Колкото и внимателно да третирате операционната си система, рано или късно ще трябва да бъде инсталирана отново. В днешната статия ще ви разкажем подробно как да направите това с операционната система Windows 10 като използвате USB устройство или компактдиск.

Стъпки за инсталиране на Windows 10

Целият процес на инсталиране на операционната система може да бъде разделен на два важни етапа - подготовка и инсталиране. Нека да ги разгледаме в ред.

Подготовка на превозвача

Преди да продължите директно към самото инсталиране на операционната система, трябва да подготвите стартиращо флаш устройство или диск. За да направите това, трябва да напишете инсталационните файлове на носителя по специален начин. Можете да използвате различни програми, например, UltraISO , Сега няма да се занимаваме с това, тъй като всичко вече е написано в отделна статия.

Прочетете повече: Създаване на стартиращо USB флаш устройство Windows 10

Инсталиране на операционната система

Когато цялата информация е записана на носителя, ще трябва да направите следното:

 1. Поставете диска в устройството или свържете USB флаш устройството към компютъра / лаптопа. Ако възнамерявате да инсталирате Windows на външен твърд диск (например SSD), трябва да се свържете с компютъра и него.
 2. При рестартиране трябва периодично да натиснете едно от горещите клавиши, което е програмирано за стартиране на "Boot Menu" . Което точно зависи само от производителя на дънната платка (в случай на стационарни персонални компютри) или от модела на лаптопа. По-долу е даден списък на най-често срещаните. Имайте предвид, че в случай на някои лаптопи, трябва да натиснете бутона "Fn" заедно с посочения клавиш.
 3. PC дънни платки

  производител клавиш
  Asus F8
  Gigabyte F12
  Intel Esc
  MSI F11
  Acer F12
  AsRock F11
  Foxconn Esc

  Преносими компютри

  производител клавиш
  Samsung Esc
  Пакард Бел F12
  MSI F11
  Lenovo F12
  HP F9
  врата F10
  Fujitsu F12
  електронни машини F12
  долчинка F12
  Asus F8 или Esc
  Acer F12

  Имайте предвид, че от време на време производителите променят целта на клавишите. Поради това, бутонът, от който се нуждаете, може да се различава от посочения в таблицата.

 4. В резултат на това на екрана ще се появи малък прозорец. В него трябва да изберете устройството, от което Windows ще бъде инсталиран. Задайте маркера на желания ред, като използвате стрелките на клавиатурата, и натиснете Enter .
 5. Изберете устройство от менюто за зареждане, за да инсталирате Windows

 6. Имайте предвид, че в някои случаи може да се появи следното съобщение на този етап.

  Натиснете който и да е бутон на клавиатурата, за да продължите да инсталирате Windows

  Това означава, че трябва да натискате който и да е бутон на клавиатурата колкото е възможно по-бързо, за да продължите да изтегляте от определения носител. В противен случай системата ще започне в нормален режим и ще трябва да я рестартира отново и да влезе в менюто за стартиране.

 7. Тогава просто трябва да чакате малко. След известно време ще видите първия прозорец, където можете да промените езиковите и регионалните настройки, ако искате. След това кликнете върху бутона "Напред" .
 8. Променете регионалните настройки, преди да инсталирате Windows 10

 9. Непосредствено след това се появява друг диалогов прозорец. В него кликнете върху бутона "Инсталиране" .
 10. Бутон за инсталиране на Windows 10

 11. След това ще трябва да се съгласите с условията на лиценза. За да направите това, в показалия се прозорец, поставете отметка в квадратчето в долната част на прозореца, след което кликнете върху "Напред" .
 12. Съгласен съм с лицензионните условия, преди да инсталираме Windows 10

 13. След това ще трябва да посочите типа инсталация. Можете да запазите всичките си лични данни, ако изберете първия елемент "Актуализиране" . Имайте предвид, че в случаите, когато Windows е инсталиран за първи път на дадено устройство, тази функция е безполезна. Вторият елемент е "Селективен" . Препоръчваме ви да го използвате, тъй като този тип инсталация ще Ви позволи да настроите фина настройка на твърдия диск.
 14. Изберете вида инсталация на Windows 10

 15. След това ще последва прозорецът с дяловете на твърдия ви диск. Тук можете да преразпределите мястото, както ви е необходимо, и да форматирате съществуващите глави. Основното нещо, което трябва да запомните, ако докоснете онези секции, на които остава вашата лична информация, ще бъде окончателно отстранена. Също така, не изтривайте малки секции, които "претеглят" мегабайтите. Като правило, това пространство е запазено от системата автоматично за вашите нужди. Ако не сте сигурни за действията си, просто кликнете върху раздела, където искате да инсталирате Windows. След това кликнете върху бутона "Напред" .
 16. Избиране на дял на твърдия диск, за да инсталирате Windows 10

 17. Ако операционната система вече е била инсталирана на диска и не сте го форматирали в предишния прозорец, ще видите следното съобщение.

  Съобщение относно запазването на предишна версия на Windows 10

  Просто кликнете върху "OK" и продължете.

 18. Вече ще започне веригата от действия, които системата ще извърши автоматично. На този етап нямате нужда от нищо, така че просто трябва да изчакате. Обикновено процесът трае не повече от 20 минути.
 19. Процес на автоматизирана инсталация на Windows 10

 20. Когато всички действия се изпълняват, системата ще се рестартира и ще видите съобщение на екрана, че подготовката е готова за стартиране. На този етап също трябва да изчакате известно време.
 21. Подготовка за първото стартиране на системата след инсталиране

 22. След това ще трябва да конфигурирате предварително операционната система. На първо място ще трябва да посочите региона. Изберете желаната опция от менюто и кликнете върху "Да" .
 23. Изберете регион от списъка, преди да влезете в Windows 10

 24. След това изберете езика на оформлението на клавиатурата по същия начин и отново кликнете върху "Да" .
 25. Изберете езика за оформление на клавиатурата след инсталирането на Windows 10

 26. В следващото меню ще бъдете подканени да добавите допълнително оформление. Ако не е необходимо, кликнете върху бутона "Пропускане" .
 27. Добавяне на допълнително разположение на клавиатурата, преди да стартирате WIndows 10

 28. Отново чакайте известно време, докато системата проверява за актуализации, които са необходими на този етап.
 29. Проверете за актуализации, преди да влезете в Windows 10

 30. След това трябва да изберете типа на използване на операционната система - за лични цели или за организацията. Изберете желания ред от менюто и кликнете върху "Напред", за да продължите.
 31. Избиране на начин за персонализиране на Windows 10

 32. Следващата стъпка е да влезете в профила си в Microsoft. В централното поле въведете данни (поща, телефон или Skype ), към който е приложен профилът, и след това кликнете върху бутона "Напред" . Ако все още нямате профил и не планирате да го използвате в бъдеще, кликнете върху "Офлайн профил" в долния ляв ъгъл.
 33. Влезте в профил в Microsoft, след като инсталирате Windows 10

 34. След това системата ви подканя да започнете да използвате профила в Microsoft. Ако сте избрали "Офлайн профил" в предишната стъпка, кликнете върху бутона "Не" .
 35. Искане за използване на профил в Microsoft

 36. След това ще трябва да излезете с потребителско име. Въведете желаното име в централното поле и преминете към следващата стъпка.
 37. Въведете името на профила в Windows 10

 38. Ако е необходимо, можете да зададете парола за профила си. Измислете и запомнете желаната комбинация, след което кликнете върху бутона "Напред" . Ако паролата не е необходима, оставете полето празно.
 39. Задаваме паролата за профила в Windows 10

 40. И накрая, ще бъдете помолени да активирате или деактивирате някои основни параметри на Windows 10. Персонализирайте ги по свое усмотрение, след което кликнете върху бутона "Приемам" .
 41. Конфигуриране на разширени настройки, преди да стартирате Windows 10

 42. Това ще бъде последвано от последния етап от подготовката на системата, който се придружава от няколко текста на екрана.
 43. Последната подготовка на Windows 10 за стартиране

 44. След няколко минути ще бъдете на работния плот. Имайте предвид, че по време на процеса папката "Windows.old" ще бъде създадена на системния дял на твърдия диск. Това ще стане само ако OS не е инсталирана за първи път и предишната операционна система не е форматирана. Можете да използвате тази папка, за да извлечете различни системни файлове или просто да ги изтриете. Ако решите да го премахнете, ще трябва да прибегнете до някои трикове, тъй като по обичайния начин няма да работи.
 45. Прочетете повече: Как да премахнете Windows.old на Windows 10

  Windows старата папка след инсталирането на нова операционна система

Възстановявайте системата без устройства за съхранение

Ако по някаква причина нямате възможност да инсталирате Windows от диск или USB флаш устройство, трябва да опитате да възстановите операционната система по стандартните начини. Те ви позволяват да запазите лични потребителски данни, така че преди да започнете чиста инсталация на системата, струва си да изпробвате изброените по-долу методи.

Прочетете повече:
Възстановяване на Windows 10 в първоначалното й състояние
Връщаме Windows 10 в състояние на фабрика

Това заключава нашата статия. След като приложите някой от методите, трябва само да инсталирате необходимите програми и драйвери. След това можете да започнете да използвате устройството с нова операционна система.