Актуализациите помагат да се осигури максимална ефективност и сигурност на системата, нейната връзка с променящите се външни събития. В някои случаи обаче някои от тях могат да навредят на системата: да съдържат уязвимости, дължащи се на недостатъци на разработчиците или да са в конфликт със софтуера, инсталиран на компютъра. Има и случаи, при които е инсталиран ненужен езиков пакет, който не е от полза за потребителя, но заема само място на твърдия диск. След това възниква въпросът за премахването на такива компоненти. Нека да разберете как можете да направите това на компютър, работещ под Windows 7.

Прочетете още: Как да деактивирате актуализациите в Windows 7

Методи за премахване

Можете да изтриете актуализациите, които вече са инсталирани в системата, и само техните инсталационни файлове. Нека се опитаме да разгледаме различни начини за решаване на задачите.

Метод 1: "Контролен панел"

Най-популярният начин за решаване на разгледания проблем е да се използва "Контролен панел" .

 1. Кликнете върху "Старт" . Отидете на "Контролен панел" .
 2. Отидете на контролния панел от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отворете раздела "Програми" .
 4. Отворете раздела Програми на контролния панел в Windows 7

 5. В блока "Програми и компоненти" изберете "Преглед на инсталираните актуализации" .

  Отворете прозореца за преглед на инсталираните програми в секцията Програми и функции на контролния панел в Windows 7

  Има и друг начин. Натиснете Win + R. В показаната черупка "Run" въведете:

  wuapp

  Кликнете върху OK .

 6. Отидете в прозореца Windows Update, като въведете командата в прозореца Run в Windows 7

 7. Отваря се "Център за актуализации" . В лявата част на дъното има блок "Виж. също . " Кликнете върху иконата "Инсталирани актуализации" .
 8. Отворете прозореца Инсталирани актуализации от Windows Update в Windows 7

 9. Ще се отвори списък с инсталираните компоненти на Windows и някои софтуерни продукти, главно Microsoft. Тук можете да видите не само името на елементите, но и датата на инсталирането им, както и кода на KB. По този начин, ако се реши да се премахне компонент поради грешка или конфликт с други програми, като се помни приблизителната дата на появата на грешката, потребителят ще може да намери подозрителен елемент в списъка въз основа на датата на инсталирането му в системата.
 10. Прозорец за преглед на инсталираните програми в контролния панел в Windows 7

 11. Намерете обекта, който искате да премахнете. Ако трябва да премахнете компонента на Windows, потърсете го в групата "Microsoft Windows" . Кликнете върху него с десния бутон на мишката ( PCM ) и изберете само опцията - "Изтриване" .

  Преминете към деинсталирането на актуализацията в прозореца за преглед на инсталираните програми чрез контекстното меню в контролния панел в Windows 7

  Можете също така да изберете елемента от списъка с левия бутон на мишката. След това кликнете върху бутона "Изтриване" , който се намира над списъка.

 12. Превключете към деинсталирането на актуализацията в прозореца за преглед на инсталираните програми чрез бутона Изтриване в контролния панел в Windows 7

 13. Ще се появи прозорец, който ви пита дали наистина искате да изтриете избрания обект. Ако действате съзнателно, натиснете "Да" .
 14. Потвърждаване на желанието да премахнете актуализацията в Windows 7

 15. Процедурата за заличаване е в ход.
 16. Как да премахнете актуализация в Windows 7

 17. След това прозорецът (не винаги) може да започне, в който се казва, че за да влезе в сила промените, които трябва да рестартирате компютъра. Ако искате да направите това веднага, кликнете върху Рестартиране сега . Ако няма голяма спешност при коригирането на актуализацията, кликнете върху "Рестартиране по-късно" . В този случай компонентът ще бъде напълно премахнат само след като компютърът бъде рестартиран ръчно.
 18. Потвърдете рестартирането на компютъра, за да деинсталирате напълно актуализациите в Windows 7

 19. След като компютърът бъде рестартиран, избраните компоненти ще бъдат напълно премахнати.

Други компоненти в прозореца "Инсталирани актуализации" се премахват по аналогия с премахването на елементите на Windows.

 1. Изберете желания елемент, след което кликнете върху него и изберете "Изтриване" или кликнете върху бутона със същото име над списъка.
 2. Отидете на деинсталиране на рамковата актуализация в прозореца Installed Programs в контролния панел на Windows 7

 3. Вярно е, че в този случай интерфейсът на прозорците, които се отварят още по време на процеса на деинсталиране, ще бъде малко по-различен от този, който видяхме по-горе. Зависи от актуализацията на компонента, който изтривате. Тук обаче всичко е съвсем просто и достатъчно, за да следвате появяващите се подсказвания.

Прозорец за деинсталиране на рамковата актуализация в прозореца за предварителен преглед на инсталираните програми в контролния панел в Windows 7

Важно е да се отбележи, че ако сте активирали автоматичната инсталация, премахнените компоненти ще бъдат изтеглени отново след определено време. В този случай е важно да деактивирате функцията за автоматично действие, така че да можете ръчно да избирате кои компоненти да изтеглите и кои да не ги свалят.

Урокът: Как да инсталирате ръчно актуализации на Windows 7

Метод 2: Команден ред

Операцията, която е разгледана в тази статия, може да се извърши и чрез въвеждане на конкретна команда в прозореца "Командния ред" .

 1. Кликнете върху "Старт" . Изберете Всички програми .
 2. Отворете всички програми от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Придвижете се до директорията "Стандарт" .
 4. Отидете в папката със стандартни програми от менюто "Старт" в Windows 7

 5. Кликнете върху RMB на "Command Line" . В списъка изберете "Изпълни като администратор" .
 6. Обадете се в прозореца на командния ред като администратор чрез контекстното меню в менюто "Старт" в Windows 7

 7. Появява се прозорецът "Командния ред" . В него трябва да въведете команда на следния шаблон:

  wusa.exe /uninstall /kb:*******

  Вместо знаците "*******" трябва да инсталирате кода на KB за актуализацията, която искате да изтриете. Ако не знаете този код, както споменахме по-рано, можете да го видите в списъка с инсталираните актуализации.

  Ако например искате да премахнете компонент за защита с код KB4025341 , командата, въведена в командния ред, ще има следната форма:

  wusa.exe /uninstall /kb:4025341

  След като въведете, натиснете Enter .

 8. Въвеждане на команди в прозореца на командния прозорец, за да премахнете актуализацията в Windows 7

 9. Актуализацията започва от самостоятелния инсталатор.
 10. Как да извлечете актуализация в офлайн инсталатор в Windows 7

 11. На определен етап се появява прозорец, в който трябва да потвърдите желанието да извлечете компонента, посочен в командата. За това кликнете върху "Да" .
 12. Уверете се, че актуализацията е деинсталирана в самостоятелната инсталационна програма в Windows 7

 13. Самостоятелният инсталатор изпълнява процедурата за премахване на компонент от системата.
 14. Как да деинсталирате актуализация в офлайн инсталатора в Windows 7

 15. След като завършите тази процедура, може да се наложи да рестартирате компютъра за пълно премахване. Можете да направите това по обичайния начин или като кликнете върху бутона "Рестартирай сега" в специалния диалогов прозорец, ако се появи.

Потвърждаване на рестартирането на компютъра, за да премахнете напълно избрания компонент за актуализация в Windows 7

Освен това, при изтриване чрез "Команден ред" можете да използвате допълнителните атрибути на инсталатора. Пълен списък от тях може да се види, като въведете следната команда в "Command Line" и натиснете Enter :

wusa.exe /?

Извикване на помощника за инсталатора чрез командния ред в Windows 7

Ще се отвори пълен списък с оператори, които могат да бъдат използвани в "Командния ред", докато работите със самостоятелния инсталатор, включително когато изтривате компоненти.

Списък със самостоятелни команди за инсталиране в Windows 7

Разбира се, не всички от тези оператори са подходящи за целите, описани в статията, но например, ако въведете командата:

wusa.exe /uninstall /kb:4025341 /quiet

обектът KB4025341 ще бъде изтрит без диалогови прозорци. Ако се изисква рестартиране, то ще се осъществи автоматично без потвърждение от потребителя.

Въвеждане на команди в прозореца на командния ред, за да премахнете актуализацията, без да използвате диалогови прозорци в Windows 7

Урокът: Извикване на "командния ред" в Windows 7

Метод 3: Почистете диска

Но актуализациите са в Windows 7 не само в инсталираното състояние. Преди инсталирането всички те се зареждат на твърдия диск и се съхраняват там за известно време дори след инсталирането (10 дни). По този начин инсталационните файлове постоянно заемат място на твърдия диск, въпреки че инсталацията вече е завършена. Освен това има случаи, при които пакетът се изтегля на компютъра, но потребителят, като актуализира ръчно, не иска да го инсталира. След това тези компоненти просто ще "излизат" на диска, деинсталирани, заемайки само пространство, което може да се използва за други нужди.

Понякога се случва и актуализирането поради грешката да не е напълно изтеглено. След това не само непродуктивно заема място на твърдия диск, но също така не позволява на системата да бъде напълно обновявана, тъй като счита, че този компонент вече е зареден. Във всички тези случаи трябва да изчистите папката, където се изтеглят актуализациите на Windows.

Най-лесният начин да изтриете качените обекти е да почистите диска чрез неговите свойства.

 1. Кликнете върху Старт . След това преместете надписа "Компютър" .
 2. Отворете раздела Компютър на менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отваря прозорец със списък от носители, прикрепени към компютъра. Кликнете върху PCM на устройството, където се намира Windows. В по-голямата част от случаите това е раздел В. В списъка изберете " Свойства" .
 4. Отворете прозореца с свойства на устройството C в секцията Компютър на Windows 7

 5. Прозорецът Свойства започва. Отидете в раздела "Общи" . Там кликнете върху Почистване на диска .
 6. Отидете, за да изчистите C устройството в раздела Общи в прозореца "Диск" в Windows 7

 7. Изпълнява се прогноза за пространството, която може да бъде изчистена чрез изтриване на различни обекти с ниска стойност.
 8. Определяне на наличното пространство за освобождаване на дисково пространство C в Windows 7

 9. Появява се прозорец, в резултат на който можете да изчистите. Но за нашите цели кликнете върху "Изчистване на системните файлове" .
 10. Отидете при почистване на системните файлове в прозореца "Почистване на диска" в Windows 7

 11. Създава се нова прогноза за размера на пространството, която може да бъде изчистена, но този път се вземат под внимание системните файлове.
 12. Нова оценка на наличното пространство за освобождаване на дисково пространство C в Windows 7

 13. Прозорецът за почистване се отваря отново. Областта "Изтриване на следните файлове" показва различните групи компоненти, които можете да изтриете. Обектите, които ще бъдат изтрити, се маркират с отметка. Другите елементи са премахнати. За да разрешите проблема си, трябва да поставите отметка в квадратчето до "Почистване на актуализациите на Windows" и "Файловете за файлове с файлове на Windows Update" . За разлика от всички останали обекти, ако вече не искате да почиствате нищо, можете да премахнете отметките. Кликнете върху "OK", за да започнете процедурата за почистване.
 14. Стартиране на процедурата за изтриване на обекти в прозореца C Cleanup в Windows 7

 15. Отваря се прозорец, който пита дали потребителят наистина иска да изтрие избраните обекти. Също така се предупреждава, че отстраняването е необратимо. Ако потребителят е уверен в действията си, трябва да кликне върху "Изтриване на файлове" .
 16. Потвърждаване на премахването на файлове по време на процеса на почистване на C устройството в Windows 7

 17. След това се изпълнява процедурата за изтриване на избраните компоненти. След като го завършите, ви препоръчваме да рестартирате компютъра.

Как да премахнете актуализираните файлове по време на почистването на C устройството в Windows 7

Метод 4: Изтрийте изтеглените файлове ръчно

Можете също да премахвате компонентите ръчно от папката, в която са качени.

 1. За да не се намесва нищо в процедурата, трябва временно да деактивирате услугата за актуализиране, тъй като тя може да блокира процеса на ръчно изтриване на файлове. Кликнете върху "Старт" и отидете в "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Изберете "Система и сигурност" .
 4. Отидете в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 5. След това кликнете върху "Администриране" .
 6. Отворете раздела Администрация в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 7. В списъка с системни инструменти изберете "Услуги" .

  Отворете прозореца на сервизния сервиз в секцията Администриране на контролния панел в Windows 7

  Можете да отидете в прозореца за управление на услугите без да използвате контролния панел . Обадете се на помощната програма "Run" , като кликнете върху Win + R. Чук в:

  services.msc

  Кликнете върху OK .

 8. Отидете в прозореца Service Manager, като въведете командата в прозореца Run в Windows 7

 9. Отваря се прозорецът за управление на услугата. Като кликнете върху името на колоната "Име" , създайте имената на услугите в азбучен ред, за да ги намерите лесно. Намерете Windows Update . Маркирайте този елемент и кликнете върху "Спиране на услугата" .
 10. Спрете услугата Windows Update в прозореца Service Manager в Windows 7

 11. Сега стартирайте "Explorer" . В адресната лента копирайте следния адрес:

  C:WindowsSoftwareDistribution

  Натиснете Enter или щракнете вдясно от линията по посока на стрелката.

 12. Придвижване до директорията, където можете да инсталирате актуализации, използвайки Explorer в Windows 7

 13. В "Explorer" се отваря директория, в която има няколко папки. Ние, по-специално, ще се интересуват от директории "Изтегляне" и "DataStore" . Първата папка съхранява самите компоненти, а втората съдържа дневниците.
 14. Директории, в които актуализациите се съхраняват в Explorer в Windows 7

 15. Отворете папката "Изтегляне" . Изберете цялото му съдържание, като натиснете Ctrl + A и изтрийте с помощта на комбинацията Shift + Delete . Използването на тази комбинация е необходимо, защото след еднократно натискане на " Изтриване" съдържанието ще бъде изпратено до кошчето, т.е. ще продължи да заема определено място на диска. Със същата комбинация от Shift + Delete ще бъде направено пълно ненужно изтриване.
 16. Съдържанието на папката Изтегляне в Windows Explorer 7

 17. Все пак трябва да потвърдите намеренията си в миниатюрния прозорец, който се появява след това, като кликнете върху бутона "Да" . Изтриването вече ще бъде извършено.
 18. Потвърдете изтриването на съдържанието на папката Изтегляне в Windows 7

 19. След това преминете към папката "DataStore" и по същия начин, т.е. като натиснете Ctr + A и след това Shift + Delete , изтрийте съдържанието и потвърдете действията му в диалоговия прозорец.
 20. Съдържанието на папката DataStore в Windows Explorer 7

 21. След тази процедура, за да не загубите възможността да актуализирате системата своевременно, преминете отново към прозореца за управление на услугата. Проверете "Windows Update" и кликнете върху "Стартиране на услугата" .

Как да стартирате услугата Windows Update в прозореца Service Manager в Windows 7

Метод 5: Изтриване на изтеглените актуализации чрез "Команден ред"

Изтеглените актуализации могат също да бъдат изтрити чрез "Командния ред" . Както при предишните два метода, това ще премахне само инсталационните файлове от кеш паметта, а не да върне инсталираните компоненти, както в първите два метода.

 1. Стартирайте командния ред с административни права. Как да направите това е описано подробно в Метод 2 . За да деактивирате услугата, въведете командата:

  net stop wuauserv

  Натиснете Enter .

 2. Спрете услугата Windows Update чрез командния ред в Windows 7

 3. След това въведете командата, всъщност изтеглянето на кеша за почистване:

  ren %windir%SoftwareDistribution SoftwareDistribution.OLD

  Кликнете отново върху Enter .

 4. Изтриване на кеша за актуализиране чрез командния ред в Windows 7

 5. След почистване трябва да започнете отново услугата. Въведете "Командния ред" :

  net start wuauserv

  Натиснете Enter .

Стартиране на услугата Windows Update чрез командния ред в Windows 7

В горните примери видяхме, че можете да премахнете, тъй като вече сте инсталирали актуализации, като ги върнете обратно, и файловете за зареждане, които се изтеглят на компютъра. И за всяка от тези задачи има няколко решения наведнъж: чрез графичния интерфейс на Windows и чрез "Command line" . Всеки потребител може да избере по-подходящ вариант за определени условия.