Програмата Notepad ++ заслужено се смята за един от най-добрите текстови редактори за програмисти и уебмастъри, тъй като има огромен брой полезни функции за тях. Но за хората, работещи в други области на дейност, възможностите на това приложение могат да бъдат много полезни. С оглед на функционалното разнообразие на програмата, не всеки потребител знае как да прилага всички свои функции. Нека да разберем как да използвате основните функции на приложението Notepad ++.

Редактиране на текст

Най-простата функция на програмата Notepad ++ е да отваряте текстови файлове за четене и редактиране. Това означава, че това са задачите, които обикновеният Notepad може да се справи.

За да отворите текстов файл, достатъчно е да отидете от горното хоризонтално меню до елементите "Файл" и "Отвори". В появяващия се прозорец остава само да намерите желания файл на твърдия диск или сменяемия носител, да го изберете и да кликнете върху бутона "Отвори".

Отваряне на файл в Notepad ++

По този начин можете да отворите няколко файла наведнъж и едновременно да работите с тях в различни раздели.

Отваряне на файл в Notepad ++

Когато редактирате текст, в допълнение към обичайните промени, направени с клавиатурата, е възможно да направите редакции, като използвате инструментите на програмата. Това значително опростява процеса на редактиране и го ускорява. Например, използвайки контекстното меню, е възможно всички букви от избраната област да се преобразуват от малки до главни и обратно.

Отваряне на файл в Notepad ++

Като използвате горното меню, можете да промените кодирането на текста.

Отваряне на файл в Notepad ++

Можете да го запазите през същата секция в "Файл" в горното меню, като отворите "Запазване" или "Запазване като". Можете също да запишете документа, като кликнете върху иконата под формата на флопи диск в лентата с инструменти.

Запазване в Notepad ++

Notepad ++ поддържа отварянето, редактирането и запазването на документи в TXT, HTML, C ++, CSS, Java, CS, INI и много други формати.

Създаване на текстов файл

Можете също да създадете нов текстов файл. За да направите това, в менюто "Файл" изберете "Ново". Можете също така да създадете нов документ, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + N.

Създаване на нов текстов файл в Notepad ++

Редактиране на програмния код

Но най-популярната функция на програмата Notepad ++, която я отличава от другите текстови редактори, е подобрената функционалност на редактирането на кода и оформлението на страницата.

Благодарение на специалната функция, която подчертава маркерите, е много по-лесно да се придвижвате в документа и да търсите нешифровани етикети. Също така е възможно да активирате функцията за автоматично затваряне на маркерите.

Маркиране на маркери в програмата Notepad +

Елементите на кода, които не се използват временно в работата, могат да бъдат сведени до минимум с едно щракване с мишката.

Минимизиране на елементите в програмата Notepad ++

Освен това в секцията "Синтаксис" на главното меню можете да превключвате синтаксиса според кода, който се редактира.

Синтаксис в Notepad ++

търсене

В програмата Notepad ++ има много удобна възможност да търсите в документа или всички отворени документи с разширена функционалност. За да намерите дума или израз, трябва само да я въведете в лентата за търсене и да кликнете върху бутоните "Търсене напред", "Намиране на всичко във всички отворени документи" или "Намиране на всичко в текущия документ".

Търсене в Notepad ++

Освен това, като отидете в раздела "Замени", можете не само да търсите думи и изрази, но и да ги замените с други хора.

Замяна с Notepad ++

Работа с регулярни изрази

Когато извършвате търсене или замяна, можете да използвате функцията за регулярен израз. Тази функция позволява обработката на различни елементи от документа, като се използват специални метамаркарти.

За да активирате режима на регулярните изрази, е необходимо да поставите отметка в квадратчето до съответния надпис в прозореца за търсене.

Включване на регулярни изрази в прозореца за търсене в програмата Notepad ++

Как да работите с регулярни изрази

Използване на плъгини

Функционалността на приложението Notepad ++ се разширява допълнително чрез свързване на плъгини. Те са в състояние да предоставят допълнителни функции като правопис, промяна на кодирането и конвертиране на текст във формати, които не се поддържат от обичайната функционалност на програмата, автоматично запазване и много други неща.

Можете да свържете нови плъгини, като отворите Мениджъра на приставките и изберете подходящите добавки. След това кликнете върху бутона Инсталиране.

Отворете инсталирането на избрани приставки в програмата Notepad ++

Как да използвате приставки

Накратко описахме процеса на работа в текстовия редактор Notepad ++. Разбира се, това не е целият потенциал на програмата, но останалите възможности и нюанси на работа с приложението могат да се научат само чрез постоянното му използване на практика.