Всеки потребител на Windows може гъвкаво да конфигурира настройките на папките за удобна работа с тях. Например тук се конфигурира видимостта на скритите по подразбиране папки, взаимодействието с тях и показването на допълнителни елементи. За достъп и промяна на всяко свойство е отговорен за отделен системен дял, който може да бъде достъпен от различни опции. След това разглеждаме основните и удобни в различни ситуации начини за стартиране на прозореца "Folder options" .

Отидете на "Опции за папки" в Windows 10

Първата важна бележка е, че в тази версия на Windows, частта, която е позната на всички, вече не се нарича "Настройки на папките" , а "Настройки на Explorer" , така че ще го наречем по-късно. Самият прозорец обаче е посочен както по начина, така и по начина, по който зависи от начина, по който се нарича, и това може да се дължи на факта, че Microsoft не винаги е преименувал секцията за същия формат.

В статията ще докосваме и опцията как да въведем свойствата на една папка.

Метод 1: Панел на лентата с менюта

Докато сте в която и да е папка, можете директно да стартирате Explorer Settings от там, и трябва да се отбележи, че промените, които правите, ще се отрази на цялата операционна система, а не само на папката, която в момента е отворена.

 1. Отидете до всяка папка, кликнете върху раздела "Преглед" в менюто в горната част и изберете "Опции" от списъка с елементи.

  Настройки на елемент в изгледа на Explorer в Windows 10

  Подобен резултат ще бъде постигнат, ако се обадите в менюто "Файл" , а оттам - "Промяна на папката и настройките за търсене".

 2. Опции за папка и търсене в раздела File Explorer в Windows 10

 3. Съответният прозорец ще започне веднага, когато трите раздела съдържат различни параметри за гъвкави потребителски настройки.
 4. Прозорец за настройки на Explorer в Windows 10

Метод 2: Стартирайте прозореца

Инструментът Run ви позволява директно да достигнете до желания прозорец, като въведете името на раздела, който ви интересува.

 1. Използвайте клавишите Win + R, за да отворите Run .
 2. Пишем в полето Control folders за Control folders и натиснете Enter .
 3. Изпълнение на параметрите на Explorer от прозореца Run в Windows 10

Тази опция може да е неудобна поради това, че не всеки може да си спомни точно кое име трябва да бъде въведено в "Run" .

Метод 3: Старт меню

"Старт" ви позволява бързо да навигирате до елемента, от който се нуждаете. Отворете го и започнете да пишете думата "Explorer" без кавички. Подходящ резултат е малко по-нисък от най-добрия. Кликнете върху него с левия бутон на мишката, за да започнете.

Изпълнение на Параметри на Explorer от Start в Windows 10

Метод 4: "Настройки" / "Контролен панел"

В "десетте най-големи" има само два интерфейса за управление на операционната система. Досега все още има „Контролен панел“ и хората го използват, но тези, които са преминали към „Параметри“, могат да стартират „Опции на Explorer“ от там.

"Опции"

 1. Обадете се на този прозорец, като щракнете с десен бутон върху „Старт“ .
 2. Меню Опции в алтернативен старт в Windows 10

 3. В полето за търсене започнете да пишете "explorer" и кликнете върху намереното съвпадение "Explorer Options" .
 4. Изпълнение на Параметри на Explorer от прозореца Опции в Windows 10

"Toolbar"

 1. Обадете се на "Toolbar" чрез "Start" .
 2. Стартиране на контролния панел в Windows 10

 3. Отидете на “Дизайн и персонализация” .
 4. Отидете на Проектиране и персонализиране на контролния панел в Windows 10

 5. Кликнете върху LMB на вече познатото име „Explorer Options“ .
 6. Изпълнение на параметрите на Explorer от контролния панел в Windows 10

Метод 5: „Команден ред“ / „PowerShell“

И двете версии на конзолата могат също да стартират прозорец, на който е посветена тази статия.

 1. Стартирайте cmd или PowerShell по удобен начин. Най-лесният начин да направите това е да щракнете с десния бутон върху „Старт“ и да изберете опцията, която сте инсталирали като основна.
 2. Изпълнение на команден ред с права на администратор в Windows 10

 3. Въведете Control folders и натиснете Enter .
 4. Изпълнение на параметрите на Explorer от командния ред в Windows 10

Свойства на една папка

В допълнение към възможността за промяна на глобалните настройки на Explorer, можете да управлявате всяка папка поотделно. В този случай обаче параметрите за редактиране ще бъдат различни, като достъп, изглед на иконата, промяна на нивото на сигурност и т.н. За да отидете, просто кликнете върху някоя папка с десния бутон на мишката и изберете реда "Properties" .

Свойства на папката в Windows 10

Тук, като използвате всички налични раздели, можете да промените една или друга настройка по ваш вкус.

Свойства на папката в Windows 10

Анализирахме основните опции за достъп до “Опции на Windows Explorer” , но останаха други, по-малко удобни и очевидни начини. Въпреки това е малко вероятно те да бъдат полезни на някого поне веднъж, така че няма смисъл да ги споменаваме.