Увеличаването на скоростта на процесора го нарече овърклок. Има промяна в тактовата честота, която намалява времето за един часовников цикъл, но процесорът извършва едни и същи действия, само по-бързо. Процесът на овърклок на процесора е предимно популярен на компютри, а на лаптопи това действие е осъществимо, но трябва да имате предвид няколко подробности.

Вижте също: Устройството е съвременен процесор на компютъра

Ние претоварваме процесора на лаптоп

Първоначално разработчиците не коригираха процесорите за преносими компютри за овърклок, честотата им на часовник се понижи и се увеличи при определени условия, но модерните процесори могат да бъдат ускорени, без да им причиняват вреда.

Подхождайте много внимателно към процесора за овърклок, следвайте внимателно всички инструкции, особено за неопитни потребители, които за пръв път се сблъскват с промяна в тактовата честота на процесора. Всички действия се извършват само при собствена опасност и риск, тъй като при определени обстоятелства или при неправилно изпълнение на препоръките може да възникне отказ на компонент. Програмата за овърклок с програми се извършва по следния начин:

  1. Изтеглете програмата CPU-Z за да получите основна информация за вашия процесор. В главния прозорец ще се покаже линия с името на модела на CPU и неговата часовникова честота. Въз основа на тези данни трябва да промените тази честота, като добавите максимум 15%. Тази програма не е предназначена за овърклок, беше необходима само за получаване на основна информация.
  2. Работа в процесора-Z

  3. Сега трябва да изтеглите и инсталирате програмата. SetFSB , Официалният сайт има списък с поддържани устройства, но не е напълно правилен. След 2014 г. няма издадени модели, но програмата работи добре с повечето от тях. В SetFSB, трябва само да увеличите чистотата на часовника, като преместите плъзгачите до не повече от 15%.
  4. CPU overclocking в SetFSB

  5. След всяка промяна е необходимо да се тества системата. Тази програма ще помогне на Prime95. Изтеглете го от официалния сайт и го пуснете.
  6. Изтеглете Prime 95

  7. Отворете изскачащото меню "Опции" и изберете елемента "Тест за изтезания" .
  8. Prime95 CPU тест

Ако има някакви проблеми или се показва синият екран на смъртта, трябва да намалите леко честотата.

Вижте също: 3 програми за овърклок на процесора

Процесът на овърклок на процесора на лаптоп приключи. Струва си да се отбележи, че след увеличаване на часовниковата честота може да се затопли повече, затова е необходимо да се осигури добро охлаждане. Освен това, в случай на силно овърклок, има вероятност CPU да стане неизползваем по-бързо, така че не бива да прекалявате с увеличаване на мощността.

В тази статия разгледахме възможността за овърклок на процесора на лаптоп. Повече или по-малко опитни потребители могат безопасно да овърклокват процесора, като използват подобни програми по своему.