На практика всеки модерен автомобил е оборудван с бордово устройство за управление или инсталиран отделно. Преди няколко години, за да работят с електронни контролни единици, беше необходимо скъпо диагностично оборудване, но днес има доста специален адаптер и Android смартфон / таблет. Затова днес искаме да говорим за приложения, които могат да се използват за работа с адаптера ELM327 за OBD2.

OBD2 приложения за Android

Има огромен брой програми, които ви позволяват да свържете вашето устройство с Android към въпросните системи, така че ще разгледаме само най-забележителните образци.

Внимание! Не се опитвайте да използвате устройството Android, свързано с компютъра чрез Bluetooth или Wi-Fi като средство за управление на фърмуера, рискувайте да повредите колата!

DashCommand

Добре познато приложение за потребителите, което ви позволява да извършите основна диагностика на състоянието на автомобила (проверете действителния пробег или разхода на гориво), както и покажете кодове за грешки на двигателя или бордовата система.
DashCommand заявление за obd2 elm327 за android
Той се свързва с ELM327 без проблеми, но може да загуби връзка, ако адаптерът е фалшив. Русификация, уви, не е предвидена, дори в плановете на предприемача. Освен това, дори ако самото приложение е безплатно, лъвският дял от функционалността се реализира чрез платени модули.

Изтеглете DashCommand от Google Play Store

Carista OBD2

Усъвършенствано приложение с модерен интерфейс, предназначен за диагностициране на автомобили, произведени от VAG или Toyota. Основната цел на програмата е да провери системите: показване на кодовете за грешки на двигателя, имобилайзера, блока за управление на автоматичната скоростна кутия и така нататък. Има и възможност за настройка на системите на машината.
Заявление Carista за obd2 elm327 за android
За разлика от предишното решение, Karista OBD2 е напълно русифициран, но функционалността на безплатната версия е ограничена. В допълнение, според потребителите, може да е нестабилна за работа с опцията Wi-Fi ELM327.

Изтеглете Carista OBD2 от Google Play Store

Opendiag mobile

Приложение, предназначено за диагностика и настройка на автомобили, произведени в ОНД (ВАЗ, ГАЗ, ЗАЗ, УАЗ). Може да покаже основните параметри на двигателя и допълнителните автоматични системи, както и да изпълни минималната настройка, налична чрез ECU. Разбира се, той показва кодове за грешки, както и инструменти за нулиране.
OpenDiag заявление за obd2 elm327 за android
Заявлението е безплатно, но някои блокове трябва да купуват за пари. Няма никакви оплаквания за руския език в програмата. Автоматичното разпознаване на ECU е забранено по подразбиране, защото е нестабилно, но не по вина на разработчиците. Като цяло, добро решение за собствениците на местни автомобили.

Изтеглете OpenDiag Mobile от Google Play Store

inCarDoc

Това приложение, което се наричаше OBD Car Doctor, е известно на автомобилистите като едно от най-добрите решения на пазара. Налични са следните функции: диагностика в реално време; запазване на резултатите и качване на кодове на грешки за по-нататъшно проучване; регистриране, в което се отбелязват всички важни събития; създаване на потребителски профили за работа с нетипични комбинации от автомобили и екю.
InCarDoc заявление за obd2 elm327 за android
inCarDoc също е в състояние да показва разхода на гориво за определен период (изисква отделна конфигурация), така че можете да спестите гориво с него. Уви, тази опция не се поддържа за всички модели автомобили. Сред недостатъците се посочва и нестабилната работа с някои варианти на ELM327, както и наличието на реклама в безплатната версия.

Изтеглете inCarDoc от Google Play Магазин

CarBit

Сравнително ново решение, популярно сред феновете на японските автомобили. Първият обръща внимание на интерфейса на приложението, както информативен, така и приятен за окото. Възможности KarBit също не разочарова - освен диагностиката, приложението също ви позволява да контролирате някои автоматични системи (достъпни за ограничен брой модели). В същото време отбелязваме функцията за създаване на персонализирани профили за различни машини.
CarBit приложение за obd2 elm327 за android
Възможността за преглед на графики на производителността в реално време прилича на въпрос, разбира се, точно като възможността за преглед, запазване и изтриване на грешки на БТК, и той постоянно се подобрява. Сред недостатъците е ограничената функционалност на безплатната версия и рекламата.

Изтеглете CarBit от Google Play Market

Въртящ момент

И накрая, ние считаме най-популярното приложение за диагностициране на автомобил чрез ELM327 - въртящ момент, или по-скоро, неговата безплатна версия Lite. Въпреки индекса, тази версия на приложението е почти толкова добра, колкото пълната платена вариация: има основни диагностични инструменти с възможност за преглед и нулиране на грешки, както и регистриране на събития, регистрирани от ECU.
Torque Lite приложение за obd2 elm327 за android
Въпреки това, съществуват недостатъци - по-специално, непълни преводи на руски език (типично за платената Pro-версия) и остарял интерфейс. Най-неприятният недостатък е корекцията на грешки, достъпна само в търговската версия на програмата.

Изтеглете Torque Lite от Google Play Store

заключение

Разгледахме основните приложения на Android, които могат да бъдат свързани към адаптера ELM327 и да диагностицират колата с помощта на OBD2 системата. Обобщавайки, ние отбелязваме, че ако има проблеми в работата на приложенията, е възможно адаптерът да бъде виновен: според мненията адаптерът с v 2.1 версията на фърмуера работи много нестабилно.