Радио аматьори и близки до потребителите на електроника разпознават файла с разширението на печатни платки - той съдържа дизайн на печатна платка във формат ASCII.

След това отворете печатни платки

Така че исторически, сега такъв формат практически не се използва. Можете да го срещнете само в наистина стари проекти или в програма, специфична за ExpressPCB.

Прочетете още: Подобно на AutoCAD

Метод 1: ExpressPCB

Популярна и безплатна програма за създаване и преглед на схеми на печатни платки.

Изтеглете ExpressPCB от официалния сайт

 1. Отворете приложението и отворете "Файл" - "Отваряне" .
  Отворете файла в ExpressPCB
 2. В прозореца на файловия мениджър изберете директорията с файла, намерете ПХБ, изберете го и кликнете върху "Отваряне" .
  Прозорец на Explorer с ExpressPCB файл
  Понякога, вместо да отваряте документ, ExpressPAS издава грешка.
  Грешка при отваряне на ExpressPCB файловете
  Това означава, че формата на тази конкретна схема на ПХБ не се поддържа.
 3. Ако в предходния параграф не е описана грешка, тогава в работното пространство на приложението ще се покаже схемата, записана в документа.
  Работна област с ExpressPCB файл
  Въпреки цялата простота, този метод има значителен недостатък - ExpressPCB поддържа само файлове, създадени в самия него (причината - спазването на авторските права).

Метод 2: Други опции

Старите разработки на форматите за печатни платки са свързани с програмите Altium - Altium Designer и Altium P-CAD. Уви, тези програми не са достъпни за средния потребител - първият, дори и в пробния формат, се разпространява изключително сред професионалисти, втората подкрепа отдавна е приключила и няма официална възможност да се получи. Единствената опция за получаване на Altium Designer е директна връзка към техническата поддръжка на разработчика.

От стари неподдържани програми, този формат може да бъде отворен и от версии на CADSoft (сега Autodesk) Eagle под 7.0.

заключение

Файловете с разширение на печатни платки вече почти не са в обращение - те бяха заменени от по-удобни и по-ограничени формати като BRD. Може да се каже, че разработчиците на програмата ExpressPCB запазват това разширение за себе си, като го използват като свой собствен формат. В 90% от случаите документът за печатни платки, който отговаряте, ще принадлежи към това приложение. Също така е принуден да разстрои привържениците на онлайн услугите - не само зрителите на ПХБ, но и преобразувателите в по-често срещани формати.