Необходимостта от промяна на потребителското име може да възникне по различни причини. Най-често това трябва да се направи поради програми, които съхраняват информацията в папката на потребителя и са чувствителни към наличието на руски букви в профила. Но има моменти, когато хората просто не харесват името на сметката. Каквото и да е било, има начин да промените името на папката на потребителя и целия профил. Става въпрос за това как да се направи това Windows 10 ще ви кажем днес.

Преименуване на потребителска папка в Windows 10

Имайте предвид, че всички действия, които ще бъдат описани по-долу, се извършват на системния диск. Ето защо ние силно препоръчваме да създадете за безопасност точка на възстановяване , В случай на грешка, винаги можете да върнете системата в първоначалното си състояние.

Първо, ще разгледаме правилния ред действия за преименуване на папката на потребителя и след това ще говорим как да избегнем отрицателните последици, които могат да бъдат причинени от промяна в името на профила.

Как да промените името на профила

Всички описани действия трябва да се извършат в съвкупност, в противен случай в бъдеще може да има проблеми с работата на някои приложения и операционната система като цяло.

 1. Първо, кликнете с десния бутон върху "Старт" в долния ляв ъгъл на екрана. След това в контекстното меню изберете реда, маркиран в изображението по-долу.
 2. Отворете командния ред като администратор в Windows 10

 3. Отваря се командния ред и въведете следната стойност:

  net user Администратор /active:yes

  Ако използвате английската версия на Windows 10, тогава командата ще има малко по-различен облик:

  net user Administrator /active:yes

  След като въведете, натиснете "Enter" на клавиатурата.

 4. Активирайте скрития администраторски профил чрез командния ред

 5. Тези действия ще позволят вградения администраторски профил. Той по подразбиране е налице на всички системи Windows 10. Сега трябва да преминете към активирания акаунт. За да направите това, трябва да промените потребителя по всеки удобен начин за вас. Друга възможност е да натиснете клавишите "Alt + F4" заедно и да изберете "Change User" от падащото меню. Можете да научите повече за други методи от отделна статия.
 6. Прочетете повече: Превключване между потребителски акаунти в Windows 10

  Преминете към друг потребителски профил в Windows 10

 7. В стартовия прозорец кликнете върху новия профил "Администратор" и кликнете върху бутона "Вход" в центъра на екрана.
 8. Влезте в администраторския акаунт в Windows 10

 9. Ако сте влезли за първи път от посочения профил, ще трябва да изчакате, докато Windows не довърши първоначалните настройки. Това продължава, като правило, само няколко минути. След като операционната система стартира, трябва отново да кликнете върху бутона "Старт" на PCM и да изберете "Контролен панел" .

  Отворете контролния панел, като използвате бутона "Старт" в Windows 10

  В някои версии на Windows 10 посоченият ред може да не е, така че можете да използвате друг подобен метод, за да отворите "Панел".

 10. Прочетете повече: 6 начина да стартирате "Контролен панел"

 11. За удобство превключете дисплея на преките пътища към режима "Малки икони" . Можете да направите това в падащото меню в горната дясна част на прозореца. След това отидете в секцията "Потребителски акаунти" .
 12. Отворете раздела Потребителски акаунти в Windows 10

 13. В следващия прозорец кликнете върху реда "Управление на друг профил" .
 14. Кликнете върху бутона Управление на друг акаунт в Windows 10

 15. След това трябва да изберете профила, за който името ще се промени. Кликнете върху съответната област на LMC.
 16. Изберете профил, за да промените името в Windows 10

 17. В резултат на това се показва прозорецът за управление на избрания профил. В горната част ще видите реда "Промяна на името на профила" . Кликнете върху него.
 18. Променете името на избрания профил в Windows 10

 19. В полето, което ще се намира в центъра на следващия прозорец, въведете ново име. След това кликнете върху бутона "Преименуване" .
 20. Въведете ново име за потребителския акаунт в Windows 10

 21. Сега отидете на "C" устройството и отворете директорията "Users" или "Users" в основата му.
 22. Отворете папката "Потребители" на устройството C в Windows 10

 23. В директорията, която съответства на потребителското име, натиснете RMB. След това изберете реда "Преименуване" от менюто, което се показва.
 24. Преименувайте потребителската папка в Windows 10

 25. Моля, обърнете внимание, че понякога може да възникне тази грешка.

  Пример за грешка при промяна на потребителско име в Windows 10

  Това означава, че някои процеси във фонов режим все още използват файлове от папката на потребителя до друг профил. В такива ситуации просто трябва да рестартирате компютъра / лаптопа по какъвто и да е начин и да повторите предишната стъпка.

 26. След като папката на устройството "C" бъде преименувана, трябва да отворите регистъра. За да направите това, едновременно натиснете клавишите "Win" и "R" , след което въведете параметъра regedit в полето на отворения прозорец. След това кликнете върху "OK" в същия прозорец или върху "Enter" на клавиатурата.
 27. Отворете редактора на системния регистър, като изпълните в Windows 10

 28. Появява се прозорецът Редактор на регистрите. Вляво ще видите дърво на папките. Необходимо е да се отвори следната директория, като се използва:

  HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionProfileList

 29. В папката "ProfileList" ще има няколко директории. Трябва да погледнете всеки от тях. Необходимата папка е тази, в която е зададено старото потребителско име в един от параметрите. Приблизително изглежда в екранната снимка по-долу.
 30. Намерете желаната директория в папката ProfileList в Windows 10

 31. След като намерите такава папка, отворете файла "ProfileImagePath" в него, като кликнете два пъти върху LMB. В него трябва да замените името на стария профил с нов. След това кликнете върху "OK" в едно и също поле.
 32. Променете стойността на системния регистър на ново потребителско име

 33. Сега можете да затворите всички отворени прозорци.

Това завършва процеса на преименуване. Сега можете да излезете от администраторския акаунт и да влезете с новото име. Ако нямате нужда от активиран профил по-късно, отворете командния ред и въведете следния параметър:

net user Administrator /active:no

Предотвратяване на възможни грешки след смяна на името

След като въведете ново име, трябва да се погрижите да няма грешки при по-нататъшната работа на системата. Те могат да бъдат свързани с факта, че много програми записват част от файловете си в папката на потребителя. След това периодично се обръщат към него. Тъй като папката има различно име, може да има неизправност в работата на такъв софтуер. За да коригирате ситуацията, трябва да направите следното:

 1. Отворете редактора на системния регистър, както е описано в раздел 14 на предишния раздел.
 2. В горната част на прозореца кликнете върху реда "Редактиране" . В менюто, което се отваря, кликнете върху "Намери" .
 3. Стартирайте търсенето в редактора на системния регистър на Windows 10

 4. Ще се покаже малък прозорец с параметрите за търсене. В едно поле въведете пътя към старата потребителска папка. Изглежда нещо подобно:

  C:UsersИмя папки

  Сега кликнете върху бутона "Намиране на следващия" в едно и също поле.

 5. Задайте параметрите за търсене и кликнете върху бутона за стартиране

 6. Файловете в системния регистър, които съдържат посочения низ, ще бъдат автоматично маркирани в дясната част на прозореца в сиво. Необходимо е да отворите такъв документ, като кликнете два пъти върху LMC с името му.
 7. Отворете файловете в системния регистър със старото потребителско име в Windows 10

 8. В долния ред "Стойност" трябва да промените старото потребителско име на новото. Във всеки случай не се докосвайте до другите данни. Направете редакции точно и без грешки. След като направите промените, кликнете върху "OK" .
 9. Променете старото име на потребителския профил в новия в регистъра на Windows 10

 10. След това натиснете клавиша "F3" на клавиатурата, за да продължите да търсите. По същия начин трябва да промените стойността във всички файлове, които можете да намерите. Направете това, докато на екрана се покаже съобщение, че търсенето е завършено.
 11. Съобщението за края на търсенето на файлове в системния регистър в Windows 10

След като направите такива манипулации, вие посочвате папките и системните функции на пътя към новата потребителска папка. В резултат на това всички приложения и самата операционна система ще продължат да работят без грешки и неуспехи.

Това заключава нашата статия. Надяваме се, че сте следвали внимателно всички инструкции и резултатът е положителен.