Животът на твърдия диск, чиято работна температура надхвърля посочените от производителя стандарти, е значително по-малка. Като правило твърдият диск се прегрява, което оказва неблагоприятно влияние върху неговата работа и може да доведе до неуспех до пълната загуба на цялата съхранявана информация.

HDD, произвеждани от различни компании, имат свои собствени оптимални температурни диапазони, след което от време на време трябва да наблюдавате потребителя. Индикаторите се влияят от няколко фактора: стайна температура, брой на вентилаторите и честотата на тяхното въртене, количеството прах вътре и степента на натоварване.

Обща информация

От 2012 г. броят на фирмите, които произвеждат твърди дискове значително намалява. Най-големите производители бяха признати само за три: Seagate, Western Digital и Toshiba. Те остават основни и все още, следователно в компютрите и лаптопите на повечето потребители се установява твърдият диск на една от трите изброени фирми.

Без да се споменава конкретен производител, можем да кажем, че оптималният температурен диапазон за HDD е от 30 до 45 ° C. Това е стабилното представяне на диск, изпълняващ се в чиста стая при стайна температура, със средни зареждащи програми с ниски разходи като текстов редактор, браузър и т.н. При използване на приложения и игри с интензивно използване на ресурси, активно изтегляне (например чрез торент) при 10-15 ° С.

Всичко под 25 ° C е лошо, въпреки че дисковете обикновено могат да работят при 0 ° С. Факт е, че при ниски температури твърдият диск постоянно има топлинни и топлинни разлики, които се освобождават по време на работа и студени. Това не са нормални условия за това устройство да работи.

Над 50-55 ° C - вече се счита за критична цифра, която не трябва да бъде на средно ниво на натоварване на диска.

Температурите на Seagate Drive

Seagate твърди дискове

Старите дискове на Seagate често се загряват доста забележими - тяхната температура достига 70 градуса, което според днешните стандарти е доста. Текущото представяне на тези устройства е, както следва:

  • Минимално: 5 ° C;
  • Оптимално: 35-40 ° C;
  • Максимум: 60 ° С.

Съответно, по-ниските и по-високите температури ще имат много негативен ефект върху работата на твърдия диск.

Температури на Western Digital и HGST дискове

Западни цифрови твърди дискове

HGST - това са едни и същи Hitachi, които се превръщат в подразделение на Western Digital. Ето защо, по-нататък ще обсъдим всички дискове, представляващи марката WD.

Задвижванията, произведени от тази фирма, имат значителен скок в максималната лента: някои са напълно ограничени до 55 ° C, а някои могат да издържат на 70 ° С. Средната производителност не е много различна от Seagate:

  • Минимално: 5 ° C;
  • Оптимално: 35-40 ° C;
  • Максимум: 60 ° C (при някои модели 70 ° C).

Някои WD дискове могат да работят при 0 ° C, но това, разбира се, е силно нежелателно.

Температурите на дисковете на Toshiba

Твърди дискове на Toshiba

Toshiba има добра защита срещу прегряване, но техните работни температури са почти еднакви:

  • Минимално: 0 ° C;
  • Оптимално: 35-40 ° C;
  • Максимум: 60 ° С.

Някои устройства на компанията имат долна граница - 55 ° C.

Както можете да видите, разликите между дисковете на различните производители са почти минимални, но най-доброто е Western Digital. Техните устройства издържат на по-висока топлина и могат да работят на 0 градуса.

Разлики в температурата

Разликата в средната температура зависи не само от външните условия, но и от самите дискове. Например, Hitachi и Black Line от Western Digital, според наблюденията, са по-топли от останалите. Ето защо при един и същ товар HDD на различни производители ще се нагрява различно. Но като цяло индикаторите не трябва да излизат от нормата при 35-40 ° С.

Външните твърди дискове произвеждат повече производители, но въпреки това няма особена разлика между работните температури на вътрешните и външните твърди дискове. Често се случва външните устройства за съхранение да се затоплят малко повече и това е нормално.

Външен твърд диск

Твърдите дискове, вградени в лаптопите, работят в приблизително същите температурни диапазони. Те обаче почти винаги стават по-горещи и по-бързи. Следователно леко преценени стойности от 48-50 ° C се считат за допустими. Всичко по-високо е вече несигурно.

Разбира се, често твърдият диск работи при температура, по-висока от препоръчваната, и няма какво да се притеснявате, защото записът и четенето постоянно се появяват. Но дискът не трябва да се прегрява в режим на готовност и при ниско натоварване. Затова, за да удължите живота на устройството си, проверете от време на време неговата температура. Много е лесно да се измери с помощта на специални програми, например, безплатни HWMonitor , Не позволявайте на температурата да пада и да се грижи за охлаждането, така че твърдият диск да работи дълго и стабилно.