Абсолютно всеки потребител при работа с операционната система CentOS е изправен пред необходимостта да инсталира различни пакети, за да добави желаната програма и да започне да взаимодейства с нея. Задачата може да се изпълнява по различни начини, в зависимост от вида на получения софтуер и личните предпочитания на потребителя. Днес бихме искали да демонстрираме абсолютно всички налични методи за инсталиране на RPM и TAR.GZ пакети (ако пакетът от първия тип не може да бъде намерен), за да можете бързо да намерите най-добрия начин и да го приложите, като следвате прости ръководства.

Инсталиране на пакети на CentOS

Като начало в стандартната компилация CentOS липсва графична обвивка, тъй като самата дистрибуция е насочена към работата на сървъра. На официалния уебсайт обаче можете лесно да изтеглите версията с околната среда, където основният набор от софтуер вече ще бъде предварително инсталиран, включително мениджъра на приложения. Точно това правят начинаещите потребители, така че първите опции ще бъдат насочени към взаимодействие с GUI. Ако го нямате, не се колебайте да отидете на инструкциите, където е включена конзолата.

Метод 1: Мениджър на приложения

Мениджърът на приложения е стандартен инструмент в почти всяка графична работна среда, която ви позволява "Терминал" инсталирайте приложения, разположени в официалните хранилища. Ако тепърва започвате с CentOS, препоръчваме да използвате тази опция, но бъдете подготвени за факта, че не всички съществуващи програми са в тази библиотека.

 1. Стартирайте менюто "Приложения" и в раздел "Системно" намирам "Инсталиране на приложения".
 2. Стартиране на мениджъра на приложения за по-нататъшно инсталиране на пакети на CentOS

 3. Тук можете да използвате категориите, за да разглеждате наличния софтуер или да преминете направо към търсенето.
 4. Отивате да намерите приложения за инсталиране чрез GUI на CentOS

 5. Ако софтуерът е достъпен за изтегляне от официалните хранилища за разпространение, той ще бъде показан в резултатите. Кликнете върху съответния ред, за да отидете на страницата на продукта.
 6. Отидете на страницата на програмата чрез диспечера на приложенията за по-нататъшното й инсталиране на CentOS

 7. Тук има само един син бутон "Инсталирай" - щракнете върху него. Ако искате да знаете предварително за функционалността на софтуера и да разгледате екранните снимки, направете го на същата страница.
 8. Стартиране на инсталацията на програмата, след като е в CentOS Application Manager

 9. Изчакайте инсталацията да завърши. Тази операция може да отнеме няколко секунди или половин час, което се влияе от размера на пакета и скоростта на интернет връзката.
 10. Изчаква се инсталацията на програмата да завърши от CentOS Application Manager

 11. Когато приключите, ще се появи нов бутон "Изпълни"... Кликнете върху него, за да започнете със софтуера.
 12. Стартиране на програмата след инсталация от мениджъра на приложения CentOS

 13. Освен това в менюто ще се появи иконата на софтуера "Приложения", и местоположението му може да бъде различно. Например графичен редактор "GIMP" бе автоматично поставен в категорията "Графика"... В бъдеще нищо няма да ви попречи да добавите икона към Любими или на вашия работен плот.
 14. Стартиране на програмата през менюто на приложението, след като я инсталирате на CentOS

Както можете да видите, изобщо няма нищо сложно в изпълнението на този метод, но единственият му недостатък е невъзможността за избор на версията на софтуера и липсата на някои популярни решения в библиотеката. Ако не можете да намерите продукта, който търсите, преминете към следващите инструкции.

Метод 2: Официален сайт на софтуера

Често разработчиците, които създават версии на своите приложения за Linux, публикуват RPM пакети на собствените си официални сайтове, а потребителят трябва само да ги изтегли и инсталира чрез стандартния инструмент на ОС. Тази схема работи и за CentOS, така че нека я разделим скоро.

 1. Отворете браузъра си, отидете на официалната страница на софтуера и намерете там секцията за изтегляния.
 2. Отидете на изтегляне на пакети от официалния уебсайт на програмата в CentOS

 3. От списъка с налични сглобки изберете RPM въз основа на вашата сглобяема архитектура.
 4. Избор на версия на пакета на официалния уебсайт на програмата в CentOS

 5. Изтеглянето ще започне. Можете да маркирате елемента с маркер „Отваряне в“за да започнете инсталацията веднага, или "Запишете файла"ако искате да се върнете към него по-късно.
 6. Избор на метод за изтегляне на пакет от официалния уебсайт на програмата в CentOS

 7. След завършване на изтеглянето остава само да отидете в папката с пакета и да го отворите, като щракнете двукратно върху него с LMB. При избора на опция „Отваряне в“ инсталацията ще започне автоматично. Остава само да следвате инструкциите в съветника за инсталиране и след това да продължите да тествате софтуера.
 8. Стартиране на пакета за инсталиране след изтегляне от официалния уебсайт на програмата CentOS

Възможно е да инсталирате някои RPM пакети, съхранявани в персонализирани хранилища по същия начин, но тогава не е гарантирано, че стандартният инсталатор правилно ще стартира такива инсталатори. Този проблем се решава с помощта на конзолата, която ще бъде посветена на един от следващите ни методи.

Метод 3: Помощната програма YUM

YUM (Yellowdog Updater Modified) е стандартен мениджър на пакети за CentOS и други базирани на RedHat дистрибуции, който ви позволява да управлявате RPM файлове, включително възможността да ги инсталирате. Взаимодействието с него е доста проста задача, защото не е нужно да научавате много различни команди, предвид техния синтаксис. Ще бъде достатъчно да овладеете само няколко прости опции. Предлагаме да поговорим за тях допълнително.

 1. Първо, трябва да стартирате конзолата, тъй като тогава цялата команда ще бъде въведена в този инструмент. Направете го удобно за вас.
 2. Успешна инсталация на пакета след изтегляне от официалния уебсайт на програмата CentOS

 3. След това въведете sudo yum инсталирате gimp... Нека да разгледаме всеки компонент от своя страна. судо - аргумент, който предполага, че тази команда ще бъде изпълнена от името на суперпотребителя. ням - обадете се на същия мениджър на пакети. Инсталирай Дали опцията yum за инсталиране. gimp - името на приложението, необходимо за инсталиране. След като сте съставили екипа си в показаната последователност, кликнете върху Въведетеза да го активирате.
 4. Команда за инсталиране на пакети чрез терминал на CentOS

 5. Въведете паролата за суперпотребителския акаунт. Имайте предвид, че символите, въведени по този начин, не се показват в низа.
 6. Потвърждаване на парола за суперпотребител за инсталиране на програми на CentOS

 7. Потвърдете операцията за изтегляне на пакета, като изберете опцията у.
 8. Потвърждаване на изтеглянето на пакета за инсталиране на програмата през терминала в CentOS

 9. Остава само да изчакате изтеглянето да завърши.
 10. Изчаква се програмата да се изтегли през терминала на CentOS

 11. След това ще видите известие, че инсталацията е била успешна.
 12. Успешно изтегляне на програмата чрез терминала в CentOS

 13. Можете да продължите да стартирате приложението, например през конзолата, като въведете името му, или чрез иконата, намираща се в главното меню.
 14. Стартиране на програмата през терминала, след като го инсталирате CentOS

 15. Изчакайте няколко секунди и прозорецът за изтегляне на софтуер ще се появи на екрана.
 16. Успешно стартиране на програмата чрез терминал в CentOS

Тази опция също има недостатък, напълно идентичен с този, за който говорихме при разглеждането на първия метод. По този начин ще бъде изтеглена само последната стабилна версия на софтуера, съхраняван в официалното хранилище. Ако я няма, на екрана просто ще се появи известие за грешка. Специално за такива случаи сме подготвили следната версия.

Метод 4: персонализирани хранилища

Използването на персонализирани хранилища е предпоследният и почти най-трудният вариант, за който искаме да говорим днес. Същността му се крие във факта, че първо намирате пакет в едно от хранилищата и след това го инсталирате, като въвеждате съответните команди в конзолата. Пример за тази операция изглежда така:

 1. Отворете браузър и използвайте търсачка, за да намерите хранилището, където ще се съхранява програмата, която ви интересува, след което отидете в раздела с RPM пакети.
 2. Избор на пакети за изтегляне от персонализирани хранилища CentOS

 3. Определено ще трябва да изберете своята архитектура, така че софтуерът да е съвместим с операционната система.
 4. Избор на архитектура при работа с персонализирани хранилища на CentOS

 5. Намерете подходящата версия на софтуера в списъка и щракнете с десния бутон върху връзката за изтегляне.
 6. Избор на пакет за инсталиране от персонализирани хранилища на CentOS

 7. В контекстното меню, което се показва, изберете "Копирай връзка".
 8. Копиране на връзката към пакета за по-нататъшна инсталация на CentOS

 9. Сега преминете към "Терминал"... Влез там wget и поставете връзката, която току-що сте копирали. След това кликнете върху Въведете.
 10. Команда за изтегляне на пакета, преди да инсталирате на CentOS

 11. Сега процесът на изтегляне на пакета от посочения сайт е в ход. Редовете показват текущия напредък.
 12. Изчаква се изтеглянето на пакета да завърши от хранилището на CentOS

 13. Когато бъдете подканени за въвеждане, въведете sudo yum инсталиране и включва името на пакета, който току-що сте изтеглили, включително файловия формат. Ако обърнете внимание на информацията, представена по-горе в конзолата, лесно ще намерите самото име на програмата в правилната версия.
 14. Команда за инсталиране на програмата от персонализирано хранилище на CentOS

 15. Потвърдете действието, като въведете паролата за акаунта на суперпотребителя.
 16. Въвеждане на парола за потвърждение на инсталацията на програмата от потребителски хранилища в CentOS

 17. Когато се появи информацията за началото на инсталацията, натиснете клавиша у.
 18. Потвърждаване на инсталирането на файлове при инсталиране на софтуер в CentOS

 19. След като инсталацията завърши, остава само да актуализирате списъка с хранилища, като въведете sudo yum актуализация.
 20. Актуализиране на хранилищата след инсталиране на програмата на CentOS

 21. Потвърдете актуализацията, като изберете подходящия отговор.
 22. Потвърждаване на актуализации на пакети след инсталиране на софтуер на CentOS

 23. В някои случаи допълнително ще трябва да изпълните командата sudo yum инсталиране + име на програма без версии и формати за завършване на инсталацията.
 24. Допълнителна команда за инсталиране на софтуер от персонализирани хранилища на CentOS

 25. Ако се появи известие "Няма какво да се прави", което означава, че можете да продължите да стартирате софтуера.
 26. Успешна инсталация на софтуер от персонализирани хранилища на CentOS

 27. Както можете да видите на екранната снимка по-долу, инсталацията е била успешна.
 28. Стартиране на програма, инсталирана от потребителските хранилища CentOS

Когато изпълнявате този метод, препоръчваме да копирате и въведете името на програмата, която ще се инсталира, със специално внимание, за да не получавате известие за грешка, свързана с липсата на посочения пакет в системата. В останалото не трябва да възникват други трудности с тази опция.

Метод 5: Архиви във формат TAR.GZ

Последният метод не е свързан със самите RPM пакети, но може да бъде полезен за тези потребители, които не могат да намерят файл със съответния формат. Това понякога се случва, защото някои разработчици предпочитат да публикуват софтуер за Linux във формат TAR.GZ. Ще бъде по-трудно да разопаковате и инсталирате такива файлове, но все пак да бъдат осъществими. На тази тема е посветена отделна статия на нашия уебсайт. Препоръчваме ви да се запознаете с него, ако обсъжданите методи не ви подхождат. Просто следвайте ръководствата, за да завършите успешно разопаковането и компилацията.

Повече информация: Инсталиране на архиви на TAR.GZ на CentOS

Това са всички методи, за които искахме да говорим в рамките на днешната статия. Както можете да видите, има огромен брой вариации за инсталиране на програми на CentOS. Използвайте инструкциите, които са най-подходящи за вас, за бързо решаване на проблема и преминете към директно взаимодействие със софтуера.