Днес всеки модерен човек използва поне един пратеник, т.е. програма, предназначена за обмен на текстови съобщения и видео разговори. Класическият SMS е вече реликва от миналото. Основното предимство на пратените е, че те са напълно безплатни. Има някои услуги, за които все още трябва да плащате, но изпращането на съобщения и видео разговори винаги е безплатно. Един от дългите челюсти сред пратениците е ICQ, който бе пуснат през 1996 г.!


ICQ или само ICQ е един от първите посланици в историята. В Русия и в района на бившия СССР тази програма стана популярна преди около десет години. Сега ICQ е по-нисък от конкуренцията на същото Skype и други пратеници. Но това не възпрепятства разработчиците постоянно да подобряват работата си, да добавят нови функции и нова функционалност. Днес ICQ може да се нарече доста стандартен пратеник, който може да се конкурира с по-популярни подобни програми.

Класически съобщения

Основната функция на всеки пратеник е правилната размяна на текстови съобщения с различни размери. В ICQ тази функция се изпълнява доста стандартно. В диалоговия прозорец има поле за въвеждане на текст. В същото време в ICQ се предлага огромен брой усмивки и стикери, всички от които са безплатни. Освен това днес ICQ е пратеникът, който съдържа най-много безплатни емотикони. В същия Skype също има такива оригинални усмивки, но няма толкова много от тях.

усмивки и стикери в ICQ

Препращане на файлове

В допълнение към текстовите съобщения, ICQ ви позволява да препращате файлове. За да направите това, просто натиснете бутона като щапелни в прозореца за въвеждане. И за разлика от Skype, създателите на ICQ решиха да не разделят прехвърлените файлове на видео, снимки, документи и контакти. Тук можете да изпратите всичко, което ви харесва.

изпращане на файлове до ICQ

Чат в групови разговори

В ICQ има класически разговори между двама участници, възможно е да се създаде конференция, но има и групови разговори. Това са разговори, озаглавени една тема. Всеки, който се интересува от него, може да се присъедини. Всеки такъв чат има набор от правила и ограничения, които неговият създател посочва. Всеки потребител може лесно да види списъка с наличните групови разговори (те се наричат ​​"живи" тук), ако кликнат върху съответния бутон. За да станете член на дискусия, трябва да кликнете върху избрания чат, след което вдясно ще се появи описание и бутона "Join". Трябва да кликнете върху него.

живеят в ICQ

Всеки, който е в групов чат, може да го персонализира по начина, по който е удобно. Като кликнете върху бутона за настройки, той може да изключи известията, да промени фона на разговора, да добави чата в любими, да го види винаги в горната част на списъка, да изчисти историята, да пренебрегне съобщенията или да го излезе. След като излезете, цялата история ще бъде автоматично изтрита. Също така, когато кликнете върху бутона за настройки, можете да видите списък с всички участници в чата.

Настройки за жива чат в ICQ

Можете също така да поканите човек на определено място на живо. Това става с помощта на бутона "Добавяне към чата". След като кликнете върху него, се появява поле за търсене, където трябва да въведете име или UIN и натиснете клавиша Enter на клавиатурата.

добавяне на контакт, за да живеете в ICQ

Добавете контакт

Лицето, с което искате да общувате, може да бъде намерено чрез неговия имейл, телефонен номер или уникален идентификатор в ICQ. Преди това всичко това се извършва само с помощта на UIN и ако някой го забрави, просто беше невъзможно да се намери контакт. За да добавите човек към списъка си с контакти, трябва само да кликнете върху бутона за контакт, след това върху "Добавяне на контакт". В прозореца за търсене ще трябва да въведете имейл, телефонен номер или UIN и да кликнете върху "Търсене". След това кликнете върху желания контакт, след което ще се появи бутонът "Добави".

свържете се с търсенето в ICQ

Криптирани видеообаждания и съобщения

През март 2016 г., когато бе публикувана новата версия на ICQ, разработчиците разказаха много за факта, че са внедрили много надеждни технологии за криптиране на видео разговори и съобщения. За да направите аудио или видеообаждане в ICQ, трябва да кликнете върху съответния контакт в списъка си и след това да изберете един от бутоните в горния десен ъгъл на чата. Първият е отговорен за аудиото, а второто - за видеоразговори.

аудио и видео разговори в ICQ

За да шифроват текстови съобщения, разработчиците използват алгоритъма на Diffie-Hellman, известен на много хора. В същото време процесът на криптиране и декриптиране се осъществява в крайните възли на предаване на данни, а не по време на предаване, т.е. не на междинни възли. Също така, цялата информация се прехвърля директно от началния възел към крайния възел без посредници. Това означава, че изобщо няма междинни възли и е почти невъзможно да се прихване съобщението. Този подход в определени кръгове се нарича "край до край". Използва се и за аудио и видео комуникация.

Skype използва протокола TLS и алгоритъма AES, който многократно е бил опростен от всички, които просто го искат. Освен това, след като потребителят на този незабавен пратеник слуша аудиосъобщението, то се изпраща на сървъра в некриптирана форма. И това означава, че в Skype, криптирането е много по-лошо, отколкото в ICQ и е много по-лесно да се пресече вашето съобщение там.

Също така е важно да можете да влезете в най-новата версия на ICQ само с мобилен телефон. При първото разрешение ще му дойде специален код. Този подход много усложнява задачата за онези, които решават да проникнат в акаунт.

синхронизация

Ако инсталирате ICQ на компютъра, на телефона и таблета си и навсякъде, където отивате с един имейл адрес, телефонен номер или уникален идентификационен номер, историята и настройките на съобщенията ще бъдат еднакви навсякъде.

синхронизиране на историята в ICQ

Възможност за персонализиране

В прозореца за настройки потребителят може да промени дизайна на всичките си разговори, да се увери, че известията за изходящи, както и за входящи съобщения се показват или скриват. Също така той може да включва или изключва други звуци в ICQ. Тук можете също да зададете настройки за профила - аватар, псевдоним, статус и друга информация. В прозореца за настройки потребителят може да редактира или да види списъка с игнорирани контакти и да свърже съществуващия профил с този, който е създаден по-рано. Тук всеки потребител може да напише писмо до разработчиците с техните коментари или предложения.

настройките в ICQ

предимства:

  1. Наличие на руски език.
  2. Надеждни технологии за криптиране на информацията.
  3. Наличие на трафик на живо.
  4. Наличието на голям брой безплатни емотикони и стикери.
  5. Цялата функционалност се разпространява безплатно.

недостатъци:

  1. Понякога има проблеми с правилната работа на програмата със слаба връзка.
  2. Малък брой поддържани езици.

Във всеки случай, най-новата версия на ICQ е в състояние да направи много здравословна конкуренция за Skype и други bison в света на мигновените пратеници. Досега ICQ вече не е тази ограничена и лошо функционална програма, която беше преди година. Благодарение на надеждните технологии за шифроване, добрите видео и аудио повиквания, голям брой безплатни усмивки ICQ могат много скоро да намерят предишната си слава. И иновациите под формата на живи същества със сигурност ще позволят на ICQ да стане популярен сред онези, които още не са имали време да опитат този посланик заради младостта си.

Изтеглете ICQ безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт