Avidemux - програма за редактиране на видео. Разпространява се в свободен достъп, който привлича вниманието на много потребители. Отлично за домашна употреба, но професионалистите едва ли ще бъдат интересни. В тази статия ще разгледаме как да използвате тази програма.

Изтегляне на Avidemux

Как да използвате Avidemux

Как да качвате видеоклипове

Работата с всеки видео редактор започва с добавянето на видео. В Avidemux можете да направите това по няколко начина:

 • Преместете желания файл с мишката в главния прозорец на приложението;
 • Чрез менюто "File-Open" ;
 • Комбинацията от клавиши е "Ctr + O" .
 • Добавяне на видеоклипове към Avidemux

  Изрязване на видеоклипа

  Що се отнася до подрязването на видео, тогава всичко е много просто. В долната част на прозореца има плъзгач. Тя е изложена на началото на отрязания сегмент. След това кликнете върху маркера "А" . Сега същия плъзгач се поставя в края на сегмента и маркер "B" е настроен

  Маркирайте видеоклипове в Avidemux ,

  Можете също така да зададете маркерите от главното програмно меню в секцията "Edit-Set Marker" .

  Инсталиране на маркери в Avidemux

  За тези, които се чувстват комфортно с помощта на горещи клавиши, е необходимо да използвате комбинациите "Ctr + стрелка нагоре" задава маркер "A" и "Ctr + стрелка надолу" за маркер "B" .

  След като изберете необходимата област, трябва да отидете на Edit-Cut (Ctr + X) и този сегмент ще бъде изтрит.

  Изрязване на видео в Avidemux

  Между другото, за разлика от професионалните редактори, в Avidemux изрязаните части на видеото са залепени автоматично.

  Конвертирайте видеоклипа в друг формат

  В прозореца за настройки можете лесно и бързо да промените формата на изтегленото видео. Това се прави в лявата част на главния прозорец в секцията "Изходен формат" .

  Конвертиране на видеоклипове в Avidemux

  В същата част на прозореца можете да изберете видео и аудио кодек, който ще се използва за конвертиране на вашето видео. Тези опции са зададени в разделите "Видео изход" и "Аудио изход" .

  Избиране на аудио кодек в Avidemux

  Прилагане на ефекти

  Избирайки желания кодек, менюто на филтъра ще стане активно. Влизайки в него, можете да приложите прости ефекти върху видеоклипа си. Използвах филтъра "Grey Scale" и всичко беше в черно и бяло. Ефектите със сигурност са слаби в сравнение с водещите видео редактори, но можете да промените външния вид с тяхна помощ. Тук трябва да експериментирате с настройките, за да разберете какви са възможностите на програмата.

  Прилагане на филтъра за сивата скала в Avidemux

  Същото ще се направи и с аудио. След като изберете аудиокодека, ще се покаже друг прозорец, в който можете да направите необходимите настройки. Например, приложете нормализация или задайте нова честота.

  Променете звуковите ефекти в Avidemux

  Променете гласовете в видеоклиповете

  За да добавите нов звук към видеоклипа, трябва да отидете в секцията "Аудио-избор на песен" .
  Тук отбелязваме нов път. Като кликнете върху малката стрелка до нея, можете да видите функцията за изтегляне на нова музика от компютъра. За да не пречи на стария звук, той трябва да бъде деактивиран, като премахне селекцията. Обратно, следващата маркировка трябва да бъде отбелязана.

  Добавяне на нова аудиозапис в Avidemux

  Преглеждайте и запазвайте записа

  След всички приложени ефекти, видеото трябва да бъде запазено, но първо нека да чуем какво се е случило с помощта на специални бутони.

  Гледайте видеоклип в Avidemux

  За да запазите запис, просто отидете в главното меню и изпълнете командата Запазване като от раздела Файл . След това изберете пътя. Останалите настройки ще бъдат приложени от лявата част на прозореца, в който направихме промени.

  Запазете видеоклипа до Avidemux

  След като прегледах програмата, бях доволен от нея. Той работи добре, не е бъгит. Въпреки относително слабите параметри на системата, спирането не се наблюдава. Малко, разбира се, ефектите, но за непрофесионална употреба е достатъчно. Но е много лесен за използване.