Номерирането на страници е един от инструментите за систематизиране на документите. Когато става дума за слайдове в презентацията, процесът е трудно да се набележат също. Затова е важно да можете да номерирате правилно, защото невежеството на някои финини може да разваля визуалния стил на работа.

Процедура за номериране

Функционалността на номерирането на слайдове в презентацията е по-ниска от тази на другите документи на Microsoft Office. Единственият и основен проблем на тази процедура - всички възможни свързани функции са разпръснати в различни раздели и бутони. Така че, за да създадете сложна и стилистично настроена номерация, ще трябва да обходите справедливо програмата.

Между другото, тази процедура е една от тези, които не се променят по време на много версии на MS Office. Например, в PowerPoint 2007, номерирането беше приложено и чрез раздела Вмъкване и бутона Добавяне на номер . Името на бутона се промени, същността остава.

Прочетете още:
Номериране в Excel
Номериране на страници в Word

Просто номериране на слайдове

Основната номерация е доста проста и обикновено не създава проблеми.

 1. За да направите това, отворете раздела "Вмъкване" .
 2. Вмъкване на раздел в PowerPoint

 3. Тук се интересуваме от бутона "Плъзгам номер" в областта "Текст" . Трябва да се кликне.
 4. Плъзнете номера в "Вмъкване в PowerPoint"

 5. Ще се отвори специален прозорец за добавяне на информация към областта за номериране. Необходимо е да отметнете елемента "Slide number" .
 6. Активирайте номерирането в PowerPoint

 7. След това трябва да кликнете върху "Прилагане", ако трябва само да покажете номера на слайда в избрания слайд или "Прилагане към всички" , ако искате да номерирате цялата презентация.
 8. Прилагане на номериране в PowerPoint

 9. След това прозорецът ще се затвори и параметрите ще бъдат приложени в съответствие с избора на потребителя.

Плъзнете номера в PowerPoint

Както можете да видите, е възможно да въведете датата във формат на постоянна актуализация, както и да фиксирате по време на вмъкването.

Въведете дата в PowerPoint

Тази информация се добавя почти на същото място, където се вмъква номерът на страницата.

Дата заедно с номера в PowerPoint

По същия начин можете да премахнете номера от отделен слайд, ако преди това параметърът е приложен към всички. За да направите това, върнете се към "Slide Number" в раздела "Insert" и премахнете отметката от квадратчето, като изберете желания лист.

Брой отместване

За съжаление, с помощта на вградени функции, не можете да настроите номерацията, така че четвъртият плъзгач да е маркиран като първи и по-нататък в профила. Тук обаче има и нещо, с което да се забъркваме.

 1. За да направите това, отворете раздела "Дизайн" .
 2. Дизайн в PowerPoint

 3. Тук се интересуваме от областта "Конфигуриране" , или по-скоро от бутона "Размер на слайда" .
 4. Размерът на слайда в Дизайн в PowerPoint

 5. Трябва да го разгънете и да изберете най-ниската точка - "Конфигуриране на размера на слайд" .
 6. Настройте номерацията за начало в PowerPoint

 7. Ще се отвори специален прозорец и отдолу ще има параметър "Брой слайдове от" и брояч. Потребителят може да избере число, от което да започне обратното броене. Това означава, че ако настроите например стойността "5" , тогава първото изображение ще бъде номерирано, като петото, а второто - шестото и т.н.
 8. Настройване на номерирането на слайдове в PowerPoint

 9. Остава да натиснете бутона "OK" и параметърът ще се приложи към целия документ.

Освен това тук има малка точка. Можете да зададете стойността на "0" , след това първата слайд ще бъде нула, а втората ще бъде първата.

След това можете просто да премахнете номерацията от заглавната страница, след което представянето ще бъде номерирано от втората страница, както и първата. Това може да бъде полезно при презентации, където заглавието не трябва да се взема под внимание.

Деактивирайте номерацията на заглавната страница в PowerPoint

Задаване на номериране

Може да се приеме, че номерирането е стандартно и това го прави слабо вписан в дизайна на слайда. В действителност, стилистиката може лесно да бъде променена ръчно.

 1. За да направите това, отворете раздела "Преглед" .
 2. Раздел "Преглед" в PowerPoint

 3. Тук ще ви е необходим бутонът "Slide Sample" в областта "Примерни режими" .
 4. Примерни шаблони в PowerPoint

 5. След като щракнете, програмата ще отиде в специална секция на работа с оформления и шаблони. Тук можете да видите полето за номерация маркирано с (#) .
 6. Настройване на номер в PowerPoint

 7. Тук можете безопасно да го преместите навсякъде в слайда, просто плъзнете прозореца с мишката. Можете също да отворите раздела "Начало" , където ще се отворят стандартните инструменти за работа с текст. Можете да посочите типа, размера и цвета на шрифта.
 8. Панел за редактиране на текст в шаблони в PowerPoint

 9. Остава само да затворите режима за редактиране на шаблоните, като кликнете върху "Затваряне на режима на шаблони" . Ще бъдат приложени всички настройки. Стилистиката, както и позицията на номера ще се променят в съответствие с решенията на потребителя.

Затваряне на режима за редактиране на шаблони в PowerPoint

Важно е да се отбележи, че тези настройки се отнасят само за тези слайдове, които носят същото оформление, с което работеше потребителят. Така че за същите стилистични номера ще трябва да коригирате всички шаблони, които се използват в презентацията. Е, или използвайте едно парче за целия документ, като зададете съдържанието ръчно.

Променен номерационен текст в PowerPoint

Също така си струва да знаете, че прилагането на теми от раздела "Дизайн" също променя стилистиката и местоположението на секцията за номериране. Ако на една тема номерата са в една и съща позиция ...

Друго местоположение на номера в слайда в PowerPoint

... после на следващия - вече на друго място. За щастие разработчиците се опитаха да намерят тези полета в съответните стилистични места, което го прави достатъчно атрактивен.

Друго друго място на номера в PowerPoint

Ръчно номериране

Като опция, ако искате да направите номерацията по някакъв нестандартен начин (например, трябва да маркирате слайдове от различни групи и теми отделно), тогава можете да го направите ръчно.

За да направите това, трябва ръчно да въведете номера в текстовия формат.

Прочетете повече: Как да вмъкнете текст в PowerPoint

Така че можете да използвате:

 • Надписът;
 • WordArt;
 • Image.

Можете да го поставите на всяко удобно място.

Номериране със Word Art в PowerPoint

Това е особено удобно, ако искате да направите всяка стая уникална и със собствен стил.

допълнително

 • Номерирането винаги е в ред от първия слайд. Дори и да не се показва на предишните страници, избраната ще продължи да бъде номерът, който е зададен на този лист.
 • Ако преместите слайдовете в списъка и промените реда им, номерацията ще се промени съответно, без да се нарушава поръчката ви. Това важи и за изтриването на страници. Това е очевидно предимство на вградената функция в сравнение с ръчното вмъкване.
 • За различните шаблони можете да създадете различни номерационни стилове и да ги приложите в презентация. Това може да бъде полезно, ако стилистиката или съдържанието на страниците са различни.
 • Можете да приложите анимация към номерата в режима на работа с диапозитиви.

  Прочетете повече: Анимация в PowerPoint

заключение

В резултат на това се оказва, че номерирането е не само проста, но и функционална възможност. Тук не всичко е перфектно, както беше споменато по-горе, но повечето задачи все още могат да бъдат изпълнени с вградени функции.