Понякога не се нуждаем от чудовищни ​​програми, които могат абсолютно всичко. Те се нуждаят от дълго време, за да разберат, но искам да създам точно тук и сега. В такива случаи ще се появят непринудени програми, които може да не разполагат с всички необходими функции, но имат нещо като душа.
MyPaint е един от тези. По-долу ще видите, че в него всъщност няма дори някои от най-необходимите инструменти, но дори човек, далеч от рисуването, може да създаде нещо интересно. Освен това, струва си да се има предвид, че програмата понастоящем е в бета тестване.

чертеж

чертеж 1 в MyPaint

За това е създаден MyPaint, така че няма проблеми със сорта. Като инструмент, на първо място е важно да се отбележи четка, за която има огромен брой формуляри. Тези четки имитират всичко, което е възможно: четки, маркери, пастели, моливи с различна твърдост и много други реални и не много обекти на рисуване. Освен това можете също да импортирате свои собствени.

чертеж 2 в MyPaint

Останалите инструменти са малко по-малко интересни: прави, свързани прави линии, елипси, изливане и контури. Последните напомнят за контурите на векторни графики - тук също можете да промените формата на фигурата след създаването й, като използвате контролни точки. Опциите за рисуване са малко: дебелина, прозрачност, скованост и налягане. Отделно обаче е необходимо да се подчертае параметърът "изменение на силата на натискане", който позволява промяна на дебелината на линията по дължината й.

Отделно е заслужава да се отбележи функцията "симетрична рисунка". Използвайки го, можете да създавате симетрични чертежи без проблеми, като изчертавате само половината.

Работа с цветове

палитра в MyPaint

При създаването на картина важна роля играе изборът на цветове. За да направите това, MyPaint има 9 (!) Различни типове палитри наведнъж. Има и стандартизиран набор с определени фиксирани цветове, както и няколко инструмента за съвпадение на Вашия уникален цвят. Също така си заслужава да се отбележи наличието на ноутбук, на който можете да направите смесица от цветове, както в реалния живот.

Работа със слоеве

Слоеве в MyPaint

Както вече сте разбрали, няма нужда да чакате специални оръжия. Дублиране, добавяне / изтриване, преместване, смесване, регулиране на прозрачността и режима - това са всички инструменти при работа със слоеве. Въпреки това, за просто изтегляне повече и не е необходимо. В екстремни случаи можете да използвате други редактори.

Предимства на програмата

• Изобилие от четки
• Функцията "симетричен чертеж"
• Палитри от цветове
• Свободен и отворен код

Недостатъци на програмата

• Липса на инструменти за избор
• Липса на корекция на цветовете
• Често срещани бъгове

заключение

Така че, MyPaint - досега не можете да го използвате постоянно като работен инструмент - има твърде много недостатъци и грешки в него. Все пак е твърде рано да се отпише програмата, защото все още е в бета етап, а в бъдеще може би проектът ще постигне отлични резултати.

Свали MyPaint безплатно

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт