Файлът за пейджинг е системен файл, който операционната система използва като "продължение" на RAM, а именно за съхраняване на данни в неактивни програми. Обикновено файлът за размяна се използва с малко количество RAM и можете да управлявате размера на този файл с подходящата настройка.

Как да контролираме размера на файла за пейджинг на операционната система

Така че, днес ще разгледаме как да използвате нативните инструменти на Windows XP, за да промените размера на файла за пейджинг.

 1. Тъй като всички настройки на операционната система започват с "Контролен панел" , отворете го. За да направите това, в менюто "Старт" щракнете върху левия бутон на мишката върху елемента "Контролен панел" .
 2. Отворете контролния панел

 3. Сега отидете на раздела "Изпълнение и поддръжка", като кликнете върху съответната икона с мишката.
 4. Отворете секцията "Изпълнение и поддръжка"

  Ако използвате класическия изглед на лентата с инструменти, намерете иконата "System" и щракнете двукратно върху нея с левия бутон на мишката.

  Класически изглед на контролния панел

 5. След това можете да кликнете върху задачата "Преглед на информация за този компютър" или да кликнете два пъти върху иконата "System", за да отворите прозореца "Свойства на системата" .
 6. В този прозорец отидете в раздела "Разширени" и кликнете върху бутона "Опции" , който се намира в групата "Изпълнение" .
 7. Отворете настройките за ефективност на системата

 8. Преди нас се отваря прозорецът "Параметри на производителността" , в който можем да кликнете върху бутона "Промяна" в групата "Виртуална памет" и да преминете към настройките за размера на файла за пейджинг.

Нека да преминем към настройките на суаповия файл

Тук можете да видите какъв обем се използва в момента, какво се препоръчва да се инсталира, както и минималния размер. За да промените размера, трябва да въведете две числа в позицията на превключвателя "Специален размер" . Първият е първоначалният обем в мегабайти, а вторият е максималният обем. За да влязат в сила въведените параметри, трябва да кликнете върху бутона "Задаване" .

Замени настройките на файла

Ако зададете превключвателя в режим "Размер по системен избор" , то обемът на файла ще бъде коригиран директно от самия Windows XP.

Накрая, за да деактивирате напълно суапата, е необходимо да преместите позицията на превключвателя на "No paging file" . В този случай всички данни за програмата ще се съхраняват в оперативната памет на компютъра. Това обаче трябва да се направи, ако имате 4 или повече гигабайта памет.

Прочетете още: Имам ли нужда от файл за пейджинг на SSD?

Сега знаете как можете да управлявате размера на файла за пейджинг на операционната система и, ако е необходимо, можете лесно да го увеличите или обратно - да го намалите.