Повечето потребители на MS Word знаят, че в тази програма можете да създавате, попълвате и променяте таблици. В този случай текстовият редактор ви позволява да създавате таблици с произволни или строго определени размери, има и възможност за ръчна промяна на тези параметри. В тази кратка статия ще говорим за всички методи, чрез които можете да намалите масата в Word.

Урокът: Как да направите маса в една дума

Забележка: Можете да промените празна таблица до минималния разрешен размер. Ако клетките в таблицата съдържат текстови или цифрови данни, размерът им ще намалее само докато клетките не се запълнят с текст.

Ръчно намаляване на масата

В горния ляв ъгъл на всяка таблица (ако е активна) има знак за нейното свързване - такъв малък плюс на квадрата. Като го използвате, можете да преместите масата. В диагонално противоположната страна долният десен ъгъл е малък квадратен маркер, който ви позволява да преоразмерите таблицата.

Урокът: Както в таблицата за преместване на Word

1. Преместете курсора на маркера в долния десен ъгъл на масата. След като показалецът на курсора се промени на двустранна диагонална стрелка, кликнете върху маркера.

маркер за движение в дума

2. Без да освобождавате левия бутон на мишката, плъзнете този маркер в желаната посока, докато намалите масата до необходимите или минимално възможни размери.

3. Освободете левия бутон на мишката.

таблицата се намалява с думи

Ако това се изисква, можете да подредите позицията на таблицата в страницата, както и всички данни, които се съдържат в нейните клетки.

подравняване на таблицата в дума

Урокът: Подравнете таблицата в Word

За да намалите допълнително редовете или колоните с текст (или обратно, намалете само по-малките клетки), трябва да деактивирате автоматичния избор на размера на таблицата по съдържание.

Забележка: В този случай размерите на различните клетки в таблицата могат да се различават значително. Този параметър зависи от количеството данни, които съдържат.

Точно намаляване на размерите на реда, колоните и табличните клетки

Ако е необходимо, винаги можете да зададете точната стойност на ширината и височината за редове и колони. Можете да промените тези настройки в свойствата на таблицата.

1. Щракнете с десния бутон върху индекса на мястото на масата (плюс в полето).

таблица свойства в дума

2. Изберете елемента "Таблица свойства" .

размера на таблицата в дума

3. В първия раздел на диалоговия прозорец, който се отваря, можете да определите точната ширина за цялата таблица.

променете размера на цялата таблица в дума

Забележка: Единицата по подразбиране е сантиметри. Ако е необходимо, те могат да бъдат променени на проценти и да се посочи процентът в размерите.

4. Следващият раздел на прозореца "Свойства на таблицата" е "Структура" . В него можете да зададете желаната височина на линията.

размер на линията в дума

5. В раздела "Колона" можете да посочите ширината на колоната.

размера на колоната в дума

6. Същото със следващия раздел - "Cell" - тук посочвате ширината на клетката. Логично е да се приеме, че тя трябва да бъде същата като ширината на колоната.

размера на клетката в думата

7. След като направите всички необходими промени в прозореца "Свойства на таблицата" , можете да го затворите, като кликнете върху бутона "OK" .

В резултат на това получавате маса, всеки елемент от който ще има строго определени размери.

променен размер на таблицата в дума

Намаляване на отделните редове и колони на таблица

Освен ръчно преоразмеряване на цялата таблица и задаване на точните параметри за нейните редове и колони, можете също така да промените размера на отделни редове и / или колони в Word.

1. Преместете курсора до страната на реда или колоната, която искате да намалите. Появата на показалеца се променя на двустранна стрелка с перпендикулярна линия в средата.

цялата таблица в думата

2. Плъзнете показалеца на курсора в желаната посока, за да намалите размера на избрания ред или колона.

намалете колоната с думи

3. Ако е необходимо, повторете същото действие за другите редове и / или колоните на таблицата.

намалете редове и колони на таблицата в дума

Редът и / или колоните, които избирате, ще бъдат намалени по размер.

Урокът: Добавяне на ред към таблица в Word

Както можете да видите, не е трудно да се намали масата в Словото, още повече, че можете да го направите по няколко начина. Кой да избере, зависи от вас и задачата, която настройвате за себе си.