Windows Movie Maker е доста популярен свободен видео редактор, който може да се изтегли на руски език. Но тъй като не е напълно разбираем интерфейс, програмата често кара потребителите да мислят какво и какво да правят. Решихме в тази статия да съберем най-популярните въпроси и да им дадем отговори.

Windows Movie Maker е патентован видео редактор от Microsoft, който е включен в стандартния "пакет" на операционната система Windows до версията на Vista. Независимо от факта, че приложението отдавна не се поддържа, не бърза да губи популярност сред потребителите.

Нека да разгледаме как да използвате видео редактора на Mouvy Maker.

Как да добавяте файлове към програмата

Преди да започнете да редактирате видеото, ще трябва да добавите файлове, с които да продължите да работите.

 1. За да направите това, стартирайте Windows Movie Maker. Кликнете върху бутона "Операции", за да отворите допълнителното меню, след което кликнете върху бутона според вида на файла, който искате да изтеглите: ако това е видеоклип, кликнете върху "Импортиране на видео", ако музиката, съответно "Импортиране на звук или музика" и т.н.
 2. Добавете видео към Windows Movie Maker

 3. Ще започне процесът на импортиране, дължината на която ще зависи от размера на изтегления файл. След като процедурата приключи, този прозорец автоматично ще изчезне.
 4. Импортиране на видео в Windows Movie Maker

 5. Видеото може да бъде добавено към програмата и много по-лесно: просто го преместете в прозореца на програмата. Но трябва да направите това само, когато разделът "Операции" е отворен.

Прехвърляне на видеоклип в Windows Movie Maker

Как да отрежете видео в Windows Movie Maker

За да изрежете видеото, заредете го в редактора и го включете в режим "Показване на времевата скала" . Сега трябва внимателно да прегледате видеоклипа и да определите кой сайт да бъде отрязан. Използвайки бутона "Разделяне на две части", изрежете видеото, като преместите плъзгача на желаните места. След това изтрийте всички ненужни фрагменти.

Windows Movie Maker Trimming

Ако просто искате да изрежете видеоклипа първо или от края, преместете мишката в началото или края на времевата линия и когато се появи иконата за изрязване, плъзнете плъзгача до времето, до което искате да изрежете.

За повече подробности вижте тази статия:

Как да изрежете видеоклип в Windows Movie Maker

Как да изрежете фрагмент от видеоклип

Често потребителите не са длъжни просто да заснемат видеоклипа, но да му отрежат допълнителен фрагмент, който може да се намира например в центъра. Но за да стане много проста.

 1. За да направите това, преместете плъзгача в хронологията до видеоклипа в областта, в която е показано началото на фрагмента, който ще бъде отрязан. След това отворете раздела "Клип" в горната част на прозореца и изберете "Разделяне" .
 2. Разделяне на филма в Windows Movie Maker

 3. В крайна сметка, вместо един видеоклип, ще имате две отделни. След това преместете плъзгача на времевата линия до зоната, където се намира края на линията на изрязване. Отново изпълнете разделянето.
 4. Разделете отново филма в Windows Movie Maker

 5. Накрая, изберете разделения сегмент с едно щракване на мишката и го изтрийте с клавиша Del на клавиатурата. Готово.

Изтриване на фрагмент от видеоклип в Windows Movie Maker

Как да премахнете звука от видеозаписа

За да премахнете звука от видеоклипа, трябва да го отворите в Windows Movie Maker и най-горе да намерите менюто "Клипове" . Намерете раздела Аудио и изберете Деактивиране . В резултат на това ще получите видео без звук, на което можете да налагате звуков запис.

Windows Movie Maker Изтриване на звук

Как да наложим ефект върху видеозапис

За да направите видеото по-светло и по-интересно, можете да наложите ефекти върху него. Можете да направите това и с помощта на Windows Movie Maker.

За да направите това, изтеглете видеоклипа и намерете менюто "Clip". Там кликнете върху раздела "Видеоклипове" и изберете "Видео ефекти" . В прозореца, който се отваря, можете да добавите ефекти или да ги изтриете. За съжаление функцията за предварителен преглед не е предоставена в редактора.

Ефекти на Windows Movie Maker

Как да ускорите възпроизвеждането на видеоклипове

Ако искате да ускорите или забавите възпроизвеждането на видео, трябва да изтеглите видеоклипа, да го подчертаете и да намерите елемента от менюто "Clip" . Влезте в раздела "Видеоклипове" и изберете "Видео ефекти" . Тук можете да намерите ефекти като "Забавяне, два пъти" и "Ускорение два пъти" .

Ускорение и забавяне на Windows Movie Maker

Как да поставяте музика на видеоклип

Също така в Windows Movie Maker можете лесно и лесно да наслагвате аудио за видеоклипа си. За да направите това, трябва да отворите музика, точно като видеоклип, и да го плъзнете с мишката към видеоклипа в точното време.

Windows Movie Maker Музика

Между другото, точно като видеозапис, можете да изрежете и приложите ефекти върху музиката.

Как да добавяте заглавия в Windows Movie Maker

Можете да добавите надписи към видеоклипа си. За да направите това, намерете меню "Инструменти" и след това изберете "Заглавия и заглавия" . Сега трябва да изберете какво и къде точно искате да поставите. Например, кредитите в края на филма. Ще има малка таблетка, която можете да попълните и добавите към клипа.

Заглавия на Windows Movie Maker

Как да запишете рамки от видео

Доста често потребителите трябва да "измъкнат" кадъра от видеоклипа, като го запазват като изображение на компютъра. Можете да направите това в Movie Maker само за няколко минути.

 1. След като отворите видеоклипа в Movie Maker, използвайте плъзгача на времевата линия, за да го преместите в тази част на видеоклипа, така че рамката, която искате да запазите, да се покаже на екрана.
 2. Спиране на кадър в Windows Movie Maker

 3. За да заснемете кадър, в десния панел на прозореца на програмата на бутона по-долу.
 4. Заснемайте кадър в Windows Movie Maker

 5. Появява се прозорецът на Windows Explorer, в който просто трябва да посочите целевата папка за запазеното изображение.

Запазване на кадър от видеоклип в Windows Movie Maker

Как да регулирате силата на звука

Ако, например, монтирате видеоклип с коментари, то нивото на звука на насложения саундтрак с фонова музика трябва да е такова, че да не се припокрива с гласа.

 1. За да направите това, кликнете върху бутона "Ниво на звука" в долната лява част на прозореца.
 2. Настройване на нивото на звука в Windows Movie Maker

 3. Скалата ще се появи на екрана, движейки плъзгача, на който можете да преведате звука от видеоклипа (в такъв случай преместете плъзгача наляво) или преобладаването на отделно зареден звук или музика (плъзгачът трябва да се постави надясно).
 4. Регулиране на звука в Windows Movie Maker

 5. Можете да го направите по малко по-различен начин: изберете видеоклип или звук в хронологията, силата на звука, за която искате да настроите, след което кликнете върху раздела Клип в горната част на прозореца и отидете в менюто Аудио - Сила на звука .
 6. Регулирайте силата на звука в Windows Movie Maker

 7. На екрана ще се покаже скала, с която можете да регулирате силата на звука.

Регулиране на силата на звука в Windows Movie Maker

Как да лепи няколко отделни клипа

Да предположим, че на компютъра ви има няколко отделни видеоклипа, които трябва да бъдат комбинирани в един композиционен материал.

 1. Качете видеоклип, който ще бъде първият, който ще отиде при сливането на видеоклипа, след което го плъзнете в хронологията. Видеоклипът ще бъде фиксиран.
 2. Свържете видеоклипа в Windows Movie Maker

 3. Ако е необходимо, отворете отново раздела "Операции" , плъзнете до прозореца на Movie Maker видеоклип, който ще последва първия. Добавете го в програмата, плъзнете я в хронологията точно по същия начин. По подобен начин, свържете се с всички валяци, които трябва да лепите заедно.

Как да добавите преходи

Ако не приложите преходи към залепените видеозаписи, един видеоклип ще бъде заменен от друг рязко, което, съгласни, ще изглежда нерадостно. Можете да разрешите проблема, като добавите преход преди началото на всеки видеоклип.

 1. Отворете секцията "Операции" и разгънете раздела "Редактиране на видео" . Изберете "Преглед на видео преходите" .
 2. Избиране на преходи между видео в Windows Movie Maker

 3. Извежда се списък с наличните преходи. След като намерите подходящия, го плъзнете до кръстовището между двата ролки и ще бъде фиксиран там.

Добавете преходи в Windows Movie Maker

Как да регулирате гладките преходи между звука

По същия начин, както при видео, звукът след залепването по подразбиране рязко се заменя от друг. За да избегнете това, можете да приложите гладко въвеждане и намаляване на звука.

За да направите това, изберете клип или аудио записи в хронологията с едно кликване на мишката, след което отворете раздела "Клип" в горната част на прозореца на програмата, отидете в секцията "Аудио" и маркирайте един или два елемента: "Appearance" и "Disappearance" .

Гладки преходи между звуците в Windows Movie Maker

Как да запишете видео на компютъра

След като завършите процеса на редактиране в Movie Maker, имате последната стъпка - за да запазите резултата на компютъра.

 1. За да направите това, отворете секцията "Операции" , разгънете раздела "Завършване на създаването на филм" и изберете "Запазване в компютъра" .
 2. Запазете видеоклипа на вашия компютър в Windows Movie Maker

 3. На екрана ще се покаже Съветникът за запис на филми, в който ще трябва да посочите име за филма и да определите папката на компютъра, където ще бъде запазена. Кликнете върху бутона "Напред" .
 4. Съветник за запис на филми в Windows Movie Maker

 5. Ако е необходимо, задайте качеството на видеоклипа. В долната част на прозореца ще видите окончателния му размер. Изберете бутона "Напред" .
 6. Изберете качество на видеоклипа в Windows Movie Maker

 7. Ще започне процесът на експортиране, чиято продължителност зависи от размера на видеоклипа - просто трябва да изчакате да завърши.

Експортиране на видео на компютър в Windows Movie Maker

Прегледахме основните характеристики на програмата, които ще ви помогнат да редактирате видеоклипа. Но можете да продължите да изучавате програмата и да се запознаете с нови функции, така че вашите видеоклипове да станат наистина качествени и интересни.