Регистърът буквално е в основата на операционните системи на Windows семейството. Този масив съдържа данни, които определят всички глобални и локални настройки за всеки потребител и за системата като цяло, регулира привилегиите, разполага с информация за местоположението на всички данни, разширенията и регистрацията им. За лесен достъп до системния регистър, разработчиците от Microsoft предоставиха удобен инструмент, наречен Regedit (Редактиране на системния регистър).

Тази системна програма представлява целия регистър в дървовидна структура, където всеки ключ е в строго дефинирана папка и има статичен адрес. Regedit може да търси конкретен запис в целия регистър, да редактира съществуващи, да създава нови или да изтрива онези, които опитен потребител вече не се нуждае.

Стартирайте редактора на системния регистър на Windows 7

Както всяка програма на компютъра, Regedit има свой собствен изпълним файл, когато го стартирате, се появява прозорецът Registry Editor. Можете да получите достъп до него по три начина. Трябва обаче да сте сигурни, че потребителят, който реши да извърши промени в системния регистър, има права на администратор или е - обичайните привилегии не са достатъчни, за да редактирате настройките на такова високо ниво.

Метод 1: Използвайте търсенето в менюто "Старт"

 1. В долния ляв ъгъл на екрана трябва да кликнете еднократно върху бутона "Старт " с левия бутон на мишката.
 2. В отворения прозорец в лентата за търсене, която се намира по-долу, трябва да въведете думата "regedit".
 3. Извършване на търсене чрез менюто "Старт" на компютър, работещ под Windows 7

 4. В горната част на прозореца "Старт" в секцията на програмата ще видите един резултат, който трябва да изберете с едно натискане на левия бутон на мишката. След това се затваря прозорецът за стартиране и вместо това се отваря програмата Regedit.
 5. Редактор на системния регистър в Windows 7

Метод 2: Използвайте Explorer за директен достъп до изпълнимия файл

 1. Кликнете два пъти върху етикета "Моят компютър" или по някакъв друг начин влезте в Explorer.
 2. Трябва да отидете в директорията C:Windows . Това може да се осъществи ръчно или чрез копиране на адреса и вмъкване в специално поле в горната част на прозореца на Explorer.
 3. Отидете на определена директория чрез полето за въвеждане на адрес в прозореца на Explorer на компютъра в Windows 7

 4. В отворената папка всички вписвания са по азбучен ред по подразбиране. Трябва да превъртите надолу и да намерите файл, наречен "regedit" , щракнете двукратно върху него и ще се отвори прозорецът на редактора на системния регистър.
 5. Търсете и стартирайте файл в папка, като използвате Windows Explorer на компютъра

Метод 3: Използвайте специален клавишен клавиш

 1. На клавиатурата едновременно натиснете бутоните "Win" и "R" , като създавате специална комбинация от "Win + R" , отваряйки инструмент, наречен "Run" . Ще се отвори малък прозорец с поле за търсене, на който трябва да бъде изписана думата "regedit" .
 2. Стартиране на програмата с помощта на инструмента за изпълнение в Windows 7

 3. След като кликнете върху бутона "OK" , прозорецът " Run " ще се затвори и вместо това ще се отвори редактора на системния регистър.

Бъдете изключително внимателни, когато правите промени в системния регистър. Едно погрешно действие може да доведе до пълна дестабилизация на операционната система или до частично нарушаване на нейната оперативност. Не забравяйте да направите резервно копие на системния регистър, преди да промените, създавате или изтривате клавиши.