Има много програми за четене на електронни книги за Android - има решения за изглед fb2 , отваряне на pdf и дори способни работа с djvu , Но освен тях, приложението AlReader се запазва, истинският старец сред читателите на зеления робот. Нека да видим защо той е толкова популярен.

съвместимост

AlReader се появи на устройства, които работеха с вече забравените операционни системи Windows Mobile, Palm OS и Symbian, и имаха порт за Android почти веднага след пускането му на пазара. Въпреки преустановяването на поддръжката на операционната система от страна на производителя, разработчиците на AlReader все още поддържат приложението за 2.3 Gingerbread устройства, както и устройства, работещи с деветата версия на Android. Ето защо, четецът ще работи както на стария таблет, така и на новия смартфон, и ще функционира еднакво добре и за двете.

Фина настройка на външния вид

AlReader винаги е бил известен със своята способност да персонализира приложението. Версията на Android не е изключение - можете да промените кожата, набор от шрифтове, икони или фоново изображение, върху което да се покаже отворена книга. Освен това приложението ви позволява да правите резервни копия на настройките и да ги прехвърляте между устройствата.
Опции за архивиране на AlReader

Редактиране на книги

Уникалната характеристика на AlReader е възможността да правите промени в отворена книга в движение - просто изберете желания фрагмент с дълъг кран, кликнете върху специалния бутон в долната част на екрана и изберете опцията "Редактор" . Той обаче не е достъпен за всички формати - официално се поддържат само FB2 и TXT.
Редактиране на отворена книга в приложението AlReader

Нощен режим на четене

Отделните режими на яркост за четене при ярка светлина и при здрач не изненадват никого, но си струва да се има предвид, че в AlReader тази възможност се оказа една от първите. Вярно е, че поради особеностите на интерфейса не е лесно да се намери. В допълнение, изпълнението на тази опция ще разочарова собствениците на смартфони с AMOLED екрани - черен фон не е осигурен.
Нощен режим в приложението AlReader

Синхронизирайте позицията за четене

AlReader е реализирал запазване на позицията на книгата, в която потребителят е приключил четенето, като пише на карта с памет или използва официалния сайт на разработчика, където трябва да въведете имейла си. Той работи изненадващо стабилно, неуспехите се наблюдават само в случаите, когато потребителят вместо електронната кутия въвежда случайна последователност от символи. Уви, тя взаимодейства само между две устройства с Android, с компютърна версия на програмата Тази опция е несъвместима.
Синхронизиране на позицията за четене в приложението AlReader

Поддръжка на мрежова библиотека

Въпросното приложение се превърна в пионер на Android в поддръжката на OPDS мрежовите библиотеки - тази функция се появи в нея по-рано, отколкото в други читатели. Тя се изпълнява просто: просто отидете на съответния страничен елемент от менюто, добавете адреса на каталога с помощта на специален инструмент и след това използвайте всички функции на каталога: сърфиране, търсене и изтегляне на книгите, които харесвате.
Работа с AlReader Network Directories

Адаптация за E-Ink

Много производители на електронни четци на екрани избират Android като операционна система за своите устройства. Поради спецификата на такива дисплеи, повечето приложения за преглеждане на книги и документи са несъвместими с тях, но не и AlRider - тази програма има или специализирани версии за конкретни устройства (достъпни само чрез сайта на разработчика), или можете да използвате опцията „Адаптация за E-Ink“. от менюто на програмата; това включва предварително зададените настройки на дисплея, които са подходящи за електронно мастило.

достойнство

  • На руски език;
  • Напълно безплатна и без реклами;
  • Промяна, за да отговарят на вашите нужди;
  • Съвместим с повечето устройства с Android.

недостатъци

  • Остарял интерфейс;
  • Неудобно местоположение на някои функции.
  • Основното развитие е преустановено.

В крайна сметка, AlReader е бил и остава един от най-популярните четци за Android, дори ако разработчикът на приложения се фокусира върху нова версия на продукта.

Свали AlReader безплатно

Изтеглете последната версия на приложението от Google Play Market