Когато е необходимо да получите разширена информация за компютъра си, програми на трети страни се намират в помощ. С тяхна помощ можете да получите дори и най-непопулярните, но понякога и не по-малко важни данни.

Програмата AIDA64 е известна на почти всеки напреднал потребител, който поне веднъж е трябвало да получи различни данни за своя компютър. С него можете да научите всичко за хардуера на компютъра, а не само. Ще ви кажем как да използвате Aida 64 точно сега.

Изтеглете AIDA64

След като изтеглите и инсталирате програмата (връзка за изтегляне малко по-горе), можете да започнете да я използвате. Основният прозорец на програмата е списък от възможности - отляво и показващ всеки от тях - вдясно.

Хардуерна информация

Дънна платка в AIDA64

Ако трябва да научите нещо за компютърен хардуер, след това в лявата част на екрана, изберете раздела "Системна платка". В двете части на програмата се показва списък с данни, които програмата може да предостави. С негова помощ можете да намерите подробна информация за: процесора, процесор, дънна платка (системна) борда, RAM, BIOS, ACPI.

Веднага можете да видите колко процесор е зареден, оперативна (както и виртуална и пейджинг) памет.

Изтеглете в AIDA64

Информация за операционната система

OS в AIDA64

За да видите информация за операционната система, изберете секцията "Операционна система". Тук можете да получите следната информация: обща информация за инсталираната операционна система, работещи процеси, системни драйвери, услуги, DLL файлове, сертификати, време за работа с компютър.

температура

Температури в AIDA64

Често е важно потребителите да знаят температурата на хардуера. Данните на сензорите на дънната платка, процесора, твърдия диск, както и скоростта на феновете на процесора, видеокартата, вентилатора на кутиите. Индикатори за напрежение и захранване също могат да бъдат намерени в този раздел. За да направите това, отидете в секцията "Компютър" и изберете "Сензори".

Провеждане на тестове

Тестове в AIDA64

В секцията "Test" ще намерите различни тестове на RAM, процесор и математически копроцесор (FPU).

Освен това можете да проведете тест за стабилност на системата. Той обобщава и проверява наведнъж CPU, FPU, кеш, RAM, твърди дискове, видеокарти. Този тест поставя максимално натоварване върху системата, за да провери нейната стабилност. Не е в същата секция, но в горния панел. Кликнете тук:

Тест за стабилност на системата в AIDA64

Това ще стартира тест за стабилност на системата. Поставете отметки в квадратчетата за отметка, които искате да проверите, и кликнете върху бутона "Старт". Обикновено такъв тест се използва за идентифициране на проблеми във всеки компонент. По време на теста ще получите различни данни, като например скоростта на вентилатора, температурата, напрежението и т.н. Това ще се покаже в горната графика. В долната графика ще видите натоварването на процесора и режима на пропускане.

Стартиране на теста за стабилност на системата в AIDA64

Изпитването няма времеви ограничения и отнема около 20-30 минути, за да се осигури стабилност. Съответно, ако по време на този и други тестове проблемът започне (на долната графика се появява CPU Throttling, компютърът започва да се рестартира, възниква BSOD или други проблеми), по-добре е да потърсите тестове, които проверяват едно нещо и като потърсите проблемна връзка ,

Получаване на отчети

Помощник за отчитане в AIDA64

В горния панел можете да извикате съветника за отчети, за да създадете отчет от формуляра, от който се нуждаете. В бъдеще отчетът може да бъде запазен или изпратен по електронна поща. Можете да получите отчет:

• Всички секции;
• обща информация за системата;
• Хардуер;
• софтуер;
• Тест;
• по ваш избор.

Докладвайте в AIDA64

В бъдеще това е полезно за анализ, сравнение или достъп до помощта, например, интернет общността.

Вижте също: Софтуер за диагностика на компютри

Така че, научихте как да използвате основните и най-важните функции на програмата AIDA64. Но всъщност може да ви даде много по-полезна информация - просто отделете малко време, за да го разберете.