Активните потребители на компютри и лаптопи често превеждат компютъра в намалена консумация на енергия, когато трябва да сте далеч от устройството за известно време. За да се намали консумацията на енергия, в Windows има 3 режима едновременно, а хибернацията е един от тях. Въпреки неговото удобство, не всеки потребител се нуждае от него. След това ще обсъдим два начина за деактивиране на този режим и как да премахнем автоматичния преход към хибернация като алтернатива на пълното изключване.

Деактивирайте хибернацията в Windows 10

Първоначално хибернацията беше насочена към потребителите на лаптопи като режим, при който устройството изразходва най-малко енергия. Това позволява на батерията да издържи по-дълго, отколкото ако е използван режим на заспиване . Но в някои случаи хибернацията прави повече вреда, отколкото полза.

По-специално не е препоръчително да се включват тези, които имат инсталиран SSD на обикновен твърд диск. Това се дължи на факта, че по време на хибернация цялата сесия се записва като файл на устройството, а за SSD, постоянните цикли на пренаписване са категорично обезкуражени и намаляват живота на услугата. Вторият минус е необходимостта да се отделят няколко гигабайта за файла за хибернация, от който не всеки потребител ще бъде свободен. Трето, този режим не се различава по скоростта на работата си, тъй като цялата запаметена сесия първо се записва в оперативната памет. С "Sleep" например данните първоначално се съхраняват в RAM, поради което стартирането на компютъра е много по-бързо. И накрая, заслужава да се отбележи, че за настолни компютри, хибернацията е практически безполезна.

На някои компютри самият режим може да бъде включен дори ако съответният бутон не е в менюто "Старт", когато машината е изключена. Най-лесният начин да разберете дали хибернацията е активирана и колко място заема компютърът, като отидете в папката C: Windows и търсите дали в hiberfil.sys има запазено място на твърдия диск, за да запишете сесията.

Файлът hiberfil.sys на системния дял на твърдия диск в Windows 10

Този файл може да се види само ако е активирано показването на скрити файлове и папки. Можете да разберете как да направите това, като следвате връзката по-долу.

Още подробности: Показване на скритите файлове и папки в Windows 10

Изключете хибернацията

Ако не планирате да завършите с режим на хибернация, но не искате самият лаптоп да се включи в него, например след неактивност след няколко минути или при затваряне на капака, направете следните системни настройки.

 1. Отворете "Контролен панел" чрез "Старт" .
 2. Стартиране на контролния панел в Windows 10

 3. Задайте вида на големите / малките икони и отидете в секцията Power .
 4. Отворете секцията Захранване в Windows 10

 5. Кликнете върху връзката „Настройка на схемата за захранване“ до нивото на ефективност, използвано в момента в Windows.
 6. Създаване на схема за захранване в Windows 10

 7. В прозореца кликнете върху връзката „Промяна на разширените настройки на мощността“.
 8. Промяна на разширените настройки на захранването в Windows 10

 9. Ще се отвори прозорец с параметри, където ще разгънете раздела “Sleep” и ще намерите елемента “Hibernation after” - също трябва да бъде разширен.
 10. Въведете настройката за режим на хибернация в Windows 10

 11. Кликнете върху „Стойност“, за да промените времето.
 12. Изчакване преди хибернация в Windows 10

 13. Периодът се задава в минути, а за да се деактивира хибернацията, се въвежда числото “0” - тогава ще се счита за деактивирано. Остава да кликнете върху „OK“, за да запазите промените.
 14. Деактивиране на прехода към хибернация в Windows 10

Както вече разбрахте, самият режим ще остане включен в системата - файлът със запазено място на диска ще остане, компютърът просто няма да премине в режим на хибернация, докато отново не зададете необходимия времеви интервал към прехода. След това ще обсъдим как да го изключим напълно.

Метод 1: Команден ред

Много проста и ефективна в повечето случаи, опцията е да въведете специална команда в конзолата.

 1. Обадете се на командния ред, като напишете това име в "Старт" и го отворете.
 2. Стартиране на командния ред от менюто "Старт" в Windows 10

 3. Въведете powercfg -h off и натиснете Enter .
 4. Командата за деактивиране на режима на хибернация чрез командния ред в Windows 10

 5. Ако не сте виждали никакви съобщения, но има нов ред за въвеждане на командата, тогава всичко мина добре.
 6. Успешното деактивиране на режима на хибернация чрез командния ред в Windows 10

Файлът “hiberfil.sys” от C: Windows също ще изчезне.

Метод 2: Регистър

Когато по някаква причина първият метод се окаже неподходящ, потребителят винаги може да прибегне до допълнителен. В нашата ситуация това беше "Редакторът на системния регистър" .

 1. Отворете менюто "Старт" и започнете да пишете "Редактор на системния регистър" без кавички.
 2. Стартиране на редактора на системния регистър от менюто "Старт" в Windows 10

 3. HKLMSystemCurrentControlSetControl пътя HKLMSystemCurrentControlSetControl в адресната лента и HKLMSystemCurrentControlSetControl Enter .
 4. Отидете в редактора на системния регистър в Windows 10

 5. Отваря се клонът на регистъра, където се търси папката “Power” отляво и се придвижва към него с левия бутон на мишката (не се разширява).
 6. Папка Power в редактора на системния регистър в Windows 10

 7. В дясната част на прозореца намираме параметъра “HibernateEnabled” и го отваряме с двойно кликване на левия бутон на мишката. В полето "Стойност" пишем "0" и след това прилагаме промените с бутона "OK" .
 8. Деактивирайте режима на хибернация, като редактирате редактора на системния регистър в Windows 10

 9. Сега, както можем да видим, файлът hiberfil.sys , който е отговорен за операцията по хибернация, е изчезнал от папката, в която я открихме в началото на статията.
 10. Липсва hyberfil.sys файл на системния дял на твърдия диск след изключване в Windows 10

Като изберете един от двата предложени метода, ще изключите незабавно хибернацията, без да рестартирате компютъра. Ако в бъдеще не изключите възможността отново да прибягнете до използване на този режим, запазете материала с отметките на линка по-долу.

Вижте също: Активиране и конфигуриране на хибернация в Windows 10