Рано или късно, когато работите с текстови документи на MS Word, неопитни потребители може да имат въпрос за това как да поставят римски номера. Това е особено вярно, когато пишете резюмета, научни доклади, курсови работи или дипломни работи, както и всякакви други подобни документи, където трябва да посочите вековете или номерацията на главите.

Не е трудно да напишете римски цифри в Словото, освен това има два варианта на своето решение. За това как да направите това, ще ви кажа по-долу.

Първият метод е по-прост и по-често срещан, известен на мнозина, и ви позволява лесно да отпечатате римски цифри в Word. Състои се от използването на големи английски букви (латински букви).

1. Превключете разположението на клавиатурата, ако понастоящем сте на руски език. Използвайте комбинацията от клавиши "Ctrl + Shift" или "Alt + Shift" , в зависимост от това коя е използвана във вашата система.

2. Въведете необходимите римски цифри, като задържите натиснат клавиша "Shift" или ако за известно време включите "CapsLock" , ако това е по-удобно за вас.

Римски цифри с латински букви в Word

Така че, за да напишете в римски цифри 26 , просто напишете XXVI . За да напишете 126 , въведете CXXVI , където всеки знак е големите букви x , x , v , i в първия случай и c , x , аз " - във втория

Този метод е лесен и удобен, но само в случаите, когато трябва да поставите само няколко римски цифри и вие знаете точно наименованието на всеки от тях. Но какво, ако не знаете всички римски цифри, които трябва да поставите в текста, и те все още имат много от тях? Личното време е скъпо и ние ще ви помогнем да го спасите. За да направите това, има по-напреднал и просто правилен метод за въвеждане на римски цифри в Словото, което не изисква да имате допълнителни знания.

1. Натиснете клавишната комбинация "Ctrl + F9" .

Ctrl + F9 в Word

2. В скобите, които се появяват, въведете следното означение: = 126 * Roman , където "126" е арабско число или цифра, които трябва да въведете Roman.

Данните в скоби в Word

3. Натиснете клавиша F9 .

Резултат в Word

4. Документът, който ви трябва, се появява в римското наименование. За да премахнете сивия фон, трябва само да кликнете върху левия бутон на мишката отстрани.

Римски цифри в Word

Всъщност това е всичко, сега знаете как да поставите римски номера в Word. Също така можете да опитате да намерите римски цифри в Word в раздела Вмъкване - Символ , но това е може би най-сложният и най-неефективния начин. Във всеки случай, зависи от вас да решите кой от горните методи да използвате при работа с документи. От наша страна можем само да Ви пожелаем продуктивност и ефективност във вашата работа и обучение.