Сред всички файлови мениджъри, които активно използват потребителите, трябва да се даде специално място на програмата Total Commander. Това е най-популярната полезност на тези приложения, чиито задачи включват навигиране през файловата система и извършване на различни действия с файлове и папки. Функционалността на тази програма, която допълнително разширява плъгините, е просто невероятна. Нека да разберем как да използвате Total Commander.

Изтегляне на Total Commander

Навигация в файловата система

Навигацията през файловата система в Total Commander се извършва чрез два панела, направени под формата на прозорци. Преходът между директории е интуитивен, а преместването на друг диск или мрежови връзки се извършва в горното меню на програмата.

Навигация на дискове в програмата Total Commander

С едно кликване върху панела можете да преведете стандартния изглед на файловете в режим миниатюри или в дървовидна форма.

Преместване на файлове в изгледа на миниатюри и дървото на общия командир

Операции върху файлове

Основните операции на файловете могат да се извършват чрез бутоните, разположени в долната част на програмата. С тяхна помощ редактирате и преглеждате файлове, копирате, премествате, изтривате, създавате нова директория.

Основни действия на файлове и папки в Total Commander

Когато кликнете върху бутона "Преглед", се отваря вграденото стартово устройство (Lister). Той поддържа работата не само с текстови файлове, но и с изображения и видео.

Браузър за файлове в Total Commander

С бутоните "Копиране" и "Преместване" можете да копирате и премествате файлове и папки от един панел "Общ командир" в друг.

Копиране и преместване в програмата Total Commander

Като кликнете върху елемента в горното меню "Избор", можете да изберете цели групи от файлове по име (или част от името) и по разширение. След като изберете файлове над тези групи, можете едновременно да изпълните действията, които споменахме по-горе.

Избиране на файлове в Total Commander

Програмата Total Commander има собствен файлов архиватор. Тя поддържа работа с такива формати като ZIP, RAR, TAR, GZ и много други. Освен това е възможно да се свържат нови формати на архивиране чрез plug-in система. За да пакетирате или разархивирате файлове, трябва само да кликнете върху съответните икони, намиращи се в лентата с инструменти. Крайният продукт на разопаковането или опаковането ще бъде прехвърлен на втория отворен панел Total Commander. Ако искате да разархивирате или да пакетирате файлове в същата папка като източника, тогава и в двата панела трябва да са отворени идентични директории.

Избиране на файлове в Total Commander

Друга важна функция на Total Commander е да променя файловите атрибути. Можете да направите това, като отворите секцията "Редактиране на атрибути" в секцията "Файл" на горното хоризонтално меню. С помощта на атрибути можете да настроите или премахнете защита срещу запис, да позволите четене на файл и да изпълните някои други действия.

Отидете в секцията за смяна на атрибути в програмата Total Commander

Прочетете повече: Как да премахнете защитата за запис в Total Commander

FTP трансфер на данни

Total Commander има вграден FTP клиент, с който можете да изтегляте и прехвърляте файлове на отдалечен сървър.

За да създадете нова връзка, трябва да преминете от главното меню "Мрежа" в секцията "Свързване към FTP сървър".

Отидете на управлението на FTP-soteyneniyami в Total Commander

След това в отворения прозорец със списъка с връзки трябва да кликнете върху бутона "Добавяне".

Добавяне на нова връзка за FTP в Total Commander

Преди да отворите прозорец, в който трябва да направите настройките за свързване, предоставени от сървъра, за да комуникирате с него. В някои случаи, за да се избегне прекъсване на връзката или като цяло блокиране на прехвърлянето на данни, има смисъл да се координират някои настройки с доставчика.

Настройване на FTP връзка в Total Commander

За да се свържете с FTP сървъра, трябва само да изберете желаната връзка, в която настройките вече са регистрирани, и кликнете върху бутона "Connect".

Настройване на FTP връзка в Total Commander

Прочетете повече: Командата Total Commander - PORT не е изпълнена

Работа с плъгини

До голяма степен функционалността на програмата Total Commander се подобрява от множество приставки. С тяхна помощ програмата може да обработва архивни формати, които до този момент не поддържат, да предоставят по-задълбочена информация за файловете на потребителите, да извършват действия с "екзотични" файлови системи, да гледат файлове с различни формати.

За да инсталирате конкретен плъгин, трябва първо да отидете в центъра за управление на плъгини в програмата Total Commander. За да направите това, кликнете върху бутона "Конфигурация" в горното меню и след това върху "Настройки".

Отидете на командващия SetTotal

След това в новия прозорец изберете секцията "Plugins".

Отидете в секцията на плъгините Total Commander

В отворения контролен център на приставките е необходимо да натиснете бутона "Изтегляне". След това потребителят с помощта на автоматично отворен браузър ще отиде на официалния сайт на Total Commander, откъдето може да инсталира приставки за всеки вкус.

Отидете на сайта на местоположението на плъгинаTotal Commander

Прочетете повече: приставки за Total Commander

Както можете да видите, Total Commander е много мощен и функционален, но в същото време удобен за потребителите и лесен за използване файлов мениджър. Благодарение на тези качества той е лидер сред подобни програми.