Windows 8 - напълно нов и различен от предишните версии на операционната система. Microsoft създаде фигура-осем, фокусирайки се върху допирните устройства, толкова много от нещата, които бяхме използвани, бяха променени. Например, потребителите бяха лишени от удобно меню " Старт " . Във връзка с това бяха повдигнати въпроси за това как да изключите компютъра. В края на краищата, "Старт" изчезна, и с нея изчезна и иконата на приключване на работата.

Как да завършите работата в Windows 8

Изглежда, че може да е трудно да изключите компютъра. Но не всичко е толкова просто, защото разработчиците на новата операционна система са променили този процес. Ето защо в тази статия ще разгледаме няколко начина, по които можете да изключите системата на Windows 8 или 8.1.

Метод 1: Използвайте менюто "Charms"

Стандартният начин да изключите компютъра е да използвате панела "Charms" . Обадете се до това меню с помощта на прекия път Win + I. Ще видите прозорец, наречен "Опции", където можете да намерите много контроли. Сред тях ще намерите бутон за захранване.

Windows 8 Персонализиращ панел

Метод 2: Използвайте горещи клавиши

Най-вероятно сте чували за комбинацията от клавишите Alt + F4 - тя затваря всички отворени прозорци. Но в Windows 8 също така ви позволява да изключите системата. Просто изберете желаното действие от падащото меню и кликнете върху OK .

Windows 8 изключване на Windows

Метод 3: Меню Win + X

Друга възможност е да използвате менюто Win + X. Натиснете посочените клавиши и в контекстното меню, което се показва, изберете реда "Изключване или изключване" . Има няколко опции за действие, между които можете да изберете желаното.

Меню Win + X

Метод 4: Заключване на екрана

Можете също така да излезете от заключения екран. Този метод рядко се използва и можете да го приложите, когато включите устройството, но след това решихте да отложите случая за по-късно. В долния десен ъгъл на заключения екран ще намерите иконата за изключване на компютъра. Ако е необходимо, можете да се обадите на този екран сами, като използвате клавишната комбинация Win + L.

Windows 8 заключване екран

Интересно!
Този бутон ще намерите и на екрана за настройки за защита, който може да бъде извикан от всички известни комбинации Ctrl + Alt + Del .

Метод 5: Използвайте "командния ред"

И последният метод, който ще разгледаме, е изключването на компютъра чрез "командния ред" . Обадете се на конзолата по начин, който знаете (например използвайте "Търсене" ) и въведете следната команда:

shutdown /s

И след това натиснете Enter .

Windows 8 Изключване през конзолата

Интересно!
Същата команда може да бъде въведена в услугата "Run" , която се нарича комбинация от ключове Win + R.

Windows 8 Извършване на изключване

Както можете да видите, в края на работата на системата все още няма нищо сложно, но, разбира се, всичко това е малко необичайно. Всички разглеждани методи работят по същия начин и правилно прекратяват работата на компютъра, така че не се притеснявайте, че нещо ще се повреди. Надяваме се, че научихте нещо ново от нашата статия.