Понякога се срива компютър, което може да доведе до проблеми с показването на клавиатурата в системата. Ако не се стартира в BIOS, значително усложнява взаимодействието на потребителя с компютъра, тъй като в повечето версии на основната система за вход и изход се поддържат само клавиатури от манипулаторите.

За причините

Ако клавиатурата работи добре в операционната система, но преди да започне, тя не работи, тогава може да има няколко обяснения за това:

  • BIOS не поддържа USB портове. Тази причина е от значение само за USB клавиатури;
  • Настъпи провал на софтуера;
  • Имаше неправилни BIOS настройки.

Метод 1: активиране на поддръжка в BIOS

Ако току-що сте закупили клавиатура, която се свързва с компютъра с USB, вероятно е BIOS просто да не поддържа USB връзка или е някак си деактивиран в настройките. Във втория случай всичко може да бъде коригирано достатъчно бързо - намерете и свържете стара клавиатура, за да можете да взаимодействате с интерфейса на BIOS.

Следвайте тази стъпка по стъпка инструкция:

  1. Рестартирайте компютъра и въведете BIOS с помощта на клавишите от F2 до F12 или Delete (в зависимост от модела на вашия компютър).
  2. Сега трябва да намерите секция, която да носи едно от следните имена - "Разширени" , "Интегрирани периферни устройства" , "Бордови устройства" (името се променя в зависимост от версията).
  3. Намерете елемента с едно от следните имена - "USB клавиатура за поддръжка" или "Legacy USB Support" . Напротив, той трябва да бъде настроен на "Enable" или "Auto" (в зависимост от версията на BIOS). Ако има друга стойност, изберете този елемент с помощта на бутоните със стрелки и натиснете Enter, за да направите промените.
  4. Активиране на BIOS на USB клавиатурата

Ако в BIOS няма елементи, свързани с поддръжката на USB клавиатурата, трябва да го актуализирате или да закупите специален адаптер за свързване на USB клавиатурата към PS / 2 съединителя. Свързаната по този начин клавиатура обаче е малко вероятно да работи правилно.

PS2-USB адаптер

Урокът: Как да актуализирате BIOS

Метод 2: Възстановява настройките на BIOS

Този метод е по-подходящ за тези, които преди това са работили с клавиатурата както в BIOS, така и в Windows. В случай на възстановяване на фабричните настройки на BIOS, можете да възстановите функционалността на клавиатурата, но важните настройки, които сте направили, също ще бъдат възстановени и ще трябва да бъдат възстановени ръчно.

За да нулирате, трябва да разглобите корпуса на компютъра, да извадите известна батерия за известно време или да свържете контактите.

Jumper Clear CMOS на дънната платка

Прочетете повече: Как да нулирате настройките на BIOS

Горните методи за решаване на проблема могат да бъдат полезни само ако клавиатурата / пристанището няма физически повреди. Ако такива са открити, някои от тези елементи трябва да бъдат поправени / заменени.