Някои потребители, чиито компютри работят 24 часа в денонощието с повторно включване, мислят малко за това колко бързо работният плот и необходимите програми започват, след като машината бъде включена. По-голямата част от хората изключват компютрите си през нощта или по време на тяхното отсъствие. В същото време всички приложения са затворени и операционната система е прекъсната. Пускането е придружено от обратна процедура, която може да отнеме значително време.

За да го намалим, разработчиците на операционни системи ни предоставиха възможност за ръчно или автоматично прехвърляне на компютъра в един от режимите на ниска консумация на енергия, като същевременно се запази експлоатационното състояние на системата. Днес ще говорим за това как да изведем компютъра от сън или хибернация.

Събудете компютъра

Във въведението споменахме два енергоспестяващи режима - "Сън" и "Хибернация". И в двата случая компютърът е на пауза, но в режим на заспиване данните се съхраняват в RAM и по време на хибернация се записват на твърдия диск като специален файл hiberfil.sys .

Повече подробности:
Активиране на хибернация в Windows 7
Как да активирате режима на заспиване в Windows 7

В някои случаи компютърът може да "заспи" автоматично поради определени системни настройки. Ако това поведение на системата не ви е удобно, тези режими могат да бъдат деактивирани.

Прочетете повече: Как да деактивирате режима на заспиване в Windows 10 , Windows 8 , Windows 7

Така че, прехвърлихме компютъра (или той го направи сам) в един от режимите - чакане (сън) или сън (хибернация). След това разглеждаме две възможности за пробуждане на системата.

Опция 1: Сън

Ако компютърът е в режим на заспиване, можете да го стартирате отново, като натиснете който и да е клавиш на клавиатурата. На някои "клавиши" може да има и специален функционален клавиш с знак на полумесец.

Ключ за събуждане на компютъра

Това ще помогне да се събуди движението на системата и мишката, а на лаптопите е достатъчно само да вдигнете капака, за да започнете.

Вариант 2: Хибернация

По време на хибернация компютърът се изключва напълно, тъй като няма нужда да се съхраняват данни в нестабилна RAM. Ето защо може да се стартира само с помощта на бутона за захранване на системния модул. След това процесът на четене на дъмп от файл на диска ще започне, а след това ще започне работата на работния плот с всички отворени програми и прозорци, както преди изключването.

Решаване на възможни проблеми

Има ситуации, когато колата не иска да се "събуди" по никакъв начин. Това може да се дължи на драйвери, устройства, свързани към USB портове, настройки на захранване и BIOS.

Повече подробности: Какво да направите, ако компютърът не излезе от режим на заспиване

заключение

В тази малка статия разбрахме режимите за изключване на компютъра и как да ги извадим от тях. Използването на тези функции на Windows ви позволява да пестите енергия (в случай на зареждане на батерията на батерията), както и значително време, когато стартирате операционната система и отваряте необходимите програми, файлове и папки.