Файловият мениджър е основен елемент на всеки персонален компютър. Благодарение на него потребителят се придвижва между файловете и папките, намиращи се на твърдия диск, и изпълнява редица действия по тях. Но функционалността на стандартния Windows Explorer не удовлетворява много потребители. За да използват допълнителни функции, те инсталират файлови мениджъри от трета страна, лидер в популярността, сред които заслужено е Total Commander.

Shareware програма Total Commander - усъвършенстван файлов мениджър, който е световен продукт на швейцарския разработчик Christian Giesler. Първоначално програмата беше аналогична на добре известния файлов мениджър за операционната система MS DOS Norton Commander, но след това функционално надмина своя предшественик.

Урокът: Как да използвате Total Commander

Урокът: Как да премахнете защитата за запис в Total Commander

Урокът: Как да поправите грешката "PORT command failed" в Total Commander

Урокът: Как да работите с плъгини в Total Commander

Навигация през директории

Както при всеки мениджър на файлове, основната функция на Total Commander е да преглеждате директории на твърдия диск на компютъра и от подвижни носители за съхранение (флопи дискове, външни твърди дискове, компактдискове, USB устройства и др.). Също така, ако имате мрежови връзки, можете да използвате Total Commander за навигация в локалната мрежа.

Интерфейсът на Total Commander

Удобството на навигацията се крие във факта, че можете едновременно да работите в два панела. За лесна навигация можете да персонализирате външния вид на всеки от панелите според вашите предпочитания. Можете да поставите файловете в тях под формата на списък или да използвате формата на активните миниатюри с визуализация на изображенията. Също така е възможно да се използва формата на дървото при създаване на файлове и директории.

Използване на формата за скица и режима на дървото в Total Commander

Потребителят може също така да избере каква информация за файловете и директорите, които иска да види в прозореца: име, тип на файла, размер, дата на създаване, атрибути.

FTP връзка

Ако имате достъп до интернет, с помощта на Total Commander можете да прехвърляте и получавате файлове чрез FTP. По този начин е много удобно, например, да качвате файлове на хостинга. Вграденият FTP клиент поддържа технологията SSL / TLS, както и резюмето на файловете и възможността за зареждане на няколко потока.

В допълнение, програмата има вграден мениджър за свързване на FTP, в който можете да съхранявате идентификационни данни, така че да не ги въвеждате всеки път, когато се свързвате с мрежата.

FTP връзка в Total Commander

Действия върху файлове и папки

Както във всеки друг файлов мениджър, Total Commander може да изпълнява различни действия по файлове и папки: изтриване, копиране, преместване, преименуване, включително промяна на разширението, промяна на атрибути, разделяне на части.

Копиране в Total Commander

Повечето от тези действия могат да се прилагат не само за единични файлове и папки, но и за всичките им групи едновременно, обединени от име или разширение.

Групово преименуване в Total Commander

Действията могат да се извършват с помощта на горното меню в секцията "Файлове", като се използват "горещите клавиши", разположени в долната част на програмния интерфейс, както и контекстното меню на Windows. Възможно е да извършвате действия с помощта на персонализиран клавишен клавиш. Освен това, Total Commander, при преместване на файлове, може да използва технологията плъзгане и пускане чрез плъзгане и пускане.

Архивиране

Програмата разполага с вграден архиватор, който може да разопакова архивите с разширението ZIP, RAR, ARJ, LHA, UC2, TAR, GZ, ACE, TGZ. Той може също така да опакова файловете в архивите ZIP, TAR, GZ, TGZ и ако сте свързали съответните външни пакетиращи Total Commander, можете да ги архивирате до RAR, ACE, ARJ, LHA, UC2 формати, включително да създавате архиви с множество томове.

Групово преименуване в Total Commander

Програмата може да поддържа работа с архиви в същия режим, както при директории.

Групово преименуване в Total Commander

зрител

Програмата Total Commander има вграден лист (lister), който осигурява преглеждане на файлове с разширение и размер в двоичен, шестнадесетичен и текстова форма.

Браузър за файлове в Total Commander

търсене

Total Commander предоставя удобна и персонализирана форма за търсене на файлове, в която можете да посочите приблизителната дата на създаване на търсения елемент, името му изцяло или частично, атрибутите, областта за търсене и т.н.

Програмата може също така да търси в файлове и вътрешни архиви.

Търсене в Total Commander

плъгини

Многобройните плъгини, които са свързани с програмата Total Commander, могат значително да разширят функционалността си, превръщайки я в мощен комбиниран файл за обработка на файлове и папки.

Сред основните групи приставки, използвани в Total Commander, е необходимо да се разпределят следните: плъгини за архивиране, за визуализиране на различни типове файлове, достъп до скрити секции на файловата система, плъгини за информация, за бързо търсене.

Търсене в Total Commander

Предимства на Total Commander

  1. Има интерфейс на руски език;
  2. Много голяма функционалност;
  3. Използване на технологията за плъзгане и пускане;
  4. Удължена работа с плъгини.

Недостатъци на Total Commander

  1. Постоянно изскачащо покана за нерегистрирана версия на необходимостта да плати за нея;
  2. Поддържа работа на компютър само с операционна система Windows.

Както можете да видите, Total Commander е многофункционален файлов мениджър, предназначен да задоволява нуждите на почти всеки потребител. Функционалността на програмата може да бъде разширена още повече, с помощта на постоянно осъвременени приставки.

Изтеглете пробната версия на Total Commander

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт