Когато има проблеми с хардуера на твърдия диск, ако имате необходимия опит, има смисъл да проверявате устройството сами, без да се обръщате към специалисти. Също така, за саморазглобяване на дискове се прибягват онези хора, които искат само да придобият знания, свързани с монтажа и общ поглед отвътре. Обикновено за тази цел се използват неработещи или ненужни твърди дискове.

Самостоятелно демонтиране на твърдия диск

Първо, искам да предупредя новодошлите, които искат да се опитат да ремонтират самия твърд диск, ако има някакви проблеми, например под удара. Неправилните и неточни действия могат лесно да забранят устройството и да доведат до трайна повреда и загуба на всички данни, съхранявани на него. Ето защо, не поемайте рискове, желаейки да спестите на услугите на професионалисти. Ако е възможно, архивирайте цялата важна информация.

Не позволявайте на отпадъците да попаднат на твърдия диск. Дори малък прах е по-голям от височината на полета на главата на диска. Прахът, косата, пръстовите отпечатъци или други препятствия, които не позволяват на четящата глава да се движи върху табелата, може да деактивира устройството и данните ви ще бъдат загубени без възможност за възстановяване. Изгответе анализ в чиста и стерилна среда, в специални ръкавици.

Стандартен твърд диск от компютър или лаптоп изглежда така:

Появата на твърдия диск

Задната част обикновено представлява връщащата част на контролера, която се държи върху винтовете "звезда". Същите винтове са отпред на кутията. В някои случаи допълнителният винт може да бъде скрит под фабричния етикет, така че след отвиване на визуалните винтове, отворете капака много гладко, без внезапни движения.

Под капака ще има онези части от твърдия диск, които са отговорни за писането и четенето на данни: главата и самите дискови плочи.

Твърд диск без капак

В зависимост от обема на устройството и неговата ценова категория дисковете и главите могат да бъдат няколко: от един до четири. Всяка такава плоча се поставя върху шпиндела на двигателя, се намира на принципа на "етажите" и се отделя от другата плоча чрез втулка и преграда. Главата може да бъде два пъти по-голяма от дисковете, тъй като всяка плоча има и двете страни за писане и четене.

Твърди дискове

Дисковете се въртят от работата на двигателя, който се контролира от контролера чрез контур. Принципът на главата е прост: той се върти по диска, без да го докосва, и чете магнетизираните области. Съответно, цялото взаимодействие на тези части на диска се основава на принципа на електромагнита.

Главата отзад има бобина, където протича токът. Тази бобина се намира в средата на два постоянни магнита. Силата на електрическия ток влияе върху интензивността на електромагнитното поле, в резултат на което лентата избира един или друг ъгъл на наклон. Този дизайн зависи от отделния контролер.

Глава за четене на твърдия диск

На контролера се намират следните елементи:

  • Чипсет с данни за производителя, капацитет на устройството, неговия модел и различни други фабрични характеристики;
  • Контролери, които управляват механичните части;
  • Кеш, предназначен за обмен на данни;
  • Модул за предаване на данни;
  • Миниатюрен процесор, който управлява инсталираните модули;
  • Микрочипове за вторични действия.
  • Регулатор на твърдия диск

В тази статия ние описахме как да разглобим твърдия диск и от какви части той се състои. Тази информация ще ви помогне да разберете принципа на твърдия диск, както и възможните проблеми, които възникват по време на работата на устройството. Още веднъж ви напомняме, че информацията е само за информационни цели и показва как да разглобявате неизползваемо устройство. Ако дискът ви функционира нормално, тогава не можете да анализирате себе си - има голям риск да го деактивирате.