В дизайнерската индустрия никой не поставя под въпрос надеждността на AutoCAD като най-популярната програма за изпълнение на работна документация. Високият стандарт на AutoCAD включва и съответната цена на софтуера.

Много организации за инженерно проектиране, както и студенти и хора на свободна практика не се нуждаят от такава скъпа и функционална програма. За тях съществуват аналози на AutoCAD, които могат да изпълняват определен диапазон от задачи по проектирането.

В тази статия разгледайте няколко алтернативи на всички известни AutoCAD, като използвате подобен принцип на работа.

КОМПАС-3D

Изтеглете компас-3D

Рисуване в KOMPAS-3D

Компас-3D е сравнително функционална програма, която се използва както от студентите, така и от дизайнерските организации. Предимството на Compass е, че в допълнение към 2D чертежа е възможно да се изучи 3D моделиране. По тази причина компасът често се използва в инженерството.

Compass е продукт на руски разработчици, така че потребителят лесно може да изготви чертежи, спецификации, печати и основни надписи, съгласно изискванията на GOST.

Тази програма има гъвкав интерфейс, който има предварително конфигурирани профили за различни задачи, например машиностроене и строителство.

Прочетете по-подробно: Как да използвате Compass-3D

NanoCAD

Изтегли NanoCAD

Размери и описания в NanoCAD

NanoCAD е много опростена програма, базирана на принципа на създаване на чертежи в AutoCAD. Nanocade е подходящ за изучаване на основите на цифровия дизайн и простите 2D чертежи. Програмата перфектно взаимодейства с формата на DWG, но има само официални функции за триизмерно моделиране.

Bricscad

AutoCAD 2 аналози

BricsCAD е бързо развиваща се програма, използвана в индустриалния дизайн и инженеринг. То е локализирано за повече от 50 страни по света и неговите разработчици могат да предложат на потребителя необходимата техническа поддръжка.

Основната версия позволява работа само с двумерни обекти, а собствениците на про версии могат да работят изцяло с обемни модели и да свържат функционални приставки за задачите си.

Също така, потребителите могат да използват за съхранение файлове, базирани на облак, за сътрудничество.

ProgeCAD

AutoCAD 1 аналози

ProgeCAD е позициониран като много близък аналог на AutoCAD. Тази програма има пълен инструмент за 2D и 3D моделиране и може да се похвали с възможността да експортира чертежи в PDF.

ProgeCAD може да бъде полезен за архитектите, тъй като има специален архитектурен модул, който автоматизира процеса на създаване на модел на сграда. С този модул потребителят може бързо да създава стени, покриви, стълби и да прави обяснения и други необходими таблици.

Абсолютната съвместимост с файловете на AutoCAD опростява работата на архитектите, подизпълнителите и изпълнителите. Проектът ProgeCAD подчертава надеждността и стабилността на програмата по време на работа.

Полезна информация: Най-добрите програми за рисуване

Затова прегледахме няколко програми, които можете да използвате като аналози на Autocad. Успех при избора на софтуер!