Обикновено по време на работа маршрутизаторът на TP-Link за дълго време не изисква човешка намеса и работи стабилно в офиса или у дома успешно изпълнявайки своята функция. Възможно е обаче да има ситуации, при които маршрутизаторът е замръзнал, мрежата е загубена, изгубена или променена. Как мога да рестартирам устройството? Ще разберем.

Рестартирайте маршрутизатора на TP-Link

Рестартирането на маршрутизатора е съвсем проста, можете да използвате както хардуерната, така и софтуерната част на устройството. Също така е възможно да се използват вградените функции на Windows, които трябва да бъдат активирани. Помислете подробно за всички тези начини.

Метод 1: Бутон върху кутията

Най-лесният начин да рестартирате маршрутизатора е да кликнете два пъти върху бутона "Вкл. / Изкл." , Който обикновено се намира на гърба на устройството до RJ-45 порта, т.е. го изключвате, изчакайте 30 секунди и отново включете маршрутизатора. Ако няма такъв бутон на тялото на вашия модел, можете да извадите щепсела от контакта за половин минута и да го включите обратно. Включете маршрутизатора на TP-Link
Обърнете внимание на един важен детайл. Бутонът "Възстановяване" , който често присъства и в корпуса на рутера, не е предназначен за нормално рестартиране на устройството и е по-добре да не го натискате ненужно. Този бутон се използва за цялостно нулиране на всички настройки до фабричните настройки.

Метод 2: Уеб интерфейс

От всеки компютър или лаптоп, свързан към маршрутизатора чрез кабел или чрез Wi-Fi, лесно можете да въведете конфигурацията на маршрутизатора и да го рестартирате. Това е най-безопасният и най-разумен метод за рестартиране на устройството TP-Link, което се препоръчва от производителя на хардуера.

 1. Отворете всеки уеб браузър, в адресното поле на адрес 192.168.1.1 или 192.168.0.1 и натиснете Enter .
 2. Адрес на рутера в браузъра

 3. Ще се отвори прозорецът за удостоверяване. По подразбиране данните за вход и паролата са същите тук: admin . Въведете тази дума в съответните полета. Кликнете върху бутона "OK" .
 4. Изисква се удостоверяване за рутера

 5. Получаваме страницата за конфигуриране. В лявата колона се интересуваме от секцията "Системни инструменти" . Кликнете върху левия бутон на мишката върху този ред. Преход към системни настройки на маршрутизатора на TP-Link
 6. В системния блок на маршрутизатора изберете параметъра "Рестартиране" .
 7. Влезте, за да рестартирате рутера

 8. След това от дясната страна на страницата кликнете върху иконата "Рестартиране" , т.е. започнете процеса на рестартиране на устройството.
 9. Рестартирайте маршрутизатора на TP-Link

 10. В появилия се малък прозорец потвърждаваме действията си.
 11. Потвърдете рестартирането на рутера

 12. Показва се процентна скала. Рестартирането отнема по-малко от минута.
 13. Процесът на рестартиране на маршрутизатора

 14. След това основната конфигурационна страница на маршрутизатора се отваря отново. Готово! Устройството се рестартира.

Страница за конфигурация на рутера

Метод 3: Използвайте клиента telnet

За да контролирате маршрутизатора, можете да използвате telnet, мрежов протокол, който се намира във всяка последна версия на Windows. В Windows XP е разрешено по подразбиране, а в по-новите версии на операционната система този компонент може бързо да бъде свързан. Помислете като пример за инсталиран компютър с Windows 8. Имайте предвид, че не всички модели на рутери поддържат телнет протокола.

 1. Първо трябва да активирате клиента telnet в Windows. За да направите това, щракнете върху PCM в "Старт" в менюто, което се показва, изберете колоната "Програми и функции" . Като алтернатива можете да използвате клавишната комбинация Win + R и в прозореца Изпълнение въведете командата: appwiz.cpl , потвърждавайки Enter .
 2. Влезте в програми и компоненти в Windows 8

 3. На страницата, която се отваря, се интересуваме от раздела "Активиране или деактивиране на компонентите на Windows" , където отиваме.
 4. Активиране и деактивиране на компонентите на Windows 8

 5. Поставете отметка в полето "Telnet Client" и натиснете бутона "OK" .
 6. Активирайте телнет клиента

 7. Windows бързо инсталира този компонент и ни информира за завършването на процеса. Затворете раздела.
 8. Затваряне на прозореца в Windows 8

 9. Така клиентът telnet е активиран. Сега можете да го опитате на работа. Отворете командния ред като администратор. За да направите това, кликнете върху RMB в иконката "Старт" и изберете съответния ред.
 10. Влизане в командния ред в Windows 8

 11. Въведете командата: telnet 192.168.0.1 . Започваме изпълнението му, като кликнете върху Enter .
 12. Telnet на командния ред в Windows 8

 13. Ако маршрутизаторът ви поддържа телнет протокола, клиентът се свързва с маршрутизатора. Въведете потребителското име и паролата по подразбиране - admin . След това въведете командата sys reboot и натиснете Enter . Оборудването се рестартира. Ако вашият хардуер не работи с telnet, се появява съответното съобщение.
 14. Връзката с телнет не бе успешна

Горните методи за рестартиране на маршрутизатора на TP-Link са основни. Има алтернативи, но средният потребител е малко вероятно да пише скриптове, за да извърши рестартиране. Ето защо най-добре е да използвате уеб интерфейса или бутон върху корпуса на устройството и да не усложнявате решението на проста задача с ненужни трудности. Желаем ви стабилна и стабилна интернет връзка.

Вижте също: Конфигуриране на маршрутизатора TP-LINK TL-WR702N