Работата с текст се отнася до един от най-често срещаните видове дейности на компютъра. За да създавате и редактирате текстови файлове, има специални приложения - текстови редактори. В повечето случаи има достатъчно функционалност на най-простите от тях - стандартното приложение за Windows Notepad. Но понякога специфичността на задачите изисква по-сложна функционалност, а след това напреднали приложения идват на помощ, като например Notepad ++.

Безплатният редактор на Notepad ++ е усъвършенстван текстов редактор. На първо място, неговите функции са предназначени за програмисти и дизайнери на уеб страници, но възможностите на тази програма ще представляват интерес за обикновените потребители.

Редактиране на текст

Както всеки текстов редактор, основната функция на Notepad ++ е да пише и редактира текстове. Но дори и в тази проста функция, това приложение има редица предимства пред стандартния Notepad. Те включват например разширена селекция на текстово кодиране. В допълнение, Notepad ++ работи правилно с много по-голям тип файлове: TXT, BAT, HTML и много други.

Редактиране на текст в Notepad ++

Конвертиране на кодировки

Notepad ++ може не само да работи с различни текстови кодировки, но и да ги конвертира от едно до друго право в процеса на работа. Програмата може да преобразува текста в следните кодове: ANSI, нормален UTF, UTF без BOM, UCS-2 Big Endian, UCS-2 Little Endian.

Кодове в програмата Notepad ++

Синтаксис осветяване

Но главното предимство на Notepad ++ върху аналози, включително Notepad, е подчертаването на синтаксиса на html-markup и огромен брой езици за програмиране, включително Java, C, C ++, JavaScript, Visual Basic, PHP, Perl, SQL, XML, Fortran, Assembler и много други. , Тази функция направи този редактор особено популярен сред програмистите и уеб администраторите. Благодарение на подчертаването на маркирането, е много по-лесно да се придвижвате в кода.

Отбелязване на маркиране на Notepad ++

Когато съответната функция е активирана, самото приложение може да достави погрешно пропуснати маркировки.

В допълнение, приложението Notepad ++ е в състояние да свива отделни блокове от кода, което прави работата с него по-удобна.

Минимизиране в програмата Notepad ++

Поддръжка с много вложки

С помощта на Notepad ++ можете да работите с няколко документа наведнъж, защото приложението поддържа редактирането на няколко раздела наведнъж. Можете също да работите с един документ в два или повече раздела. В този случай промените, направени в един от разделите, ще се покажат автоматично в останалите.

Поддръжка на няколко раздела в Notepad ++

търсене

В приложението има разширено търсене за документа. В специален прозорец можете да търсите с подмяна на съдържание, чувствителни към малки или малки букви, търсене в бримка, филтър, маркиране и т.н.

Търсене в Notepad ++

макроси

Забележка ++ поддържа възпроизвеждане и запис на макроси. Това позволява на програмистите да не пренаписват често срещаните комбинации всеки път, което спестява време.

Макроси в Notepad ++

плъгини

Notepad ++ поддържа инсталирането на приставки, което ви позволява да разширите богатата функционалност на програмата.

Plugins в програмата Notepad ++

С помощта на приставки можете да внедрите FTP мениджър, автоматично запаметяване, хед-редактор, проверка на правописа, интегриране с облачни хранилища, текстови шаблони, симетрично и асиметрично шифроване и редица други функции.

печат

Както повечето други текстови редактори, Notepad ++ осигурява възможност за отпечатване на текст в принтера. Но чип на тази програма е използването на технологията WYSIWYG, която ви позволява да отпечатате в същата форма, както текстът е представен на екрана.

Печат в Notepad ++

предимства:

  1. Поддръжка на интерфейса на 76 езика, включително руски;
  2. Поддържа работа на две платформи: Windows и ReactOS;
  3. Много голяма функционалност, в сравнение с аналозите;
  4. Поддръжка на приставки;
  5. Използване на технологията WYSIWYG.

недостатъци:

  1. Изпълнява се по-бавно от по-малко напредналите програми.

Както можете да видите, текстовият редактор Notepad ++ има разширена функционалност, което е значително предимство пред подобни програми. Това заслужено прави това приложение една от най-популярните инструменти за редактиране на текст, html-markup и програмен код.

Свали Notepad ++ безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт