Редактирането и редактирането на видеото всъщност не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Ако по-рано бяха ангажирани само професионалисти, сега е възможно за всеки, който желае. С развитието на технологиите Интернет има много програми за работа с видео файлове. Сред тях са платени и безплатни.

VideoPad Video Editor - мощна програма, която включва всички функции, които ще бъдат полезни за коригиране на видео. Програмата е безплатна. Първите 14 дни от заявлението се изпълняват в пълен режим и след изтичане на неговите функции са ограничени.

Изтеглете VideoPad видео редактора

Как да използвате VideoPad Video Editor

Изтеглете и инсталирайте

Изтеглете най-добре програмата от официалния уеб сайт на производителя, за да не вдигате вируси. Пуснете инсталационния файл. Обърнете внимание на инсталирането на допълнителни приложения от производителя. Те не засягат нашата програма по никакъв начин, затова е по-добре да се вземат кърлежи, особено приложенията все още са платени. С останалото сме съгласни. След като инсталацията приключи, VideoPad Video Editor ще стартира автоматично.

Основен прозорец на VideoPad видео редактора

Добавяне на видео към проект

VideoPad Video Editor поддържа почти всички популярни видео формати. Някои потребители обаче отбелязаха странности в работата с формата Gif.

За да започнете, трябва да добавите видеоклип към проекта. Това може да стане чрез бутона "Добавяне на мултимедия" . Или просто го плъзнете в прозореца.

Добавете файл в VideoPad Video Editor

Добавяне на файлове към времева линия или времева линия

Следващата стъпка в работата ни ще бъде добавянето на видеофайл, в специален мащаб, където ще се извършват основните действия. За да направите това, плъзнете файла с мишката или кликнете върху бутона под формата на зелена стрелка.

Добавете файла към времевия ред в VideoPad Video Editor

В резултат отляво показваме видеоклип, който не е променен, а отдясно виждаме всички приложени ефекти.

Видео сравнение в VideoPad видео редактора

Непосредствено под видеоклипа, в хронологията, виждаме аудиозапис. С помощта на специалния плъзгач се променя величината на времевата линия.

Аудио песен и скала в програмата VideoPad Video Editor

Видео редактиране

За да изрежете видео и аудио записи, трябва да преместите плъзгача на желаното място и да кликнете върху бутона за изрязване.

Изрязване на видео в VideoPad видео редактора

За да изрежете част от видеоклипа, трябва да се отбележи от двете страни, изберете, като кликнете с мишката върху желаната област. Необходимият фрагмент ще бъде оцветен в синьо, след това натиснете клавиша "Del" .

Изрежете видеоклип в VideoPad Video Editor

Ако фрагментите трябва да бъдат сменени или преместени, просто издърпайте избраната област и я преместете на желаното място.

Преместете видео сегмента в VideoPad Video Editor

Можете да отмените всяко действие, като натиснете клавиша "Ctr + Z".

Прилагане на ефекти

Ефекти могат да бъдат наложени на целия видеоклип и неговите отделни области. Преди да започнете наслагването, трябва да изберете желаната област.

Избор в VideoPad видео редактора

Сега отидете в раздела "Видео ефекти" и изберете какво ни интересува. Ще направя черно-бял филтър, за да направя резултата по-видим.

Избор на видео ефект в VideoPad видео редактора

Кликнете върху "Прилагане" .

Приложете видео ефект в VideoPad Video Editor

Изборът на ефекти в програмата не е малък, ако е необходимо, можете да свържете допълнителни приставки, които ще разширят възможностите на програмата. Въпреки това, след 14 дни тази функция няма да бъде налична в безплатната версия.

Прилагане на преходите

По време на инсталацията често се използват преходи между частите на видеото. Това може да бъде размазване, разтваряне, различни смени и много повече.

За да приложите ефекта, изберете секцията на файла, където искате да направите прехода, и отидете до горния панел в раздела Преходи . Нека експериментираме с преходите и изберем най-подходящия.

Избиране на прехода в VideoPad видео редактора

Резултатът може да се види с помощта на панела за възпроизвеждане.

Преглеждайте видеоклипа в VideoPad Video Editor

Ефекти за звука

Звукът се редактира по същия начин. Избираме желаната област, след което отиваме в "Audio Effects" .

Аудио ефекти в VideoPad видео редактора

В прозореца, който се показва, кликнете върху бутона "Добавяне на ефект" .

Добавете аудио ефект към VideoPad Video Editor

Регулирайте плъзгачите.

Регулирайте плъзгачите в VideoPad видео редактора

След като запазите ефектите, основният прозорец ще се отвори отново.

Добавете надписи

За да добавите заглавия, кликнете върху иконата "Текст" .

Текст в VideoPad видео редактора

В допълнителния прозорец въведете думи и редактирайте размера, местоположението, цвета и т.н. Кликнете върху "OK" .

Редактиране на текста в VideoPad Video Editor

След това заглавията се създават в отделен пасаж. За да приложите ефекти върху него, отидете в горния панел и кликнете върху "Видео ефекти" .

Преместване на текста в програмата VideoPad Video Editor

Тук можем да направим красиви ефекти, но за да може този текст да стане заглавие, трябва да приложите анимация към него. Избрах ефекта на въртене.

Ротационен текст в VideoPad видео редактора

За да направите това, кликнете върху специалната икона, за да посочите ключовата рамка.

Ключовият момент в VideoPad видео редактора

След малко преместете плъзгача на въртене. Кликнете с мишката върху линията, за да изведете следващата точка и да я преместите отново. В резултат на това получавам текст, който се движи около оста си с посочените параметри.

Създаване на анимация в VideoPad видео редактора

Създадената анимация трябва да бъде добавена към хронологията. За да направите това, кликнете върху зелената стрелка и изберете режима. Ще поставя заглавията си върху карикатурата.

Приложете анимация на VideoPad Video Editor

Добавяне на празни клипове

Програмата предвижда добавянето на едноцветни клипове, които могат да се използват за различни видове ефекти. Например, замъгляване със син цвят и т.н.

За да добавите такъв клип, кликнете върху "Добавяне на празен клип" . В прозореца, който се показва, изберете неговия цвят. Тя може да бъде както твърда, така и няколко нюанса, за да пренаредим марката в градиента и да определим допълнителни цветове.

Празен видеоклип в VideoPad видео редактора

След като запазите, можем да зададем дължината на такава рамка.

Дължината на празната рамка в VideoPad видео редактора

рекорд

Отивайки в секцията "Запис" , можем да заснемем видео от камерите, компютъра, да го запишем и да го добавим, за да работи в VideoPad Video Editor.

Видеозапис в VideoPad видео редактора

Освен това можете да направите екранни снимки.

Снимка в VideoPad Video Editor

Също така не е проблем да гласувате видеоклип например с гласа си. За да направите това, в секцията "Запис" изберете "Глас" . След това кликнете върху червената икона и започнете да записвате.

Глас в VideoPad видео редактора.

По подразбиране видео и аудио записи са залепени заедно. Натиснете десния бутон на мишката върху аудио записа и изберете "Unhook from video" . След това изтрийте оригиналния запис. Изберете и натиснете "Del" .

Отключете видеоклипа от аудио в VideoPad Video Editor

В лявата част на главния прозорец ще видим новия ни запис и ще го преместим на мястото на стария.

Възстановете нова песен в VideoPad Video Editor

Да видим резултата.

Запазване на файла

Запишете редактирания видеоклип, като кликнете върху бутона "Експортиране" . Ще ни бъдат предложени няколко опции. Интересувам се от запазването на видеофайл. След това ще избера изхода за компютъра, ще задам папката и формата и ще кликне върху "Създаване".

Запазете файла в VideoPad Video Editor

Между другото, след като безплатната употреба приключи, файлът може да бъде запазен само на компютър или диск.

Запазете проекта

Всички елементи на редактирането на файла могат да бъдат отворени по всяко време, ако запазите текущия проект. За да направите това, кликнете върху съответния бутон и изберете място на компютъра.

Запишете проекта в VideoPad Video Editor

След като разгледахме тази програма, мога да кажа, че тя е идеална за домашна употреба, дори и в безплатната версия. По-добре е професионалистите да използват други програми, които наблягат на по-малки подробности.