Предоставянето на защита за сигурността и поверителността на съхраняваната на компютъра информация, както и здравето на цялата система като цяло са много важни задачи. С тях сложният набор от помощни програми Acronis True Image помага отлично. С помощта на тази програма можете да запазите данните си както от случайни откази в системата, така и от целенасочени злонамерени действия. Нека да разберем как да работите в Acronis True Image.

Създаване на резервно копие

Една от основните гаранции за целостта на данните е създаването на резервно копие. Acronis True Image предлага разширени функции при изпълнение на посочената процедура, защото това е една от основните задачи на приложението.

Непосредствено след стартирането на Acronis True Image се отваря стартов прозорец, който предлага опцията за архивиране. Копие може да се направи изцяло от целия компютър, отделни дискове и техните дялове, както и от маркираните папки и файлове. За да изберете източника на копиране, кликнете върху лявата страна на прозореца, където трябва да има надпис: "Редактиране на източника".

За да промените източника на архивиране в Acronis True Image

Ние се намираме в секцията за избор на източник. Както споменахме по-горе, на нас се предлагат три възможности за копиране:

  1. Целият компютър;
  2. Отделни дискове и дялове;
  3. Индивидуални файлове и папки.

Изберете една от тези опции, например "Файлове и папки".

Избиране на резервен източник в Acronis True Image

Пред нас се отваря прозорец под формата на проводник, където отбелязваме папките и файловете, които искаме да съберем. Маркирайте необходимите елементи и кликнете върху бутона "OK".

Избиране на файлове и папки за архивиране в Acronis True Image

След това трябва да изберем местоназначението на копието. За целта кликнете върху лявата страна на прозореца с думата "Промяна на местоназначението".

Отворете промяната на местоназначението в Acronis True Image

Има и три възможности:

  1. Съхранение в облака Acronis Cloud с неограничено място за съхранение;
  2. Подвижни носители;
  3. Поставете на твърдия диск на компютъра.

Нека да изберем например хранилището за облак на Acronis Cloud, в който първо трябва да създадете профил.

Избиране на резервна цел в Acronis True Image

Така че, за да създадете резервно копие, почти всичко е готово. Но все пак можем да решим дали да шифроваме данните или да ги оставим незащитени. Ако решихме да шифроваме, кликнете върху съответния надпис в прозореца.

Начинът да шифровате данни в Acronis True Image

В отворения прозорец въведете два пъти произволна парола, която трябва да запомните, за да може в бъдеще да имате достъп до шифрования архив. Кликнете върху бутона "Запазване".

Криптиране на данни в Acronis True Image

Сега, за да създадете резервно копие, остава да кликнете върху зеления бутон с надписа "Създаване на копие".

Изпълнете резервно копие в Acronis True Image

След това започва процесът на архивиране, който може да продължи във фонов режим, докато правите други неща.

След като процедурата за архивиране приключи, в прозореца на програмата между двете точки на свързване се появява характерна зелена икона с отметка вътре.

Процесът на архивиране е завършен в Acronis True Image

синхронизация

За да синхронизирате компютъра си с хранилище Acronis Cloud и да имате достъп до данни от всяко устройство, от главния прозорец на Acronis True Image, отворете раздела "Синхронизиране".

Синхронизиране в Acronis True Image

В отворения прозорец, в който описваме възможностите за синхронизация в общи термини, кликнете върху бутона "OK".

Преминете към синхронизиране в Acronis True Image

След това се отваря файловия мениджър, където трябва да изберете папката, която искаме да синхронизираме с облака. Търсим директорията, от която се нуждаем, и кликнете върху бутона "OK".

Избиране на директория за синхронизиране в Acronis True Image

След това се създава синхронизация между папката на компютъра и услугата "облак". Процесът може да отнеме известно време, но сега всички промени в посочената папка ще бъдат автоматично прехвърлени в Acronis Cloud.

Синхронизиране в Acronis True Image

Управление на резервното копие

След като резервното копие на данните е качено на сървъра на Acronis Cloud, то може да бъде управлявано чрез контролния панел. Има и възможност за управление и синхронизиране.

От началната страница на Acronis True Image отворете секцията "Табло за управление".

Отворете таблото за управление в Acronis True Image

В отворения прозорец кликнете върху зеления бутон "Отваряне на онлайн панела за наблюдение".

Отваряне на браузър в Acronis True Image

След това се стартира браузърът, инсталиран по подразбиране в компютъра ви. Браузърът пренасочва потребителя към страницата "Устройства" в неговата сметка в Acronis Cloud, където всички резервни копия са видими. За да възстановите резервното копие, просто кликнете върху бутона "Възстановяване".

Стартирайте Acronis True Image Backup Recovery

За да видите синхронизацията си в браузъра, трябва да кликнете върху раздела със същото име.

Отворете секцията за синхронизиране в Acronis Cloud в Acronis True Image

Създаване на Bootable Media

Зареждането на диска за зареждане или флаш устройството е необходимо след авария в системата. За да създадете стартов носител, отворете секцията "Инструменти".

Отворете секцията Acronis True Image Tools

След това изберете елемента "Bootable Media Builder".

Отворете Acronis True Image Bootable Media Builder

След това се отваря прозорец, който ви подканва да изберете как да създадете стартираща медия: като използвате технологията Acronis или използвате технологията WinPE. Първият метод е по-прост, но не работи с някои хардуерни конфигурации. Вторият метод е по-сложен, но в същото време е подходящ за всяко "желязо". Трябва обаче да отбележим, че процентът на несъвместимост на стартиращото флаш устройство, създадено с технологията Acronis, е достатъчно малък, затова първо трябва да използвате USB устройството и само в случай на повреда да продължите да създавате флаш устройство, използвайки технологията WinPE.

Превключете към създаването на Bootable Media от Acronis в Acronis True Image

След като изберете метода за създаване на USB флаш устройство, се отваря прозорец, в който посочвате конкретно USB устройство или диск.

Избиране на диск в Acronis True Image

На следващата страница проверете всички избрани параметри и кликнете върху бутона "Продължи".

Започнете да създавате стартиращо USB флаш устройство в Acronis True Image

След това се извършва процесът на създаване на стартиращата медия.

В Acronis True Image се създава Bootable Media

Как да създадете bootable USB флаш устройство в Acronis True Image

Неотменимо изтриване на данни от дискове

В програмата Acronis True Image има инструмент Drive Cleanser, който помага да се изтрият напълно данните от дисковете и техните отделни дялове без възможност за последващо възстановяване.

За да използвате тази функция, от секцията "Инструменти" отидете на "Още инструменти".

Отворете раздела Още инструменти в Acronis True Image

След това се отваря Windows Explorer, който представя допълнителен списък с помощни програми на Acronis True Image, които не са включени в главния интерфейс на програмата. Стартирайте програмата за почистване на устройства.

Стартиране на помощната програма за почистване на устройства

Преди нас се отваря прозорецът за помощни програми. Тук трябва да изберете диска, дял на диска или USB носител, който трябва да почистите. За да направите това, достатъчно е да направите едно кликване с левия бутон на мишката върху съответния елемент. След като изберете, кликнете върху бутона "Напред".

Избиране на елемент за почистване в Acronis True Image

След това изберете метода за почистване на диска и отново кликнете върху бутона "Напред".

Избор на метода за почистване на диска в софтуера Acronis True Image

След това се отваря прозорец, който предупреждава, че данните за избрания дял ще бъдат изтрити и че той ще бъде форматиран. Поставяме отметка до надписа "Изтриване на избраните дялове без възможност за възстановяване" и кликнете върху бутона "Продължи".

Потвърждаване на изтриването на данни в Acronis True Image

След това започва процедурата за неотменимо изтриване на данни от избрания дял.

Почистване на системата

С помощта на помощната програма за почистване на системата можете да почистите твърдия диск на временни файлове и друга информация, която може да помогне на нападателите да проследят действията на потребителя на компютъра. Тази програма също се намира в списъка с допълнителни инструменти на Acronis True Image. Пусни го.

Пускане на помощната програма за почистване на системата в Acronis True Image

В отворения прозорец на помощните програми изберете системните елементи, които искате да изтриете, и кликнете върху бутона "Изчистване".

Извършване на почистване на диска в Acronis True Image

След това компютърът се почиства от ненужни системни данни.

Работете в пробния режим

Инструментът Try & Decide, който също е сред допълнителните помощни програми на програмата Acronis True Image, осигурява възможност за стартиране на изпитателен режим на работа. В този режим потребителят може да изпълнява потенциално опасни програми, да премине към съмнителни сайтове и да изпълнява други действия, без да рискува да повреди системата.

Отворете помощната програма.

Стартиране на помощната програма Try & Decide в Acronis True Image

За да активирате пробния режим, кликнете върху най-горния етикет в прозореца, който се отваря.

Активиране на режим Try & Decide в Acronis True Image

След това се стартира режимът на работа, при който няма вероятност да се повреди системата от злонамерени програми, но в същото време този режим налага известни ограничения върху възможностите на потребителя.

Както можете да видите, програмата Acronis True Image е много мощен набор от инструменти, предназначени да осигурят максимално ниво на защита на данните срещу загуба или кражба от нарушители. В същото време функционалността на приложението е толкова богата, че отнема много време, за да се запознаете с всички функции на Acronis True Image, но си заслужава.