Разглеждайки характеристиките на лаптопите, често можете да се препънете в стойността "интегрирана" в полето, за да посочите вида на видеокартата. В тази статия ще разгледаме по-отблизо това, което се нарича интегрирана графика, какво е това, и други въпроси, свързани с темата за вградени графични чипове.

Вижте също: Какво представлява дискретната графична карта

Разполага с вградена графика

Интегрирана или интегрирана видеокарта - тези концепции са синонимни, получиха името си поради факта, че тя може да бъде интегрирана част от процесора и в този случай се нарича видео ядро ​​и може да бъде интегрирана в дънната платка (дънната платка) като отделен чип. Вградена дънна платка за видеокарти

Възможност за замяна

Тъй като вече знаем, че този тип графични чипове могат да работят само като вграден компонент на процесора или дънната платка, замяната може да се извърши само със самото устройство, което го съдържа.

Вижте също: Превключваме видеокартата в лаптопа

Видео памет

Такива графични карти нямат собствена видео памет и вместо това използват определено количество RAM, инсталирана на компютъра. Сумата, разпределена за нуждите на интегрираната карта с видео памет, може да бъде зададена ръчно в драйверите, настройките на BIOS или производителя, но без възможност за промяна.

продуктивност

Производителността е достатъчна, за да работите с офис програми и да сърфирате в интернет, да гледате филми и видеоклипове в браузъра, но ако имате желание да играете нови неща в игралната индустрия, най-вероятно ще имате много ниска скорост на кадри в секунда и висока топлина на процесор той ще изпълнява задачите, които обикновено се поставят на рамената на дискретна видеокарта и с които интегрираният чип се справя много по-зле. Класическите и съвсем старите игри ще вървят по-добре, в зависимост от годината на производство и технологиите, използвани в играта.

С програми с високо специализиран фокус нещата са жалки - за 3D моделиране, минно дело и други задачи, изискващи ресурси, такива графични карти няма да работят от думата изобщо.

Консумирана мощност

Едно видео ядро ​​в процесор или отделен графичен чип на дънната платка изисква значително по-малка мощност за пълното му функциониране, което ще ви позволи да намалите натоварването на захранването, така че да можете да продължите по-дълго и по-бавно да изчерпите ресурса си за разпределение на енергия и ако използвате преносим компютър, лаптоп, например, нивото на заряд ще отнеме много повече, което също е несъмнено предимство.

Работете заедно с дискретна графична карта

Никой не ви забранява да инсталирате мощен пълен графичен адаптер и да изключите вградения. Разбира се, можете да го включите отново, ако имате разбивка на главната видеокарта или поради друга причина, поради която липсва или не работи основният дискретен чип. Много е удобно да седнете известно време, като използвате интегрираната видеокарта и след това, като спестите пари, купете нов и продуктивен видео адаптер.

Често дискретна и интегрирана графична карта са оборудвани с лаптопи. Можете да започнете да използвате по-енергийно ефективно портативното си устройство, ако изключите дискретен графичен адаптер, когато нямате нужда от него и използвате само вградения, което ще намали консумацията на енергия и освобождаването на енергия.

Вижте също: Защо се нуждаете от видеокарта

цена

Цената на интегрираната видеокарта е много по-ниска от типичната дискретна, защото цената на интегрираната графика е включена в цената на устройството, в което е интегрирана, т.е. в процесора или дънната платка.

Вижте също: Избор на дънна платка за компютър

Сега знаете основните характеристики на интегрираната графика. Надяваме се, че статията е полезна за вас и сте били в състояние да разберете информацията, от която се нуждаете.