каже, че всички аргументи на тази функция могат да бъдат уточнени или чрез стойности, или чрез позоваване на клетките, където се намират.

 1. На първо място, ние правим детайла. Нашият изчислителен инструмент ще има четири полета:
  • Конвертируема стойност ;
  • Оригинална мерна единица ;
  • Резултат от преобразуването ;
  • Крайната мярка .

  Задаваме заглавията, под които ще се поставят данните от полето и ги избираме чрез форматиране (попълване и граници) за по-визуална визуализация.

  В полетата "Конвертируема стойност" , "Първоначален лимит на измерване" и "Крайна граница на измерване" ще въведем данни, а в полето "Резултат от преобразуването" ще се получи крайният резултат.

 2. Закупуване на калкулатора за масови преобразуване в Microsoft Excel

 3. Ще се уверим, че в полето "Конвертируема стойност" потребителят може да въведе само допустими стойности, а именно, че числото е по-голямо от нула. Изберете клетката, в която ще се записва конвертираната стойност. Отворете раздела "Данни" и кликнете върху иконата "Проверка на данни" в полето "Работа с данни" .
 4. Отворете потвърждаването на данни в Microsoft Excel

 5. Прозорецът "Проверка на данни" е отворен. Първо направете настройките в раздела "Настройки" . В полето "Тип данни" от списъка изберете опцията "Валиден" . В полето "Стойност" и от списъка спираме селекцията в параметъра "Още" . В полето "Минимално" задайте стойността на "0" . По този начин само реални номера (включително частични числа), които са по-големи от нула, могат да бъдат въведени в тази клетка.
 6. Прозорецът за проверка на входните стойности в Microsoft Excel

 7. След това се преместваме в раздела на същия прозорец "Съобщение за въвеждане" . Тук можете да дадете обяснение за това, какво точно трябва да въведете към потребителя. Той ще го види, когато се избере входната клетка за стойността. В полето "Съобщение" пишем следното: "Въведете количеството маса, която трябва да се преобразува" .
 8. Съобщението, което трябва да въведете в прозореца за потвърждаване на входове в Microsoft Excel

 9. След това преминете към раздела "Съобщение за грешка" . В полето "Съобщение" трябва да напишем препоръката, която потребителят ще види, ако въведе неправилни данни. Да напишем следното: "Въведената стойност трябва да бъде положително число". След това, за да завършите работата в прозореца, за да проверите входните стойности и да запазите въведените от нас настройки, кликнете върху бутона "OK" .
 10. Съобщение за грешка в прозореца за проверка на вход в Microsoft Excel

 11. Както можете да видите, когато изберете клетка, ще се появи подкана за въвеждане.
 12. Поискайте да въведете, когато избирате клетки в Microsoft Excel

 13. Нека се опитаме да въведем там неправилна стойност, например текст или отрицателно число. Както можете да видите, се появява съобщение за грешка и входът е блокиран. Кликнете върху бутона "Отказ" .
 14. Съобщение за грешка в Microsoft Excel

 15. Но правилната стойност се въвежда без проблеми.
 16. Въведете правилна стойност в Microsoft Excel

 17. Сега отидете на полето "Оригинална мерна единица" . Тук ще направим потребителя да избере стойност от списъка, състоящ се от седемте количества маса, изброени по-горе, в описанието на аргументите на функцията PREOB . Въведете други стойности няма да работи.

  Изберете клетката под името "Оригинална единица за измерване". Отново кликнете върху иконата "Проверка на данни" .

 18. Отидете на проверката на данни в Microsoft Excel

 19. В прозореца, който се отваря, проверете данните, отидете в раздела "Настройки" . В полето "Тип данни" задайте параметъра "Списък" . В полето "Източник", чрез точка и запетая ( ; ), ние изброяваме кодовете на стойността на масата за функцията PREOB, обсъдена по-горе. След това кликнете върху бутона "OK" .
 20. Прозорецът за проверка на входните стойности в Microsoft Excel

 21. Както можете да видите, сега, ако изберете полето "Оригинална мерна единица" , вдясно от нея има икона под формата на триъгълник. Кликването върху него отваря списък с имената на мерните единици за измерване на масата.
 22. Списък с имената на единици маса в Microsoft Excel

 23. Абсолютно подобна процедура в прозореца "Проверка на данните" се извършва с клетка с наименованието "Крайна единица за измерване" . Той също така произвежда точно същия списък от единици.
 24. Вторият списък с измервателни елементи в Microsoft Excel

 25. След това отидете в клетката "Реализация на резултата" . Той ще съдържа функцията на PREVIEW и ще доведе резултата от изчислението. Изберете този елемент на листа и кликнете върху иконата "Вмъкване на функция" .
 26. Отидете в съветника за функции в Microsoft Excel

 27. Стартира съветникът за функции . Предаваме го в категорията "Инженеринг" и подчертаваме името "PREOBR" . След това кликнете върху бутона "OK" .
 28. Отворете прозореца с аргументи на функцията PREVIEW в Microsoft Excel

 29. Прозорецът OPERATOR на аргументите се отваря . В полето "Номер" въведете координатите на клетката под името "Конвертируема стойност" . За да направите това, поставете курсора в полето и кликнете с левия бутон на мишката върху тази клетка. Адресът й се показва незабавно на полето. По същия начин въвеждаме координати в полетата "Оригинален измервателен уред" и "Крайна единица за измерване" . Само този път кликваме върху клетки със същите имена като тези полета.

  След като въведете всички данни, кликнете върху бутона "OK" .

 30. прозорец на аргументите на функцията MOVE в Microsoft Excel

 31. Веднага след като извършихме последното действие, резултатът от преобразуването на стойността бе незабавно показан в клетката "Резултат от реализацията" , в съответствие с въведените по-рано данни.
 32. Резултатът от изчисляването на функцията PREVIEW в Microsoft Excel

 33. Да променим данните в клетки "Конвертируема стойност" , "Първоначална мярка" и "Крайна единица за измерване" . Както можете да видите, функцията автоматично преизчислява резултата при промяна на параметрите. Това показва, че нашият калкулатор е напълно функционален.
 34. Преизчислете функцията PRE-BIN в Microsoft Excel

 35. Но не направихме едно важно нещо. Клетките за въвеждане на данни са защитени от въвеждането на неправилни стойности, но елементът за изход на данни не е защитен по никакъв начин. Но не можете да влезете в нищо, в противен случай формулата за изчисление ще бъде просто изтрита и калкулаторът ще влезе в неработещо състояние. По погрешка може да въведете данни в тази клетка сами, да не споменаваме и трети страни. В този случай трябва да презапишете цялата формула. Трябва да блокирате въвеждането на данни тук.

  Проблемът е, че ключалката е инсталирана на листа като цяло. Но ако блокираме листа, не можем да въвеждаме данни в полетата за въвеждане. Затова ще трябва да премахнем възможността да блокираме всички елементи на листа в свойствата на клетъчния формат, след това да върнем тази опция само в клетката, за да покажем резултата и след това да блокираме листа.

  Кликнете върху левия бутон на мишката върху елемента в пресечната точка на хоризонталните и вертикални координатни панели. В този случай целият лист е избран. След това кликнете с десния бутон върху селекцията. Отваря контекстното меню, в което избираме позицията "Форматиране на клетки ..." .

 36. Преминаване към формата на клетките в Microsoft Excel

 37. Прозорецът за формат започва. Отидете в раздела "Защита" и махнете отметката от опцията "Защитена клетка" . След това кликнете върху бутона "OK" .
 38. Премахване на защитата от клетки в Microsoft Excel

 39. След това изберете само клетката за показване на резултата и кликнете върху нея с десния бутон на мишката. В контекстното меню кликнете върху "Форматиране на клетки" .
 40. Преминаване към формата на клетките в Microsoft Excel

 41. Отново в прозореца за форматиране отидете в раздела "Защита" , но този път, напротив, проверете опцията "Защитени клетки" . След това кликнете върху бутона "OK" .
 42. Задайте защита на клетките в Microsoft Excel

 43. След това преминете към раздела "Преглед" и кликнете върху иконата "Защитете листа" , която се намира в кутията с инструменти "Промени" .
 44. Инсталиране на защитата на листа в Microsoft Excel

 45. Отваря се прозорецът за задаване на защитата на листа. В полето "Парола за деактивиране на листа" въведете парола, която може да бъде използвана за деактивиране на защитата, ако е необходимо в бъдеще. Останалите настройки могат да останат непроменени. Кликнете върху бутона "OK" .
 46. Прозорецът за защита на листа в Microsoft Excel

 47. След това се отваря друг малък прозорец, в който е необходимо отново да въведете паролата. Направете това и кликнете върху бутона "OK" .
 48. Въведете отново паролата в Microsoft Excel

 49. След това, когато се опитате да направите промени в изходната клетка, резултатите от действието ще бъдат блокирани, което се съобщава в диалоговия прозорец, който се показва.

Съобщение за невъзможността да се правят промени в клетка в Microsoft Excel

По този начин създадохме пълен калкулатор за преобразуване на масовата стойност в различни мерни единици.

В допълнение, отделна статия описва създаването на друг тип калкулатор с тесен профил в Excel за изчисляване на плащанията по заеми.

Урокът: Изчисляване на анюитетно плащане в Excel

Метод 3: Активирайте вградения Excel Calculator

В допълнение, Excel има свой собствен вграден универсален калкулатор. Вярно е, че по подразбиране бутонът за стартиране не е налице на лентата или на лентата с инструменти за бърз достъп. Помислете как да го активирате.

 1. След стартиране на програмата Excel се преместваме в раздела "Файл" .
 2. Отворете раздела Файл в Microsoft Excel

 3. След това в отворения прозорец отидете в секцията "Опции" .
 4. Преместване в прозореца Опции в Microsoft Excel

 5. След като стартирате прозореца за опции на Excel, преминете към "лентата с инструменти за бърз достъп" .
 6. Отидете на лентата за бърз достъп в лентата за бързи връзки на прозореца за параметри в Microsoft Excel

 7. Пред нас се отваря прозорец, чиято дясна част е разделена на две части. От дясната страна на него има инструменти, които вече са добавени към лентата с инструменти за бърз достъп. Лявата показва целия набор от инструменти, налични в Excel, включително тези, които липсват на касетата.

  Над лявата област в полето "Избор на екипи" от списъка изберете елемента "Екипи, които не са на касета". После этого в списке инструментов левой области ищем наименование «Калькулятор» . Найти будет просто, так как все названия расположены в алфавитном порядке. Затем производим выделения данного наименования.

  Над правой областью находится поле «Настройка панели быстрого доступа» . Оно имеет два параметра:

  • Для всех документов;
  • Для данной книги.

  По умолчанию происходит настройка для всех документов. Этот параметр рекомендуется оставить без изменений, если нет предпосылок для обратного.

  После того, как все настройки совершены и наименование «Калькулятор» выделено, жмем на кнопку «Добавить» , которая расположена между правой и левой областью.

 8. Добавление калькулятора на панель быстрого доступа в Microsoft Excel

 9. После того, как наименование «Калькулятор» отобразилось в правой области окна, жмем на кнопку «OK» внизу.
 10. Закртие окна параметров в Microsoft Excel

 11. После этого окно параметров Excel будет закрыто. Чтобы запустить калькулятор, нужно кликнуть на одноименный значок, который теперь располагается на панели быстрого доступа.
 12. Запуск калькулятора в Microsoft Excel

 13. После этого инструмент «Калькулятор» будет запущен. Функционирует он, как обычный физический аналог, только на кнопки нужно нажимать курсором мышки, её левой кнопкой.

Калькулятор запущен в Microsoft Excel

Как видим, в Экселе существует очень много вариантов создания калькуляторов для различных нужд. Особенно эта возможность полезна при проведении узкопрофильных вычислений. Ну, а для обычных потребностей можно воспользоваться и встроенным инструментом программы.