Грешки при инсталирането на Windows XP - доста често срещано явление. Те се случват по различни причини - от липсата на шофьори за администратори до неспособността на медиите. Днес ще говорим за един от тях, "NTLDR липсва" .

Грешка в "NTLDR липсва"

NTLDR е зареждащ запис на инсталация или работен твърд диск и ако липсва, получаваме грешка. Това се случва подобно както при инсталирането, така и при стартирането на Windows XP. След това нека да поговорим за причините и възможностите за решаване на този проблем.

Прочетете още: Ремонтираме буутлоудъра чрез конзолата за възстановяване в Windows XP

Причина 1: Твърд диск

Първата причина може да бъде формулирана по следния начин: след форматирането на твърдия диск за следващата инсталация на операционната система в BIOS не беше зададено стартиране от компактдиска. Решението е просто: трябва да промените реда на зареждане в BIOS. Това се прави в секцията "BOOT" , в бранша "Boot Device Priority" .

  1. Отидете в секцията за изтегляне и изберете този елемент.

    Отворете раздела за зареждане в BIOS

  2. Използвайте стрелките, за да се придвижите до първата позиция и натиснете ENTER . След това потърсете "ATAPI CD-ROM" в списъка и отново натиснете ENTER .

    Избиране на компактдиск в списъка за зареждане на BIOS

  3. Запазваме настройките с клавиша F10 и рестартираме. Сега изтеглянето ще излезе от компактдиска.

    Запазване на настройките в BIOS

Това е пример за настройка на AMI BIOS, ако вашата дънна платка е снабдена с друга програма, тогава трябва да прочетете инструкциите, които идваха с борда.

Причина 2: Инсталиране на диска

Проблемът с инсталационния диск е, че няма запис на зареждане. Това се случва по две причини: дискът е повреден или не е първоначално стартиращ. В първия случай можете да разрешите проблема, като поставите друга медия в устройството. Във втория - създайте "правилен" диск за зареждане.

Прочетете повече: Създайте дискети за стартиране от Windows XP

заключение

Проблемът с грешката "NTLDR липсва" се среща често и изглежда неразрешим поради липсата на необходимите знания. Информацията в тази статия ще ви помогне да я разрешите лесно.