Kaspersky Anti-Virus е най-популярната и ефективна защита на компютъра от злонамерени програми досега, която ежегодно получава някои от най-високите оценки в лабораториите за тестване на антивирусни системи. В хода на една от тези проверки бе открито, че Kaspersky Anti-Virus премахва 89% от вирусите. По време на сканирането Kaspersky Anti-Virus използва механизъм за сравняване на софтуер с подписите на злонамерени обекти, които са налични в базата данни. Освен това Kaspersky следи поведението на програмите и блокира тези, които са подозрителни.

Антивирусът непрекъснато се актуализира. И ако по-рано той прекара много компютърни ресурси, то в по-нови версии този проблем беше фиксиран до максимум. За да тестват защитното средство в действие, производителите представиха безплатна пробна версия за 30 дни. В края на този период повечето от функциите ще бъдат деактивирани. Така че, нека да разгледаме основните функции на програмата.

Пълен сканиране

Kaspersky Anti-Virus позволява няколко вида проверка. Избирайки секцията за пълно сканиране, целият компютър се сканира. Това няма да отнеме малко време, но ефективно ще сканира всички раздели. Препоръчваме ви да извършите този тест при първото стартиране на програмата.

Пълно сканиране в Kaspersky Anti-Virus

Бърза проверка

Тази функция ви позволява да проверите тези програми, които се изпълняват при стартиране на операционната програма. Тази проверка е много полезна, тъй като повечето вируси се стартират на този етап, антивирусът ги блокира незабавно. Ще направи такава проверка на сканирането не е много отнема време.

Бързо сканиране в Kaspersky Anti-Virus

Примерно сканиране

Този режим позволява на потребителя да проверява избирателно файловете. За да проверите файла, просто го плъзнете в специален прозорец и проверете теста. Можете да сканирате един или няколко обекта.

Образец на сканиране в Kaspersky Anti-Virus

Проверка на външни устройства

Името говори само за себе си. В този режим Kaspersky Anti-Virus показва списъка на свързаните устройства и ви позволява да ги проверявате отделно, без да започнете пълно или бързо сканиране.

Проверка на външни устройства в Kaspersky Anti-Virus

Премахване на злонамерени обекти

Ако по време на някоя от проверките е открит подозрителен обект, той ще се покаже в главния прозорец на програмата. Antivirus предлага избор на няколко действия във връзка с обекта. Вирусът може да се опита да излекува, премахне или пропусни. Последното действие е силно обезкуражено. Ако обектът не може да бъде излекуван, е по-добре да го изтриете.

Избиране на действие към открития обект в Kaspersky Anti-Virus

доклади

В тази секция можете да видите статистическите данни за проверките, откритите заплахи и какви действия прави антивирусът, за да ги неутрализирате. Например в екранната снимка можете да видите, че на компютъра са намерени 3 програми за троянец. Две от тях бяха излекувани. Последното не можеше да се лекува и то беше напълно премахнато.

Докладвайте за отдалечен зловреден обект в Kaspersky Anti-Virus

Също така в тази секция можете да видите датата на последното сканиране и актуализиране на бази данни. За да проверите дали е извършено търсенето на rootkits и уязвимости, дали компютърът е проверен по време на неактивност.

Отчети в Kaspersky Anti-Virus

Инсталиране на актуализации

По подразбиране проверката за наличност на реклами и тяхното изтегляне се извършва автоматично. Ако е необходимо, потребителят може ръчно да актуализира актуализацията и да избере източника на актуализация. Това е необходимо, ако компютърът не е свързан към интернет, а актуализацията се изпълнява с помощта на актуализиран файл.

Инсталиране на актуализации в Kaspersky Anti-Virus

Отдалечено използване

В допълнение към основните функции, програмата предоставя редица допълнителни функции, които също са на разположение в пробната версия.
Функцията за дистанционно използване ви позволява да управлявате Kaspersky Internet. За да направите това, трябва да се регистрирате в профила си.

Контрол над интернет в Kaspersky Anti-Virus

Защита от облака

Kaspersky Lab разработи специална услуга - KSN, която ви позволява да проследявате подозрителни обекти и незабавно да ги изпратите в лабораторията за анализ. След това се освобождават последните актуализации за премахване на идентифицираните заплахи. По подразбиране тази защита е активирана.

Защита от облака в Kaspersky Anti-Virus

карантина

Това е специално хранилище, където се поставят резервни копия на откритите злонамерени обекти. Те не представляват заплаха за компютъра. Ако е необходимо, всеки файл може да бъде възстановен. Това е необходимо, ако желаният файл погрешно е изтрит.

Карантина в Kaspersky Anti-Virus

Уголемяване сканиране

Понякога се случва някои части от програмния код да не бъдат защитени от вируси. За целта програмата осигурява специална проверка за уязвимости.

Търсете уязвимости в Kaspersky Anti-Virus

Конфигуриране на браузъра

Тази функция ви позволява да анализирате колко е безопасен браузърът ви. След като проверите настройките, браузърът може да бъде променен. Ако след такива промени потребителят не е доволен от крайния резултат от показването на някои ресурси, те могат да бъдат добавени към списъка с изключения.

Конфигуриране на браузъра в Kaspersky Anti-Virus

Премахване на следи от активност

Много полезна функция, която ви позволява да проследявате действията на потребителите. Програмата проверява командите, които са били изпълнени на компютъра, сканира отворени файлове, cokies и дневници. След като проверите действията на потребителя, можете да го анулирате.

Съветник за премахването

Възстановяване на функцията след инфекция

Често в резултат на действията на вируси системата може да бъде повредена. В този случай Kaspersky Lab разработи специален съветник, който ви позволява да решите такива проблеми. Ако операционната система е била повредена в резултат на други действия, тази функция няма да помогне.

Съветник за възстановяване след заразяване Инсталиране на актуализации в Kaspersky Anti-V

настройки

Kaspersky Anti-Virus има много гъвкави настройки. Позволява ви да променяте програмата за максимално удобство на потребителя.

По подразбиране антивирусната защита е активирана автоматично, ако желаете, можете да я изключите, можете веднага да настроите антивирусната програма да стартира автоматично при стартиране на операционната система.

Защита в Kaspersky Anti-V

В секцията за защита можете да активирате и деактивирате отделен елемент за защита.

Защита в Kaspersky Anti-Virus

А също така да настроите нивото на защита и да настроите автоматичното действие на открития обект.

Задаване на защита за всеки елемент на Kaspersky Anti-Virus

В секцията за ефективността можете да направите някои корекции, за да подобрите производителността на компютъра и да спестите енергия. Например, отложете изпълнението на определени задачи, ако компютърът е зареден или се отказва от операционната система.

Ефективност в Kaspersky Anti-Virus

Секцията за сканиране е подобна на раздела за защита, само тук можете да зададете автоматично действие срещу всички открити обекти в резултат на сканирането и да зададете цялостно ниво на защита. Тук можете също така да конфигурирате автоматична проверка на свързаните устройства.

Сканиране в Kaspersky Anti-Virus

допълнително

Този раздел има много различни настройки за по-опитни потребители. Тук можете да конфигурирате списък с изключени файлове, които Kaspersky ще игнорира по време на сканирането. Тук можете да промените езика на интерфейса, да позволите защита от изтриване на програмни файлове и много други.

Допълнителен раздел в Kaspersky Anti-Virus

Предимства на Kaspersky Anti-Virus

 • Многофункционална безплатна версия;
 • Липса на неприятна реклама;
 • Висока ефективност на откриването на зловреден софтуер;
 • Руски език;
 • Лесна инсталация;
 • Ясен интерфейс;
 • Бърза работа.
 • Недостатъци на Kaspersky Anti-Virus

 • Висока цена на пълната версия.
 • Искам да отбележа, че след като проверих безплатната версия на Kaspersky, на компютъра ми открих 3 троянски програми, които бяха пропуснати от предишните антивирусни системи Microsoft Essential и Avast Free.

  Изтеглете пробна версия на Kaspersky Anti-Virus

  Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт