Многофункционален текстов редактор MS Word има в арсенала си доста голям набор от функции и възможности за работа не само с текст, но и с маси. За повече информация как да създавате таблици, как да работите с тях и да ги промените в съответствие с едно или друго от изискванията, можете да научите от материала, публикуван на нашия уебсайт.

Урокът: Как да направите маса в Word

Както вече разбрахте, след като прочетете статиите си, ние написахме много неща за таблици в MS Word, като отговорихме на много належащи въпроси. Все още не сме отговорили на един от най-често срещаните въпроси: как да направим прозрачна таблица в Word? Това е, което ще кажем днес.

Ограниченията на таблицата са невидими

Нашата задача с теб е да крием, но не и да изтрием границите на масата, т.е. да ги направим прозрачни, невидими, незабележими при печат, оставяйки на тяхно място цялото съдържание на клетките, като самите клетки.

Важно: Преди да започнете да скривате границите на таблицата, в MS Word трябва да активирате опцията за показване на мрежата, в противен случай ще бъде много трудно да работите с таблицата. Можете да направите това по следния начин.

Активиране на мрежата

1. В раздела "Начало" ( "Форматиране" в MS Word 2003 или "Структура на страницата" в MS Word 2007 - 2010) в групата "Параграф" кликнете върху бутона "Огради" .

Бутон за граници в Word

2. Изберете "Display Grid" в разширеното меню.

Показване на границите в Word

След като направим това, може безопасно да продължим с описание на това как да направим невидима маса в Словото.

Скриване на всички граници на масата

1. Изберете таблицата с помощта на мишката.

Изберете таблица в Word

2. Щракнете с десния бутон върху маркираното поле и изберете "Table Properties" от контекстното меню.

свойствата на таблицата за повиквания в Word

3. В прозореца, който се отваря, кликнете върху бутона "Borders and Fills", който се намира по-долу.

Таблица свойства в Word

4. В следващия прозорец в секцията "Тип" изберете първия елемент "Не" . В секцията "Прилагане към" задайте опцията "таблица". Кликнете върху бутона "OK" във всеки от двата отворени диалогови прозореца.

няма граници в Word

5. След като извършите горните действия, границата на таблицата от солидна линия от един цвят ще се превърне в бледа точкова линия, която въпреки че ви помага да навигирате в редове и колони, таблични клетки, но не печата.

Таблица без граници в Word

    Съвет: Ако изключите дисплея на мрежата (инструмента за меню "Огради" ), пунктирната линия също изчезва.

невидима таблица в Word

Скриване на някои граници на маса или граници на някои клетки

1. Изберете частта от таблицата, чиито граници искате да скриете.

Изберете част от таблицата в Word

2. В раздела "Конструктор" в групата "Рамкиране" кликнете върху бутона "Граници" и изберете желаната опция за скриване на границите.

Скриване на избраните граници в Word
3. Границите в избрания фрагмент на избраната от Вас маса или клетки ще бъдат скрити. Ако е необходимо, повторете същото действие за друг фрагмент от таблицата или отделни клетки.

Посочените граници са скрити в Word

Урокът: Как да направите таблица за продължаване в Word

4. Натиснете бутона "ESC", за да излезете от табличния режим.

Скриване на определена граница или дефинирани граници в таблица

Ако е необходимо, можете винаги да скривате определени граници в таблицата, без да се притеснявате от разпределението на отделен фрагмент или фрагменти. Този метод е особено полезен, когато трябва да скриете не само една конкретна граница, но и няколко граници, разположени в различни места на масата, в даден момент.

1. Кликнете някъде в таблицата, за да се покаже главният раздел "Работа с таблици" .

таблица в Word

2. Отидете в раздела "Конструктор" , в групата "Framing", изберете инструмента "Borders Styles" и изберете бялата (т.е. невидима) линия.

В Word няма граници

    Съвет: Ако бялата линия не се показва в падащото меню, изберете тази, която се използва като графа в таблицата, след което променете цвета й на бяло в секцията "Stylus Stylus" .

Забележка: В по-ранните версии на WORD, за да скриете / изтриете отделни граници на таблицата, отидете в раздел "Layout" в раздела "Работа с таблици" и изберете инструмента "Style Line" там.

3. Показалецът на курсора се променя на четка. Просто го кликнете върху мястото или местата, където трябва да премахнете границите.

Скрити граници в Word

Забележка: Ако кликнете върху тази четка в края на която и да е от външните граници на масата, тя изчезва напълно. Вътрешните граници, които обграждат клетките, ще бъдат изтрити отделно.

Премахване на външна граница в Word

    Съвет: За да изтриете границите на няколко клетки в един ред, кликнете с левия бутон на мишката върху първата граница и плъзнете четката до последната граница, която искате да изтриете, след което освободете левия бутон.

4. Натиснете "ESC", за да излезете от табличния режим.

Урокът: Как да обединим табличните клетки в Word

За това приключваме, защото вече знаете още повече за масите в MS Word и знаете как да скриете границите си, правейки го напълно невидим. Желаем Ви успех и само положителни резултати в по-нататъшното развитие на тази усъвършенствана програма за работа с документи.