Разработчици Windows 10 се стремят да издават редовно актуализации за своята операционна система. Инсталирането им ви позволява да поддържате операционната система актуална и да предотвратите появата на различни грешки. Освен това има положителен ефект върху производителността и оптимизацията на първите десет. Като част от тази статия ще ви покажем как правилно да актуализирате Windows 10 до най-новата версия 1909, налична в момента.

Актуализираме Windows до версия 1909

Като цяло има три основни метода, които ви позволяват правилно да актуализирате до последната актуална версия на операционната система. Веднага ще отбележим, че в тази статия няма да разгледаме възможността за чиста инсталация на Windows 10. Ако планирате да извършите цялостно преинсталиране, прочетете нашето ръководство, особено след като в резултат ще получите и версия 1909.

Повече информация: Ръководство за инсталиране на Windows 10 от USB памет или диск

Преди да започнете инсталирането на актуализации, препоръчваме ви да се уверите, че нямате инсталирана компилация 1909. В противен случай ще загубите само време. Това се прави с две щраквания:

 1. Натиснете клавишната комбинация „Win + R“, въведете командата в текстовото поле winver и натиснете на клавиатурата "Enter".
 2. Въвеждане на командата winver в помощната програма Run в Windows 10

 3. Ще се появи прозорец с информация за инсталираната версия на ОС и нейната ревизия.
 4. Прозорец на Windows 10 с информация за компилация и версия на ОС

Важно! Само Windows 10 с издания Pro и Home ще може да инсталира версия 1909. В останалото описаните методи няма да работят.

След като се справихме с нюансите, нека да преминем директно към методите за актуализиране на Windows 10.

Метод 1: "Настройки" Windows 10

Най-бързият и лесен начин да инсталирате най-новите актуализации е да използвате системните настройки по подразбиране. В този случай процедурата трябва да бъде следната:

 1. Използвайте клавишната комбинация „Win + I“ за да отворите прозорец "Настроики"... В него щракнете с левия бутон върху раздела Актуализация и сигурност.
 2. Отидете в раздела за актуализация и сигурност на Windows 10 през прозореца Настройки

 3. В дясната половина на прозореца, който се отваря, щракнете върху бутона Провери за актуализации.
 4. Бутон за проверка за актуализации в настройките на Windows 10

 5. Сега трябва да изчакате малко, докато процесът на търсене завърши и съответният запис в горната част на прозореца изчезне.
 6. Процесът на проверка за актуализации през прозореца Настройки в Windows 10

 7. След известно време редът ще се покаже малко по-долу Актуализация на функцията до Windows 10, версия 1909... Щракнете върху бутона Изтеглете и инсталирайте сега под него.
 8. Бутон за изтегляне и инсталиране за Windows 10 Update 1909

 9. В резултат на това ще започне подготовката на файловете за актуализация и тяхното директно изтегляне в системата. Това ще бъде доказано със съответния запис срещу линията "Състояние".
 10. Процес на изтегляне за инсталиране на актуализация 1909 за Windows 10

 11. След приключване на тези операции бутонът ще се появи в същия прозорец. Рестартирай сега... Кликнете върху него.
 12. Бутон за рестартиране на системата, за да започнете да инсталирате актуализация 1909

 13. Разопаковането и инсталирането на актуализацията ще се извърши по време на рестартиране на системата. Напредъкът на инсталацията ще се покаже на екрана.
 14. Работа с актуализации по време на рестартиране в Windows 10

 15. След приключване на работата с актуализации, системата най-накрая ще се рестартира. След като влезете в операционната система, версия 1909 ще бъде готова за използване. Можете да се уверите, че инсталацията е правилна в специален прозорец с информация за версията на Windows.
 16. Резултат от инсталирането на актуализация 1909 на Windows 10

Метод 2: Асистент за актуализиране

Този метод ви позволява да актуализирате Windows 10 до версия 1909 чрез специална помощна програма от Microsoft. Процесът на актуализация отнема малко повече време от първия метод, но е напълно автоматизиран. На практика всичко изглежда така:

 1. Отидете на Официална страница зареждане на помощната програма. Щракнете върху него "Актуализирайте сега".
 2. Бутон за изтегляне за помощната програма за надстройка на Windows 10 от Microsoft

 3. Изпълнимият файл ще се изтегли автоматично. След като изтеглянето приключи, стартирайте го. В резултат на това компютърът ще се инсталира Асистент за надстройка на Windows 10... След малко ще видите началния прозорец на помощната програма. В него щракнете върху бутона "Актуализирайте сега".
 4. Щракване върху бутона Актуализиране сега в помощната програма на Windows 10 Update Assistant

 5. След това системата ще бъде анализирана за съответствие с техническите характеристики. Ако някой от елементите не отговаря на условията, ще видите описание на проблема и препоръки за отстраняването му в следващия прозорец.
 6. Проверка за съответствие на системата в Windows 10 Upgrade Assistant

 7. Ако изискванията са изпълнени, до всички редове ще има зелена отметка и ще се появи бутон "По-нататък"... Кликнете върху него.
 8. Щракване върху Напред в Windows 10 Upgrade Assistant

 9. В резултат на това ще започне подготовката и изтеглянето на кумулативната актуализация, както и проверка на всички изтеглени файлове. Напредъкът на операцията ще се покаже в нов прозорец. Много е дълъг, така че, моля, бъдете търпеливи.
 10. Процес за изтегляне и подготовка на Актуализация 1909 в Windows 10 Асистент за актуализация

 11. След известно време ще се появи друг прозорец. В него ще видите съобщение за готовност за инсталиране на актуализацията. За да направите това, трябва да рестартирате устройството. Щракнете върху бутона Рестартирай сега... Ако не направите нищо в рамките на 30 минути, рестартирането ще започне автоматично.
 12. Щракнете върху бутона Рестартирай сега в помощната програма на Windows 10 Upgrade Assistant

 13. Известие ще се появи на екрана предварително. Можете да натиснете бутона Близо или не пипайте нищо. След известно време тя ще изчезне сама.
 14. Рестартирайте известието в помощната програма на Windows 10 Upgrade Assistant

 15. Рестартирането ще отнеме повече време от обикновено. Това ще инсталира актуализация 1909. След като влезете, не забравяйте да деинсталирате приложението Асистент за актуализиранеако вече нямате нужда от него.

  Прочетете също: Премахване на приложения в Windows 10

Метод 3: Инсталатор

Microsoft разработи специален инструмент, който ви позволява да инсталирате и актуализирате Windows 10 до най-новата версия. С помощта на него ще приложим този метод.

 1. Отидете на Официална страница Сайт на Windows и в горната му част щракнете „Изтеглете инструмента сега“.
 2. Бутон за изтегляне на инструмента за създаване на медия от Microsoft

 3. В резултат на това се извиква файл "MediaCreationTool1909"... След като завършите операцията, стартирайте я.
 4. На първо място, помощната програма ще провери вашата система и ще извърши поредица от подготвителни стъпки. Това ще бъде видно от съответния ред в първия прозорец. Просто изчакайте, докато изчезне.
 5. Начален екран в Media Creation Tool в Windows 10

 6. В следващия прозорец ще бъдете помолени да приемете лицензионните условия, просто щракнете върху едноименния бутон, за да продължите.
 7. Бутон за лицензионно споразумение при актуализиране на Windows в Media Creation Tool

 8. Поставете отметка в квадратчето до реда „Надстройте този компютър сега“и след това натиснете "По-нататък".
 9. Изберете линия Актуализирайте този компютър сега, за да инсталирате версия 1909 на Windows 10

 10. Процесът на изтегляне на необходимите файлове ще започне. Напредъкът на операцията ще се покаже в нов прозорец.
 11. Процес на изтегляне за актуализиране на Windows 10 до версия 1909

 12. В края на операцията ще започне процесът на създаване на носител с получената информация. Ще трябва да изчакаме отново.
 13. Процес на създаване на медия при надстройка на Windows 10 до версия 1909

 14. След това ще се появи друг прозорец, в който ще видите известие за изпълнението на проверката на вашата система за съответствие с изискванията.
 15. Проверка на системата, преди да инсталирате актуализация 1909 за Windows 10

 16. След около минута отново ще видите лицензионното споразумение на екрана. Този път е различно. Щракнете върху бутона "Да приеме".
 17. Второ лицензионно споразумение преди да инсталирате Windows 10 актуализация 1909

 18. След това започва следващият етап на проверка - помощната програма ще търси налични актуализации за вашата система.
 19. Проверете отново системата си, преди да инсталирате актуализация 1909 за Windows 10

 20. Едва след това ще видите последния прозорец със съобщение за готовност за инсталиране на новата версия. Натиснете заветния бутон "Инсталирай".
 21. Бутон за инсталиране за актуализация на Windows 10 1909 чрез Media Creation Tool

 22. Инсталирането на актуализации ще започне. Имайте предвид, че системата може да се рестартира няколко пъти по време на процеса. Това е нормално.
 23. Процес на инсталиране на Windows 10 за актуализация 1909 чрез Media Creation Tool

 24. След всички рестартирания ще бъде инсталирана Windows 10 версия 1909.

По този начин научихте за всички методи за актуализиране на Windows до текущата версия. В заключение припомнете, че в случай на проблеми, винаги можете да възстановите системата до първоначалното й състояние или да се върнете към предишното издание.

Повече информация: Възстановяване на Windows 10 до първоначалното му състояние