Оптимизирането на изображенията във формат PNG е много важен процес, тъй като файловете от този тип се използват все повече както за оформление на сайта, така и за други цели. Една от най-надеждните и добре доказани програми за компресиране на снимки в PNG формат е помощната програма OptiPNG.

Свободната програма OptiPNG в продължение на много години вече е един от най-добрите инструменти за оптимизиране на изображения от този тип, въпреки че има конзолен интерфейс, който причинява неудобства за някои потребители.

Съветваме ви да погледнете: друг софтуер за компресиране на снимки

Компресиране на файлове

Основната функция на програмата OptiPNG е да компресира PNG изображения. Приложението прави обработката на файлове много качествено. Възможно е ръчно да зададете нивото на компресия от 0 до 7. Ако нивото не е зададено, програмата го определя произволно, като избира най-оптималните параметри.

Конзолата на OptiPNG

За компресиране на изображението програмата използва премахването на функциите, които не са необходими за даден вид изображение (например, игнорирайки цветната поддръжка за черно-бели изображения), и търси комбинация от най-оптималната комбинация от изглаждащи се параметри на филтъра за постигане на най-малкото тегло на файла.

OptiPNG оптимизация на изображението

Конвертиране на файлове

Допълнителна особеност на програмата OptiPNG е обработката на графични файлове с формати GIF, BMP, PNM и TIFF и тяхното последващо преобразуване във формат PNG. Но с популярното разширение на JPEG, програмата не работи изобщо.

Преобразуване на изображения в OptiPNG

Предимства на OptiPNG

  1. Качествено компресиране на PNG файлове;
  2. Услугата е напълно безплатна;
  3. Cross-платформа.

Недостатъци на OptiPNG

  1. Липса на графичен интерфейс;
  2. Липса на русификация.

Както можете да видите, дори и въпреки малко неудобния интерфейс на приложението OptiPNG, той е популярен сред потребителите поради своята надеждност и висока степен на компресия на PNG изображения.

Свали OptiPNG безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт