Писане на статия в Yandex.Dzene

Само автори на канали могат да публикуват материали, така че първо предлагаме да преминем през процедурата за регистрация като създател на съдържание.

Повече информация: Как да се регистрирате в Yandex.Dzene

 1. Самият процес на писане е много прост: кликнете върху бутона плюс, разположен горе вдясно.
 2. Бутон за създаване на нова публикация чрез редактора на Yandex.Zen

 3. Тук трябва да изберете типа съдържание, което искате да публикувате. Първо, помислете за публикуване на статия, която предполага текст и изображения.
 4. Избор на типа бъдеща публикация в Yandex Zen

 5. Когато влезете във визуалния редактор за първи път (независимо дали става въпрос за подготвен проект или статия, която започвате да проектирате), услугата ще предложи някои съвети за проектиране. Съветваме ви да не ги пренебрегвате и да разгледате препоръките - това ще ви помогне бързо да разберете какъв тип съдържание се интересува от посетителите и какво всъщност не искат да видят. За да направите това, в изскачащия прозорец кликнете върху "Примерни статии"и прегледайте малките инструкции една по една със стрелките или подзаглавията по-долу.
 6. Справочен материал за създаване на първата публикация в Yandex Zen

 7. Написаният текст се форматира чрез подчертаване, след което изскачаща лента с инструменти се появява незабавно. Предлага използването на заглавия, промяна на стила, създаване на маркирани и номерирани списъци, добавяне на оферта, връзки.
 8. Опции за форматиране на избран текст в Yandex Zen

 9. За да вмъкнете картина или програмен код, преминете към нов ред с ключа Въведете, а вляво от полето за въвеждане на текст се появяват два бутона. Логото на статия се създава чрез просто добавяне на изображение непосредствено след заглавието и преди първия абзац.
 10. Бутони за добавяне на снимка или програмен код към статия чрез редактора в Yandex.Dzene

 11. Надписи могат да се добавят към снимки, ако е необходимо. Ако оставите това поле празно, читателят няма да види това изречение.
 12. Добавяне на подпис под снимка в редактора на Yandex.Zen

 13. Тъй като редакторът е визуален, веднага виждате статията, каквато ще бъде в края.
 14. Запазването се извършва автоматично, така че когато видите надпис, че е направен, можете просто да излезете от статията, като затворите раздела или щракнете върху бутона "Обратно" в браузъра, ако искате да го запазите като чернова. Не го оставяйте, докато видите надписа „Запазването е в ход“.
 15. Информация за времето на запазване на чернова в Yandex.Dzen

 16. Можете да изтриете чернови и други публикации, като щракнете върху трите точки вляво от бутона „Публикуване“ и избор на подходящия елемент.
 17. Изтриване на проект или публикувана публикация в редактора на Yandex Zen

 18. При натискане на бутона „Публикуване“ за първи път може да получите прозорец с молба да потвърдите някаква лична информация. По-специално, трябва да се свържете с телефона и да посочите имейл, за да може администрацията на услугата да се свърже с вас в случай на нещо. Освен това ще трябва да потвърдите условията за използване на Yandex Zen. Попълнете тези изисквания, за да можете да изпратите статията си за публикуване.
 19. Въвеждане на информация за контакт преди публикуване на първата статия в Yandex Zen

 20. Сега ще трябва да предоставите допълнителна информация, която да помогне на читателите да намерят вашите публикации. В раздела "Статия" добавете кратко описание на материала, който ще помогне да заинтересувате хората, включете тагове (ключови думи, които отразяват значението на текста), редактирайте заглавието.
 21. Разделът Article при промяна на параметрите на нова публикация в Yandex Zen

 22. IN "Настройки" предлага се да се създаде отложена публикация (поне 3 часа, максимум - една година), което е много удобно за редовните читатели - те винаги ще бъдат снабдени със съдържание, което създавате предварително, в посочения от вас час Веднага имате право да деактивирате възможността да коментирате публикацията, да добавите бележка за споменаването на алкохол, тютюн или че този материал е партньор, т.е. създаден при рекламни условия.
 23. Разделът Настройки при промяна на параметрите на нова публикация в Yandex Zen

 24. Раздел "Пиксели" включва свързване на Yandex.Audience, инструмент за проследяване на поведението на читателите. Налични са три опции: отваряне на статията, пълно разглеждане (четене до края), външен преход (от публикация, съдържаща връзки, е извършен преход към сайта или към хранилището на приложения.
 25. Раздел Пиксели при промяна на параметрите на нова публикация в Yandex Zen

 26. След всички настройки щракнете върху бутона „Публикуване“ или Публикувай по-късно... Сайтът ще ви уведоми за това събитие с информационен прозорец, който се затваря с бутона "Добре благодаря".
 27. Информационен прозорец след създаването на първата публикация в Yandex Zen

 28. Сега в администраторския панел ще видите, че публикацията чака проверка: изкуственият интелект на Yandex се занимава с това и въз основа на резултатите си публикацията ще бъде модерирана и ще получи статуса „Публикувано“ или „Блокиран“.
 29. Публикация очаква публикация в Yandex.Dzene

 30. Плочките с публикувани статии ще показват статистиката на показванията и броя на написаните коментари.
 31. Редакторски панел със статии в Yandex Zen

 32. Като щракнете върху бутона с три точки в плочката на публикацията (подходящо за публикувани материали), ще отворите допълнителни функции. Тук можете не само да го изтриете и да преминете към редактирането му, но също така „Преглед на статистиката“.
 33. Преминете към преглед на статистиката за популярността на публикациите в Yandex.Dzen

 34. Анализирайте този раздел сами, като не забравяте да щракнете върху иконите под формата на въпросителни знаци срещу неразбираеми точки.
 35. Таблица, показваща популярността на публикациите в Yandex.Dzen

Видео съдържанието е много по-лесно за публикуване. Ако искате да създадете публикация, състояща се само от GIF или видео, просто трябва да добавите файла от системния изследовател.

Качване на gif или видео за създаване на видео публикация в Yandex.Dzene

Докато се зарежда, измислете завладяващо заглавие, кратък текст, за да насърчите потребителите да преминат към публикацията, добавете връзки, ако е необходимо. Посочете корицата от замразените рамки, генерирани от услугата, или качете своя собствена, ако създавате цветни версии. В раздела "Настройки" ще бъдете подканени да зададете часа на публикуване и да деактивирате коментарите.

Нови настройки за видео публикации в Yandex Zen

Изисквания към съдържанието

Yandex.Zen има редица ограничения за това какво авторите имат право да публикуват и какво не. Всеки, който иска да води блог в името на набиране на аудитория и осигуряване на приходи от съдържание, трябва да прочете списъка с всички изисквания. Важно е да знаете, че изискванията се отнасят не само за самия канал, но и за външни връзки, които се публикуват от автора на статиите. То:

 • Насърчаване на хазарта, пряко или косвено, връзки към онлайн казина и игрални клубове, инструкции и стратегии за такива игри, преувеличени обещания за шансове за печалба.
 • Дубликати: собствени, преиздадени след изтриване, публикувани в няколко канала на един автор, дубликати на други автори.
 • Представяйки се за друг човек, умишлени опити да заблудят читателите с емисии новини.
 • Заимствано съдържание без приписване (дори вашето собствено, ако е репост от други социални мрежи), нарушаване на авторски права.
 • Реклама, призоваваща за закупуване на забранени стоки и услуги. Статии с информационна цел са разрешени, но не и стимули за закупуване на какъвто и да е продукт.
 • Измамете индикатори (показвания, абонати), за да печелите пари.
 • Заглавия на Clickbait.
 • Покана за участие в състезания, игри и всякакви събития, които изискват платено участие.
 • Поставяне на медицинска и фармацевтична информация за рекламни цели, като се посочват точните дозировки и терапевтични, следоперативни инструкции, без предупреждение или заобикаляне на необходимостта от консултация с лекар.
 • Незаконна и опасна информация, която може да доведе до увреждане на здравето, заплаха за живота, нарушаване на закона и правата на потребителите.
 • Нецензурна дума.
 • Обиди и грубост към други читатели, включително в коментарите.
 • Сюжети за инциденти и трагедии.
 • Съдържание на спам.
 • Реклама на стоки и услуги, вредни за здравето. Съдържанието с информационна цел (като видове алкохол) не е обхванато от това правило.
 • Непълни материали, подтикващи читателя да отиде на друг сайт, за да го прочете.
 • Шоково съдържание: жертви на бедствия, насилие, травма, болести, деформации, трупове, пълният процес на раждане, представители на животинския свят с много неприятен външен вид.
 • Реч на омразата, пропаганда на насилие.

Проверява се и видеосъдържанието: то не трябва да съдържа откровено послание, да бъде заимствано от други автори, да има обложка и заглавие и да носи обидна, нецензурна история.

В зависимост от степента на нарушение на изискването, публикацията ще бъде видима само за абонати или блокирана. В случай на системно нарушаване на изискванията, ограниченията ще бъдат наложени върху целия канал.

Трябва да прочетете повече за тези и други забрани в Помощния център на Yandex на връзката по-долу. Използвайки левия панел на този сайт, препоръчваме ви да се запознаете с други материали, които ще ви помогнат да управлявате правилно и ефективно канала си.

Yandex Zen изисквания към авторите