Така се случи, че поддържането на работата на компютъра самостоятелно е доста трудно. Това се дължи на факта, че постепенно системата се затваря с ненужни файлове, папки, програми, настройки на системния регистър и друга информация, която бавно, но сигурно ще доведе до значително забавяне на компютъра. За да се извърши цялостно почистване на системата и се изпълни програмата CCleaner.

CCleaner е популярен софтуер, който има за цел сложното почистване на компютъра. Програмата има в своя арсенал много функции и възможности, правилно чрез които можете да постигнете максимална производителност на компютъра. Ето защо ще разгледаме как да използвате програмата CCleaner.

Как да използвате CCleaner?

На първо място, да кажем няколко думи за интерфейса на програмата. В лявата част са основните раздели. Отваряйки един или друг раздел, функциите и настройките на програмата (или още един набор от раздели) ще бъдат показани отдясно. Най-голямата трета част, разположена в дясната част на прозореца, по правило ви позволява да изпълнявате тази или тази функция, както и да наблюдавате процеса на изпълнение.

Как да използвате CCleaner

Как да почистя системата от временни файлове и боклук?

С течение на времето Windows съхранява огромно количество боклук, което се оставя зад програмите, които инсталирате. Проблемът е, че боклукът остава в системата дори след като премахнете всички ненужни програми.

В левия раздел кликнете върху раздела "Почистване" . Малко надясно ще видите два раздела - "Windows" и "Applications" . Първият раздел е отговорен за системните файлове и програми, а вторият - съответно за трети страни.

Как да използвате CCleaner

Под отворения раздел се показва списъкът на компонентите, с които програмата ще работи. Обърнете внимание, че програмата е отметнала не всички елементи. Проучете внимателно всички точки и, ако е необходимо, поставете (или премахнете) отметката. Ако не знаете какъв е даден артикул, е по-добре да не го маркирате.

Например, в раздела "Windows" в блока "Други" има елемент "Изчистване на свободното пространство" , който се препоръчва да бъде маркиран само в екстремни случаи, защото в противен случай, напредването на програмата за почистване може да отнеме много време.

Как да използвате CCleaner

Прочетете още: Какво представлява функцията "Изчистване на свободното място" в CCleaner

Преди програмата да може да извърши почистването, трябва да изпълните анализа. В центъра на прозореца се намира бутона "Анализ" , който ще започне да проверява наличието на боклук и временни файлове както за системни приложения, така и за приложения на трети страни.

Как да използвате CCleaner

Моля, имайте предвид, че за да анализирате натрупаната информация в браузъра, е необходимо всички уеб браузъри на компютъра да са затворени. Ако не можете да затворите браузъра по това време, най-добре е да го изключите от списъка CCleaner.

Когато анализът на данните приключи, в центъра на програмата ще се появи отчет за намерените файлове, както и броя на заетите от тях места. За да изчистите всички открити файлове, кликнете върху бутона "Почистване" .

Как да използвате CCleaner

Също така можете да изключите определени файлове от списъка. За да направите това, изберете файловете, които CCleaner не трябва да изтриват (ако има няколко файла, задръжте клавиша Ctrl) и след това кликнете върху бутона "Почистване" или щракнете с десния бутон върху избраните файлове и изберете "Почистване" .

Как да използвате CCleaner

В резултат на това файловете, които сме разпределили, остават в системата.

Как да почистите регистъра?

Регистърът е най-важният компонент на Windows, който е база данни, която отговаря за съхранението на настройките и конфигурациите както за системните, така и за други приложения.

Регистърът се затваря достатъчно бързо. инсталирането и изтриването на програми, файловете в регистъра остават, като по този начин евентуално причиняват не само намаляване на скоростта на компютъра, но и появата на "спирачки".

За повече подробности относно това как да почистите регистъра в програмата CCleaner, вече говорихме в един от предходните статии на нашия уебсайт.

Прочетете още: Как да почистите регистъра чрез CCleaner

Как да премахнете програми, използващи CCleaner?

С CCleaner можете също да премахнете ненужните програми от компютъра си. Трябва да се отбележи, че можете да деинсталирате не само програми и приложения на трети страни, но и стандартни такива, които са специално предварително инсталирани в Windows 10.

За да премахнете ненужните програми чрез CCleaner, отворете раздела "Инструменти" и отворете поддирекцията "Премахни програми" . Екранът показва общ списък както на трети страни, така и на стандартни програми.

Как да използвате CCleaner

Изберете програмата, която искате да премахнете от компютъра си, след което кликнете върху бутона Деинсталиране . Завършете процеса на деинсталиране.

Как да използвате CCleaner

Как да премахнете програми от стартиране на Windows?

Много програми след инсталирането много искат да влязат в стартиране на Windows. Програмите при стартиране автоматично ще стартират всеки път, когато компютърът бъде стартиран, и съответно, ако има твърде много от тях, системата ще бъде сериозно забавена, като отделя много време за стартиране на всички приложения.

За да редактирате програмите, включени в стартирането на Windows, отворете раздела "Инструменти" в CCleaner и отворете под-раздела "Стартиране" .

Как да използвате CCleaner

На екрана ще се покаже списък с всички програми, инсталирани на компютъра. Някои програми имат статус "Да" , някои с "Не" . В първия случай това означава, че програмата се намира в стартирането, а във втория - отсъства.

Как да използвате CCleaner

Ако искате да премахнете програмата от стартиране, маркирайте я с едно щракване на мишката и след това кликнете върху бутона "Disable" .

Как да използвате CCleaner

По същия начин програмата се добавя към стартирането. За да направите това, маркирайте програмата с едно щракване на мишката и след това кликнете върху бутона "Активиране" .

Как да използвате CCleaner

Как да деактивираме добавките в браузъра?

Добавките са миниатюрни програми, чието изобилие може значително да подкопае както скоростта и стабилността на браузъра, така и системата като цяло.

Програмата CCleaner ви позволява да забраните ненужните добавки от всички браузъри, инсталирани на вашия компютър. Освен това CCleaner ще се превърне в незаменим помощник в случай, че браузърът откаже да работи, поради грешка на неправилно работещата добавка.

За да почистите списъка с добавки на браузъра, отворете раздела "Инструменти" и отворете подраздела "Добавки за браузър " .

Как да използвате CCleaner

В горния край на прозореца се показва списък с вашите браузъри. Изберете желания браузър, за да отидете в списъка с инсталирани добавки. Изберете ненужното добавяне, като кликнете върху мишката, след което кликнете върху бутона "Деактивиране" . По същия начин можете да активирате работата на добавките с увреждания, като кликнете върху бутона "Активиране" .

Как да използвате CCleaner

Как да премахна дублиращи се файлове от моя компютър?

С течение на времето на компютъра е изграден голям брой файлове, които могат да имат близнаци. CCleaner ви позволява да сканирате системата за дублиране и, ако е открита, тихо изтрийте.

За да направите това, отидете в раздела "Инструменти" и отворете подраздела "Търсене на двойни" . В отворения прозорец, ако е необходимо, конфигурирайте филтъра, например, като посочите максималния размер на файла или конкретния диск, на който ще се извърши сканирането, и след това кликнете върху бутона "Намери" в долната част на прозореца.

Как да използвате CCleaner

Изберете допълнителните файлове, като маркирате всеки отметки, след което кликнете върху бутона "Изтриване на избрани" .

Как да използвате CCleaner

Как да възстановите системата?

Когато правите големи промени в Windows, системата създава прекъсвачи, които ви позволяват да върнете системата към избрания период от време.

Ако е необходимо да изпълните възстановяване на системата, отворете раздела "Система" и отворете под-раздела "Възстановяване на системата" . На екрана се показват всички налични точки за връщане. За да възстановите системата, изберете точката и след това кликнете върху бутона "Възстановяване" .

Как да използвате CCleaner

Как да изтривам дисковете?

Изтриването на дискове е една от най-интересните характеристики на CCleaner, което ви позволява да презаписвате както диска напълно, така и само свободното пространство в него.

Въпросът е, че след като програмата бъде деинсталирана (особено по стандартния начин), остават следи в системата, които позволяват, ако е необходимо, лесно да се възстанови изтрит файл, програма и т.н.

За да увеличите стабилността на операционната система и да гарантирате, че не можете да възстановите файлове и програми, отворете раздела CCleaner в раздела "Инструменти" и отворете подраздела "Изтриване на диск" .

Как да използвате CCleaner

В прозореца, който се отваря, в близост до елемента "Изтриване" ще имате две опции: "Само свободно място" и "Всички дискове (всички данни ще бъдат унищожени)" .

В близост до елемента "Метод" ще бъдете помолени да изберете броя презаписвания. За да може процесът да завърши по-бързо, по подразбиране е 1 пропуск.

И накрая, по-долу ще бъдете помолени да изберете диска (ите), с който програмата ще работи. За да започнете процеса на изтриване, кликнете върху бутона "Изтриване" .

Как да използвате CCleaner

Как да актуализирам CCleaner?

Програмата CCleaner в безплатната версия няма функция за автоматична актуализация, така че сами ще трябва да проверявате за актуализации и да инсталирате сами новата версия на програмата.

За да направите това, отворете раздела "Надстройване" и кликнете върху бутона "Проверка за актуализации" в долния десен ъгъл.

Как да използвате CCleaner

Ще бъдете пренасочени към сайта на програмиста, където можете да видите дали текущата версия на програмата е инсталирана на компютъра ви или трябва да бъде актуализирана. Оттук, ако е необходимо, можете да изтеглите актуализираната версия на програмата, която по-късно ще трябва да инсталирате на компютъра си.

Как да използвате CCleaner

CCleaner е наистина полезна програма, чието умело използване ще запази компютъра ви "чист". Надяваме се, че с помощта на тази статия сте могли да разберете основните функции на тази уникална програма.