IOS

Как да плащате с помощта на Apple Pay на iPhone
Безконтактни плащания - нова технология, която бързо се разпространява по целия свят, значително опростявайки живота на много хора. Всъщност, сега не е необходимо да носите портфейл, защото всички банкови карти могат да бъдат добавени към телефона (това е не само удобно, но и безопасно). Днес ще ви обясним как да плащате за покупки с помощта на Apple Pay на iPhone.

Използване на Apple Pay на iPhone

Преди да започнете да плащате в магазините с помощта на смартфон, съществуващите банкови карти ще трябва да бъдат добавени с приложението Apple Wallet. Но това може да стане само ако банката, обслужваща картата, поддържа работа с Apple Pay. Повече подробности за процедурата за добавяне на банкова карта към Wallet са описани на нашия уебсайт.

Още подробности: Как да използвате Apple Wallet на iPhone

 1. Така че е дошло времето, когато искате да платите за покупката с помощта на iPhone. За да започнете, информирайте касиера за намерението си да извършите безконтактно плащане, така че той да активира терминала.
 2. Платежен терминал

 3. Когато на екрана на терминала се появи съобщението “Вмъкни карта” или подобно, активирайте Apple Pay на телефона си. Това може да стане по няколко начина.
 4. Опция 1: Начален бутон

  За да се обадите на Apple Pay с бутона Home, ще трябва да го кликнете два пъти върху заключеното устройство. Ако нищо не се случи с вас, проверете дали съответната настройка е активирана в настройките на телефона.

  1. Отворете настройките и изберете секцията "Портфейл и Apple Pay" .
  2. Настройки на Wallet и Apple Pay на iPhone

  3. В блока „Достъп с заключване на екрана“ активирайте параметъра „Двойно натискане“ Home ” . Затворете прозореца с настройки.

  Достъп до Apple Pay от заключен екран на iPhone

  Вариант 2: Контролна точка

  Включете екрана (не можете да отключите телефона) и плъзнете нагоре с пръст. Появява се точка за управление, в която трябва да изберете иконата на портфейла. Ако липсва, можете да го добавите, както следва:

  1. Отидете на настройките на вашия смартфон. Отворете "контрол на елементите" .
  2. Настройки на контролни точки на iPhone

  3. В следващия прозорец отидете на „Персонализиране на контролите“.
  4. Настройване на контролите на iPhone

  5. В блока „Още контроли“ намерете елемента „Портфейл“ и докоснете до него лявата икона с знак „плюс“.
  6. Добавяне на портфейл към контролния панел на iPhone

  7. В блока "Активиране" ще се появи "Портфейл" . Ако в дясната част на този елемент държите пръста си с икона с три ленти, можете да я преместите в списъка с други елементи за бързо стартиране. Всички промени ще се появят незабавно в контролната точка.

  Преместване на портфейл в Центъра за управление на iPhone

  Опция 3: Портфейл

  По подразбиране приложението Wallet по подразбиране е инсталирано на iPhone. За да активирате безконтактно плащане, просто го стартирайте от работния плот.

  Стартирайте приложението Wallet на iPhone

 5. Когато портфейлът бъде пуснат, ще трябва да изберете с коя карта да се извърши плащането (ако има няколко от тях).
 6. Влезте, за да извършите плащане. Това може да стане по няколко начина:
  • Докоснете ID. Ако вашият iPhone е снабден със скенер за пръстови отпечатъци, прикрепете го;
  • Платете с Touch ID на iPhone

  • ID на лицето. Най-новите модели на iPhone са загубили съответно скенера за пръстови отпечатъци и бутона Home, но са получили много по-усъвършенстван метод за разрешаване - системата за разпознаване на лица. Просто насочете предната камера на смартфона върху лицето - iOS веднага ще го открие;
  • Passcode. Може да се използва на всяко устройство. Например, в случай, че поради лошо осветление ID на лицето не разпознава лицето, натиснете бутона "Плащане с парола" .
 7. Платете с Apple Pay с парола за iPhone

 8. Ако потвърждението е успешно, на екрана се появява съобщението „Привеждане на устройството към терминала“ , което показва, че NFC в момента работи. Вкарайте телефона възможно най-близо до безконтактното устройство за плащане.
 9. Плащате на Apple Pay на iPhone

 10. В случай на плащане, трябва да чуете два сигнала: един от терминала и вторият от телефона. Следвайки екрана на iPhone, се появява съобщението "Успешно" - транзакцията е завършена. Извадете телефона от терминала.

Бързото развитие на технологиите е дало на хората много полезни инструменти, а iPhone с функцията на безконтактно плащане е друго потвърждение за това.