За да направите различни манипулации със звукова и / или звукова карта, това е напълно възможно чрез Windows. Въпреки това, в специални случаи, възможностите на операционната система не са достатъчни поради това, което трябва да използвате вградените BIOS функции. Например, ако операционната система не може да намери правилния адаптер и да изтегли драйвера за него.

Защо се нуждаете от звук в BIOS

Понякога може да е, че звукът на операционната система работи добре, но в BIOS не е така. Най-често това не е необходимо там, тъй като приложението му е да предупреди потребителя за всяка открита грешка при стартирането на основните компоненти на компютъра.

Трябва да свържете звука в случай, че постоянно включите компютъра, има някакви грешки и / или не можете да стартирате операционната система за първи път. Тази необходимост се дължи на факта, че много BIOS версии информират потребителя за грешките, използващи аудио сигнали.

Активирайте звука в BIOS

За щастие, можете да активирате възпроизвеждането на аудио, като направите само малка настройка в BIOS. Ако манипулациите не помогнаха или звуковата карта беше включена по подразбиране, това означава, че има проблеми със самата платка. В този случай се препоръчва да се консултирате с специалист.

Използвайте тази инструкция стъпка по стъпка, когато правите настройки в BIOS:

  1. Въведете BIOS. За да въведете, използвайте клавишите F2 до F12 или Delete (точният ключ зависи от вашия компютър и текущата версия на BIOS).
  2. Сега трябва да намерите елемента "Разширени" или "Интегрирани периферни устройства" . В зависимост от версията, този раздел може да бъде намерен както в списъка с елементи в главния прозорец, така и в горното меню.
  3. Там ще трябва да отидете на конфигуриране на устройства на борда .
  4. Конфигурация на бордовите устройства

  5. Тук ще трябва да изберете опцията, която е отговорна за работата на звуковата карта. Този елемент може да има различни имена, в зависимост от версията на BIOS. Като цяло те могат да бъдат намерени четири - "HD Audio" , "High Definition Audio" , "Azalia" или "AC97" . Първите две опции са най-често срещани, последните се намират само на много стари компютри.
  6. Активирайте звука на BIOS

  7. В зависимост от версията на BIOS, този елемент трябва да бъде настроен на "Auto" или "Enable" . Ако има друга стойност, променете го. За да направите това, трябва да изберете елемента от стъпка 4 с помощта на клавишите със стрелки и натиснете Enter . В падащото меню задайте желаната стойност.
  8. Запазете настройките и излезте от BIOS. За целта използвайте елемента в главното меню "Запазване и излизане" . В някои версии можете да използвате клавиша F10 .

Свързването на звукова карта с BIOS не е трудно, но ако звукът не се появи, препоръчваме да проверите целостта и правилната връзка на това устройство.